Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας Δήμου Καλαμάτας σε συνεργασία με τοπικές αρχές και φορείς, χθες Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν η νεανική παραβατικότητα με τίτλο «Μπορούμε να προλάβουμε;», με τους ομιλητές να καταθέτουν τις απόψεις τους ως προς την υφιστάμενη κατάσταση, εστιάζοντας ταυτόχρονα στη σημασία της πρόληψης, αλλά και στην ανάγκη μιας έγκαιρης και έγκυρης παρέμβασης.
Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Τα ζητήματα που σχετίζονται με την νεανική παραβατικότητα, αποτελούν και πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για όλους μας. Καθώς δεν είναι κάτι που αφορά μόνο το σήμερα, αλλά κυρίως το αύριο του τόπου μας. Πρέπει ο Δήμος Καλαμάτας ως ο μεγαλύτερος φορέας του Νομού να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για αυτά τα θέματα, έχει αρμοδιότητα; Και βέβαια πρέπει, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου.
Στον προβληματισμό και το ερώτημα που θέτει η ημερίδα, για το αν μπορούμε να προλάβουμε τη νεανική παραβατικότητα, η απάντηση νομίζω είναι ξεκάθαρη και σίγουρα μας αφορά όλους. Ναι μπορούμε. Και όχι απλώς μπορούμε, αλλά οφείλουμε όλοι μας, ο καθένας από το μετερίζι που υπηρετεί να ενώσουμε δυνάμεις, να ομονοήσουμε, να κοιτάξουμε κατάματα το πρόβλημα και να δράσουμε. Και ναι, είναι μια υπόθεση που μας αγγίζει όλους, αγγίζει την κοινωνία μας και είναι τουλάχιστον υποκριτικό να κάνουμε σα να μην συμβαίνει τίποτα.
Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια, για μία σειρά από λόγους που οι ειδικοί επί του θέματος είμαι βέβαιος ότι μπορούν και θα εξηγήσουν καλύτερα από εμάς, καταγράφεται μια ανησυχητική επιτρέψτε μου να πω, τάση. Η εμφάνιση φαινομένων νεανικής παραβατικότητας δεν είναι κάτι ξαφνικό. Είναι σίγουρα ένα θέμα πολύπαραγοντικό, αν θέλετε, είναι ένα σύνθετο αποτέλεσμα κοινωνικών, οικογενειακών και βέβαια οικονομικών παραγόντων. Ένα θέμα που πρώτιστα η Πολιτεία κεντρικά οφείλει να αντιμετωπίσει.
Ως Δήμος, ως τοπικοί φορείς εκείνο που εμείς έχουμε χρέος και καθήκον να πράξουμε, είναι επενδύοντας στην πρόληψη, να προσφέρουμε διεξόδους στη νέα γενιά, μέσα από την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την συμμετοχή, μέσα από τον αθλητισμό, μέσα από δράσεις που ενισχύουν τη δημιουργία. Σε αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί νομίζω κοινή άποψη, ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχουμε, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μας αναλογεί, ώστε να απαντούμε κατά τον καλύτερο τρόπο στις πράγματι μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις της εποχής. Επομένως, στο ερώτημα που δεν είναι θεωρητικό αλλά ουσιαστικό για το αν “μπορούμε να προλάβουμε”, η απάντηση είναι ναι. Αρκεί να συνεργαστούμε, αρκεί να επενδύσουμε στην πρόληψη, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις των ειδικών. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και αναλαμβάνοντας έγκαιρα, δράσεις και πρωτοβουλίες που να απαντούν σε αυτό.
Συγχαρητήρια στο Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου μας, για τη σημερινή ενημερωτική δράση. Είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες και είναι προφανές ότι ως Δήμος εδώ είμαστε, να συνεργαστούμε, να διεκδικήσουμε, να κάνουμε αυτό που πρέπει για την πρόοδο του τόπου μας και την ευημερία των κατοίκων μας».
Χαιρετισμούς, επίσης, απηύθυναν ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Μεσσηνίας, Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, Αναστάσιος Ηλιόπουλος έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του Τοπικού Συμβουλίου, στο ψήφισμα της 4ης Μαρτίου του Δημοτικού Συμβουλίου, και στη συνεργασία του Δήμου με κοινωνικούς φορείς και επιστήμονες. Το συντονισμό εκδήλωσης και την αρχική εισήγηση είχε η Επιμελήτρια Ανηλίκων – Κοινωνική λειτουργός, Αγγελική Ρουμελιώτου.
Την εναρκτήρια ομιλία στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, πραγματοποίησε ο Αντεισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, αναπτύσσοντας ενδελεχώς το θέμα «Η νεανική παραβατικότητα υπό το πρίσμα της ποινικής δικαιοσύνης».
Ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα εισηγήσεων με συντονίστρια την Εκπαιδευτικό, Δ/ντρια του Γυμνασίου Παραλίας Καλαμάτας Ελισάβετ Σταθοπούλου και ομιλητές τον Αστυνόμο Α΄ της Δ/νσης Αστυνομίας Μεσσηνίας Δημήτριο Παυλόπουλο με θέμα «Η αποτύπωση της εικόνας της νεανικής παραβατικότητας στον Νομό Μεσσηνίας. Στατιστικά, αδικήματα, ηλικίες και άλλα χαρακτηριστικά», την Παιδοψυχίατρο Παναγιώτα Μπαντή με θέμα «Ο καθοριστικός ρόλος της οικογένειας στην προστασία και την πρόληψη», την Εκπαιδευτικό και Δ/ντρια των Δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, Ελπίδα Πανάγου με θέμα «Δουλεύοντας με τα παιδιά που “έμπλεξαν”. Ο δρόμος προς το φως περνά και από το σχολείο» και τον δικηγόρο Δημήτρη Καούνη με θέμα «Κατασταλτική ή επανορθωτική η ποινική μεταχείριση των ανηλίκων με παραβατικές συμπεριφορές;»
Εν συνεχεία υπήρξαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις του κοινού. Τη συμπερασματική ομιλία με θέμα «Υπάρχει ελπίδα;» πραγματοποίησε η Παναγιώτα Κοπίτα, Σχολική Κοινωνική λειτουργός – Υπεύθυνη Προγράμματος Παιδικών Χωριών SOS, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη τοποθέτηση του Αντεισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας Ηλία Κωνσταντακόπουλου.