• Αναζήτηση

Καλαμάτα – Κλιματικά Ουδέτερη πόλη: Η αναπτυξιακή προοπτική

*του Μιχάλη Δ. Αντωνόπουλου

Όσο και αν ακούγεται άγνωστο σε πολλούς από μας, η προσπάθεια ένταξης της Καλαμάτας, στις κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης, ανοίγει μια τεράστια ευκαιρία για αειφορική ανάπτυξη στον τόπο μας. Η Καλαμάτα, ένας καλά οργανωμένος δήμος, με πλούσιο θετικό περιβαλλοντικό, ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα, μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία.

Συγκεκριμένες δράσεις και στόχοι θα αποτελέσουν μέρος του περιβαλλοντικού προγράμματος που είναι σε διαβούλευση αυτή την περίοδο.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς βρισκόμαστε όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με ακραίες καιρικές συνθήκες όπως η ξηρασία, η υπερβολική ζέστη, οι δυνατές βροχές, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις. Άλλες συνέπειες της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οξίνιση των ωκεανών και η απώλεια βιοποικιλότητας.

Προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου – όριο που η Διακυβερνητική Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή κρίνει ως ασφαλές – κρίνεται αναγκαία η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως τα μέσα του 21ου αιώνα.

Στους στόχους αυτούς για τον δήμο Καλαμάτας, προτείνεται η αξιοποίηση των μεγάλων απορροών του Ταϋγέτου αλλά και των σημαντικών πηγών του Πηδήματος και του Αγίου Φλώρου, που δίνουν την ευκαιρία για τη δημιουργία φραγμάτων, τεχνητών λιμνών και υδάτινων πάρκων. Η κατανάλωση ενέργειας για ύδρευση, θα γίνεται με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, λόγω της υδροκίνησης καθώς και της συγκράτησης των υδάτων που ενισχύουν αειφόρα το φυσικό περιβάλλον χωρίς τις εκπομπές ρύπων. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η ενίσχυση των δασικών εκτάσεων απορροφούν εκατοντάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Γεγονός που σταθεροποιεί η καθυστερεί σημαντικά την αύξηση της θερμοκρασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην κατεύθυνση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και της ηχορύπανσης ενισχύεται η χρήση ηλεκτρικών μέσων μαζικής και ατομικής μεταφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Καλαμάτα πλεονεκτεί, λόγω πολύ μικρών μορφολογικών κλίσεων και ήπιου ανάγλυφου. Οι περισσότερες υποδομές και χρήσεις γης βρίσκονται περιμετρικά της ακτογραμμής του δήμου και σε πεδινή περιοχή. Σε θέματα εκπομπής αερίων ρύπων, αναπτύσσονται δυνατότητες για ελαχιστοποίηση με βιοκλιματικές κατασκευές και χρήση γεωθερμίας, αφού οι ανάγκες είναι περιορισμένες λόγω των μικρών διακυμάνσεων του ημερήσιου θερμοκρασιακού εύρους σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κυρίως από τον ήλιο, μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες όχι μόνο των νοικοκυριών αλλά και της επιχείρησης, της βιοτεχνίας και κυρίως της βιομηχανίας, δεδομένου ότι στην περιοχή μας έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Στην κατεύθυνση της παραγωγής στερεών αποβλήτων με οιαδήποτε μορφή, είναι εύκολο με την σύγχρονη τεχνολογία να προωθήσουμε την κυκλική οικονομία. Που σημαίνει υψηλό ποσοστό ανακύκλωσης που στην περίπτωση της βιομάζας φθάνει το εκατό τοις εκατό. Τα χωράφια μας θα λιπαίνονται και θα αρδεύονται με οργανικά υπολείμματα από την παραγωγική διαδικασία και επεξεργασμένα υγρά απόβλητα. Η ενέργεια για την άντληση και την λειτουργία όλων των μηχανών θα γίνεται από φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ενέργειας, στο σύνολο της κατανάλωσης.

Με λίγα λόγια είναι πρακτικά εφικτή η προσπάθεια για μια Καλαμάτα κλιματικά ουδέτερη. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο που θα καταθέσει και θα συντονίζει ο δήμος Καλαμάτας, θα επιβραδύνει και θα σταματήσει τελικά, την ανθρωπογενή συνεισφορά στην αρνητική εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, στην ευρύτερη περιοχή εφαρμογής του προγράμματος.

Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα βέλτιστο μικροκλίμα που θα παρέχει παράλληλα αναπτυξιακή προοπτική.

Τέλος να σημειωθεί ότι όλα αυτά απαιτούν σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίων αποκλειστικά με αειφόρο ανάπτυξη, με σύγχρονη περιβαλλοντική τεχνολογία. Θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου και ποιοτική αναβάθμιση του κοινωνικοπολιτικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας.

Ροή Ειδήσεων