Άνθρωποι από Ιταλία, Αίγυπτο και άλλες χώρες βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας, ψάχνοντας πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τους συγγενείς τους, μεταξύ των διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου σε διεθνή ύδατα, 47 μίλια ανοιχτά της Πύλου. Στο Λιμεναρχείο, συνεχίζεται η ανακριτική διαδικασία για τον εντοπισμό των διακινητών, με την προσαγωγή υπόπτων.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, η προανακριτική διαδικασία για να διαπιστωθεί αν μεταξύ των διασωθέντων του ναυαγίου στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου βρίσκονται και διακινητές. Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης ανακρίνονται σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες 10 άτομα και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ενδέχεται να προκύψει για 3 ή 4 άτομα σύλληψη. Αρχικά είχε γίνει λόγος για τρεις που είχαν μεταφερθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης, στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας για προανάκριση, ενώ αργότερα ο αριθμός ανέβηκε στους οκτώ.
Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας βρίσκεται και ο Υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τουρνάς, ο οποίος ενημερώνεται για την πρόοδο των ανακρίσεων και την περίθαλψη των διασωθέντων.
Την εποπτεία των ερευνών αναλαμβάνει ο Ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κ. Γιώργος Οικονόμου, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου. Θα εποπτεύει την έρευνα και την ανάκριση που θα ακολουθήσει, προκειμένουν να συντονίσει και να προχωρά στις ανακριτικές ενέργειες που είναι απαραίτητες. η έρευνα θα κινηθεί σε δύο επίπεδα: Τόσο στον εντοπισμό των διακινητών, όσο και στην διακρίβωση των αιτίων του ναυαγίου. Επιτόπου βρίσκεται και η Προϊσταμένη της Εισγγελίας Εφετών Καλαμάτας, για την άμεση αξιολόγηση των στοιχείων.
Αναζητούν τους συγγενείς τους
Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις συγγενών, κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας άτομα, που επέβαιναν στο αλιευτικό πλοίο, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Γαζούλης. Βρίσκονται εκεί άνθρωποι από την Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, οι οποίοι αναζητούν τους συγγενείς τους. Χθες έφτασε ένα υπήκοος Συρίας από την Κύπρο αλλά και ένας Αιγύπτιος που μιλούσε Ιταλικά. Δείχνουν φωτογραφίες από τα αγαπημένα τους πρόσωπα στον χώρο φιλοξενίας των διασωθέντων. Οι διασωθέντες, που δεν έχουν διακομιστεί στο Νοσοκομείο της πόλης, πέρασαν το βράδυ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που έχει δημιουργηθεί μπροστά από το λιμάνι της Καλαμάτας.
Κάποιοι από τους διασωθέντες που φιλοξενούνται στον ειδικό χώρο, αναμένεται μετά απο διαλογή και έλεγχο να μεταφερθούν σε άλλη δομή φιλοξενίας σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί. Εκτός απο την ταυτοποίηση τους, οι αρμόδιοι φορείς ελέγχουν τους διασωθέντες ως προς την κατάσταση της υγείας τους, ώστε να αποφασίσουν την μεταφορά ή την νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο.
Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκη Μπρούσαλη έφτασαν συνολικά από το λιμάνι της Καλαμάτας προσήλθαν στο Νοσοκομείο 34 άτομα και από αυτά τα 28 παραμένουν στο Νοσοκομείο των οποίων η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερά βελτιούμενη, ενώ ένα άτομο είναι πιο σοβαρά αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του. Τέσσερα άτομα πήραν εξιτήριο. Τα άτομα ηλικίας 16 έως 49 ετών που νοσηλεύονται παρουσιάζουν πυρετό, αφυδάτωση και άλλα παθολογικά προβλήματα.
Σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία Τρίπολης, Σπάρτης, Κυπαρισσίας
Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπως είπε η διοικήτρια του νοσοκομείου στην ΕΡΤ είναι διαχειρίσιμη, το νοσοκομείο υποδέχτηκε τους ναυαγούς χωρίς να δημιουργηθεί κανενός είδους πρόβλημα, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν και τα νοσοκομεία Τρίπολης, Σπάρτης και Κυπαρισσίας προκειμένου να δεχτούν και να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στους άνθρωπος.
Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πέγκη Μπρούσαλη, στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, έφτασαν το πρωί σήμερα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και άλλα δυο νεαρά άτομα με συμπτώματα υποθερμίας, ενώ ένα άτομο είναι πιο σοβαρά, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του. Τέσσερα άτομα πήραν εξιτήριο. Τα άτομα ηλικίας 16 έως 49 ετών που νοσηλεύονται παρουσιάζουν πυρετό, αφυδάτωση και άλλα παθολογικά προβλήματα.
Στο νοσοκομείο Καλαμάτας, νοσηλεύονται συνολικά 28 άνθρωποι, που προσήλθαν σήμερα και η κατάσταση της υγείας τους είναι σχετικά καλή. Τα άτομα είναι ηλικίας 16 έως 49 ετών. Με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εθελοντικές ομάδες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αλλά και κάτοικοι της πόλης, έχουν στήσει στις αποθήκες του λιμανιού τις πρώτες σκηνές και την παροχή συσσιτίου για τους διασωθέντες.
Στο Σχιστό οι 78 σοροί
Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν σήμερα τα πτώματα των 78 μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου.
Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.
Συνεχείς συσκέψεις στο Υπουργείο Ναυτιλίας
Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου αναλύονται τα δεδομένα, επικαιροποιούνται ενέργειες όπου κρίνεται απαραίτητο, στον άξονα, στον βασικό πάντα άξονα των επιχειρησιακών σχεδίων και των πρωτοκόλλων που εφαρμόζει το Λιμενικό.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι έρευνες για αγνοούμενους, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα είναι άκαρπες. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν αυτή τη στιγμή καθώς είναι μια διαδικασία δυναμική, στην περιοχή ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο και έξι παραπλέοντα πλοία.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί άλλα άτομα ζωντανά, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 78. Από τους 104 διασωθέντες, 43 είναι Αιγύπτιοι μεταξύ αυτών και 5 ανήλικα άτομα, 47 Σύριοι εκ των οποίων 3 ανήλικα άτομα, 12 Πακιστανοί και 2 Παλαιστίνιοι. Σε εξέλιξη η προανάκριση που διενεργείται από στο λιμεναρχειο Καλαμάτας προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανάμεσα στους διασωθέντες υπάρχουν και διακινητές