• Αναζήτηση

Κ.Βλάσης: “ΟΧΙ” στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Μαίναλο και Λύκαιο Όρος. “ΝΑΙ” στον δημόσιο διάλογο για μια βέλτιστη λύση

Επί των έντονων αντιδράσεων φορέων και κατοίκων της Αρκαδίας για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Νομό τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής και Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης. Οι αντιδράσεις ακολούθησαν της επιχειρηματικής πρόθεσης, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο πλαίσιο της αίτησης για έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγής από τη ΡΑΕ, να εγκατασταθούν μονάδες ΑΠΕ στην περιοχή της Αρκαδίας.

Ο κ. Βλάσης τόνισε πως η αντίδραση είναι απολύτως κατανοητή, αλλά και ενδεικτική της μεγάλης αγάπης που οι Αρκάδες τρέφουν για τον τόπο τους, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει και η σημαντική υστέρηση στο κομμάτι του χωροταξικού σχεδιασμού σε τέτοιες περιπτώσεις. «Είναι αυτονόητο και αδιαμφισβήτητο ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και δη των περιοχών που εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά βιοποικιλότητας, φυσικού κάλλους και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και προφανώς και εγώ δεν πρόκειται να δεχτώ την εγκατάσταση ΑΠΕ σε Μαίναλο, Λύκαιο Όρος ή σε όποια περιοχή συναντώνται τέτοια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτό,όμως, δεν σημαίνει πως στο άκουσμα και μόνο του όρου ΑΠΕ δικαιολογείται το ξέσπασμα μιας θύελλας αντιδράσεων.

Και δεν μπορώ, βέβαια, να μην καυτηριάσω τη στάση εκείνων που εμφανίζονται ως όψιμοι αρνητές των πάντων. Τα κρίσιμα ζητήματα ανάπτυξης για τον τόπο μας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται πεδίο έκφρασης στείρου λαϊκισμού. Μπροστά μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο με πρόγραμμα, συνεννόηση και συναίνεση και όχι υψώνοντας τείχη», δήλωσε ο Υφυπουργός. Ο κ. Βλάσης πρόσθεσε πως «οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν σύμμαχό μας τόσο για την προστασία του πλανήτη μας όσο και για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας και μπορούν κάλλιστα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας περιοχής, όχι όμως χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι τοπικές ευαισθησίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής αυτής. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι μέσα από ένα δομημένο δημόσιο διάλογο όλων των εμπλεκομένων μερών (Πολιτείας, τοπικής κοινωνίας, επενδυτών κτλ) μπορούν να οριστούν τα περιθώρια μιας βέλτιστης λύσης, που θα εγγυάται την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ της εγκατάστασης ΑΠΕ και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Αρκαδίας μας».

 

Ροή Ειδήσεων