Η παράσταση “ΒΑΤΡΑΧΟΙ” του Αριστοφάνη, που θα παρουσιάσει στις 15 Ιουλίου στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, εντάσσεται στα πλαίσια των «ΙΘΩΜΑΙΩΝ 2018» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ“.
Η παράσταση γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και η είσοδος στο εκκλησιαστήριο για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Από Καλαμάτα θα υπάρχει λεωφορείο για την Αρχαία Μεσσήνη, του οποίου το κόστος θα είναι 10€ κατ άτομο και περιλαμβάνει την μεταφορά και την ξενάγηση στον χώρο. Για τη συμμετοχή σας με το λεωφορείο μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα της Πειραματικής Σκηνής 27210 21653, 82864 και κιν. 6977 437279, 6971540945.
Από το 1984 έως σήμερα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ” συμβάλει αποφασιστικά στην αναβίωση των Ιθωμαίων και κάθε χρόνο διοργανώνει τα Ιθωμαία που περιλαμβάνουν πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Τα Ιθωμαία ήταν η κύρια ετήσια εορτή των Μεσσηνίων στην αρχαιότητα. Ήταν μια εορτή αφιερωμένη στον Ιθωμάτα Δία το ιερό του οποίου ήταν στην κορυφή του όρους Ιθώμη της Μεσσηνίας, όπου υπήρχε και μαντείο του οποίου η βάση του τρίποδα είναι εντοιχισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του ναού της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στο επάνω μοναστήρι του Βουλκάνου ή αλλιώς το μοναστήρι της κορυφής ή καθολικό του Βουλκάνου το οποίο κτίστηκε το 7ο αιώνα. Η εορτή των Ιθωμαίων περιελάμβανε αθλητικούς αγώνες, μουσικούς αγώνες, θεατρικές παραστάσεις και διάφορες εκδηλώσεις λόγου και τέχνης. Η όλη ιεροτελεστία γίνονταν γύρω από το χρυσοελεφάντινο άγαλμα του Ιθωμάτα Δία όπου οι εννέα μούσες το έλουζαν στη κλεψύδρα κρήνη, η οποία τρέχει ακόμα νερό.
Στα Ιθωμαία έλαβε μέρος και ο θρυλικός λυράρης της αρχαιότητας, Θάμυρις, ο οποίος θέλησε να συναγωνιστεί τις εννέα μούσες στο τραγούδι και αυτές από την αλαζονεία τους τον τύφλωσαν. Τότε φεύγοντας για την πατρίδα του την Θράκη και καθώς περνούσε τον ποταμό της περιοχής, πέταξε μέσα την λύρα του και έτσι το ποτάμι έλαβε το όνομα Βαλύρα. Στους νεότερους χρόνους κατά επέκταση, το όνομα αυτό δόθηκε στην κωμόπολη της Βαλύρας την οποία διασχίζει ο ποταμός. Τις πληροφορίες για τα Ιθωμαία μας τις δίνει ο περιηγητής Παυσανίας στον ”Μεσσηνιακά”. Μετά την καταστροφή της Αρχαίας Μεσσήνης από τον Αλάριχο, πέφτει και η αυλαία των Ιθωμαίων της αρχαιότητας.
Η υπόθεση του έργου:
Οι Βάτραχοι είναι κωμωδία του Αριστοφάνη που διδάχτηκε πρώτη φορά στα Λήναια το 405 π.Χ., κερδίζοντας τα “Πρωτεία” (το πρώτο βραβείο δηλαδή). Η υπόθεσή της περιστρέφεται γύρω από έναν ποιητικό διαγωνισμό που οργανώνει στον κάτω κόσμο ο Διόνυσος ανάμεσα στον Αισχύλο και τον Ευριπίδη. Το έργο κριτικάρει τους νέους τραγικούς ποιητές αλλά και τον ίδιο τον Ευριπίδη.
Ο θεός Διόνυσος απογοητευμένος από την κατάσταση του θεάτρου στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, είναι αποφασισμένος να αναλάβει δράση για να αρχίσουν ξανά αξιόλογοι δραματικοί αγώνες στην Αθήνα. Μαζί με τον δούλο του Ξανθία ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι προς τον Κάτω Κόσμο με σκοπό να φέρουν πίσω τον καλύτερο τραγικό ποιητή. Όταν φτάνουν στον Άδη, επικρατεί αναταραχή. Ο Ευριπίδης διεκδικεί από τον Αισχύλο την τιμητική θέση του καλύτερου τραγικού ποιητή. Για να λυθεί η διαφορά, ο Πλούτωνας καλεί τον Διόνυσο, σε ρόλο διαιτητή, καθώς και τους τραγικούς σε έναν δραματικό διαγωνισμό. Ο αγώνας για την ανάδειξη του καλύτερου, αρχίζει…Τα κωμικά ευρήματα και τα φαρσικά επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο και μέσα από την πικρή σατιρική διάθεση του Αριστοφάνη, έρχεται στο φως η πάντα σύγχρονη διάσταση του έργου.
Κι ενώ στους “Ορνιθες” ο κωμικός ποιητής αναζητά την ιδανική πολιτεία στον ουρανό, στους “Βάτραχους” ο μη-τόπος είναι ο Κάτω Κόσμος -ο Άδης, όπως τον ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες. Η ουτοπία βρίσκει έδαφος και στήνει εδώ τη γιορτινή της ονειροφαντασία, σε ένα γλέντι όπου οι νεκροί είναι πιο ζωντανοί από τους ζωντανούς κι ο Άδης πιο φωτεινός από τον κόσμο της επιφάνειας.
Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Δρεπανιά, μουσική: Γιώργος Τσαγκάρης, μεταγραφή μουσικής-προγραμματισμός: Δημήτρης Αρσενόπουλος, σκηνικά: Βένος Μπαλόπουλος, χορογραφίες: Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη, μουσική διδασκαλία χορικών: Κατερίνα Πετρουλάκη, μάσκες βατράχων: Κατερίνα Μηλιαρέση, σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Τσούπας, σχεδιασμός κοστουμιών: Λέττα Πετρουλάκη, αφίσα: Τζένη Ντεκελέ, φωτογραφίες: Νίκος Τζαβάρας Ηχοληψία, Mastering: Νίκος Χαλντούπης Sound Cave Studio.
Στην παράσταση παίρνουν μέρος 35 έφηβοι της θεατρικής ομάδας της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας.