• Αναζήτηση

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Σε επιφυλακή και οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές – «Θέμα χρόνου» το πρώτο κρούσμα, εκτιμά παιδίατρος

Σε συναγερμό και επιφυλακή βρίσκονται και οι υγειονομικές Αρχές και στην Ελλάδα για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά. Άλλωστε, ήδη ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τους παιδίατρους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στα ύποπτα περιστατικά. Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κρούσμα στη χώρα μας, ωστόσο, σύμφωνα με το OPEN υπήρξε ένα ύποπτο περιστατικό, αλλά με βάση τα εργαστηριακά αποτελέσματα φάνηκε ότι το παιδάκι τελικά δεν νοσούσε από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

 

Σημειώνεται πως όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί.

Τι να προσέχουν οι γονείς

 

Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τα ύποπτα συμπτώματα και να σπεύδουν σε παιδίατρο εάν παρατηρήσουν κάτι ανησυχητικό στο παιδί τους.

 

Τα βασικά συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι ο ίκτερος, η αλλαγή χρώματος σε κόπρανα και ούρα, ο έντονος πόνος στην κοιλιά και ο πυρετός.

 

«Θέμα χρόνου» το πρώτο κρούσμα

 

Εάν οι ιατροί αρχίσουν και παρακολουθούν πιο στενά τα συμπτώματα της ηπατίτιδας στα παιδιά, η καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα «είναι θέμα χρόνου», εκτιμά ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, μιλώντας στο OPEN.

 

Όσον αφορά στη μετάδοση, γίνεται και αερογενώς και μέσω των επιφανειών. Η οξεία ηπατίτιδα, όπως εξηγεί ο ειδικός, προσβάλλει κυρίως το πεπτικό σύστημα και λιγότερο το αναπνευστικό.

 

Όπως υπογράμμισε, η καθαριότητα των χεριών είναι επιβεβλημένη. Ο παιδίατρος πρόσθεσε ότι το πλύσιμο των χεριών ίσως είναι και ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης των παιδιών, όταν ανοίξουν τα σχολεία.

 

Η προειδοποίηση Μαγιορκίνη

 

Με την ανησυχία για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά να αυξάνει, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, προχώρησε σε ανάρτηση όπου παραχωρεί τα συμπεράσματα που προκύπτουν.

 

Ειδικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης γράφει ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει πως τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες.

 

Αναλυτικότερα, τα συμπεράσματα όπως τα παρουσιάζει ο καθηγητής:

  1. το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού
  2. πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
  3. ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
  4. ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

 

 

Ροή Ειδήσεων