Άρθρο του Γ. Χατζηθεοδοσίου, προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Το τελευταίο διάστημα έχει μονοπωλήσει την επικαιρότητα η νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης, σχετικά με τις διευκολύνσεις που θα έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες. Μεταξύ αυτών των μέτρων και ο διαχωρισμός των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας σε «αμιγείς» και «μικτούς», με πολλούς επαγγελματίες εύλογα να προβάλουν τις ενστάσεις τους και την κυβέρνηση να επιμένει στον σχεδιασμό της.
Όμως όλα αυτά είναι απλώς το «δέντρο». Το «δάσος» είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν. Όταν η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει μέσω δημόσιας τοποθέτησης της ότι κινδυνεύουν με πτωχεύσεις επιχειρήσεις του τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού, δηλαδή ξενοδοχεία και εστιατόρια, ενώ δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη της για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαιτίας έλλειψης στήριξης, είναι προφανές ότι αυτή την στιγμή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι στο μάτι του κυκλώνα ή μάλλον ένα βήμα πριν από το εκτελεστικό απόσπασμα. Γιατί αν το λέει αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ γενικότερα για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φανταστείτε τι ισχύει για τις ελληνικές και τι μέλλον τις περιμένει αν δεν αλλάξουν προς το καλύτερο τα σημερινά δεδομένα.
Να γιατί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επιμένει στη διαγραφή μέρους των οφειλών και στην αποπληρωμή του υπολοίπου σε πολλές δόσεις. Γιατί είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, σε μία χρονική στιγμή που η αγορά προσπαθεί να βρει το βηματισμό της και οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν. Το «κούρεμα» χρεών που «γεννήθηκαν» εν μέσω πανδημίας αποτελεί κοινό αίτημα των μικρομεσαίων της Ε.Ε. και αυτή την στιγμή απασχολεί τις Βρυξέλλες. Το ζητούμενο για εμάς, είναι να μην υπάρξει καθυστέρηση. Οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και ο ρόλος-«κλειδί» των μικρομεσαίων, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί λύση εδώ και τώρα. Όπως αναγκαιότητα είναι και η ενίσχυση της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων, περίπου 12 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, προβλέπεται να καταλήξει σε δανεισμούς μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Όμως δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Αντίθετα διογκώνεται. Αυξάνεται η ανισότητα, δεν καταπολεμείται η ανεργία, μειώνονται οι προοπτικές βιωσιμότητας των μικρομεσαίων.
Το μήνυμα λοιπόν του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είναι ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μην περιμένουμε να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Όσο για τα νέα δεδομένα στη λειτουργία της αγοράς και στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, εμείς εμμένουμε στην ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των πολιτών, ώστε να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας. Για να αποφύγουμε ένα νέο κύμα πανδημίας και πιθανούς περιορισμούς που θα πλήξουν και πάλι την επιχειρηματικότητα. Οι διαχωρισμοί που προωθούνται, καταλήγουν σε ημίμετρα που δεν θα φέρουν ικανοποιητικά αποτέλεσμα.
Οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να παίξουν ρόλο ελεγκτή. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να βρει τους τρόπους που θα πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Εμείς καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα παραμένουμε δίπλα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την ύφεση και που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μία τόσο εύθραυστη οικονομία. Στηρίζουμε την ψηφιακή αναβάθμιση τους, προσφέρουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν εντελώς δωρεάν το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα και τη δική τους ιστοσελίδα, οργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, είμαστε με κάθε τρόπο αρωγοί στις προσπάθειες τους. Είναι πλέον η ώρα να σταθεί και η Πολιτεία στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξει έμπρακτα ότι επιδιώκει την ενίσχυση των μικρομεσαίων.