• Αναζήτηση

Η Μεσσηνία και οι παραγωγοί της ζουν στον απόηχο του πρώτου Φεστιβάλ Οίνου που διοργανώθηκε μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2023 στη Navarino Agora, αφιερωμένο στην αναγέννηση του ιστορικού αμπελώνα.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού και των επισκεπτών στο 1ο Φεστιβάλ Οίνου “Messinia Terroirs” που αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για τους συμμετέχοντες και τους παραγωγούς οίνου. Περισσότεροι από 600 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δοκίμασαν τοπικούς οίνους από 10 παραγωγούς της Μεσσηνίας και συμμετείχαν στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 3ημέρου.

 

Στον πολυχώρο Navarino Agora, 10 Μεσσήνιοι παραγωγοί παρουσίασαν επιλεγμένες ετικέτες οίνων και προσέφεραν για γευσιγνωσία σε όλους τους επισκέπτες. Μία γιορτή γεύσεων, συνάντησης, ανταλλαγής εντυπώσεων και γνωριμιών, στήθηκε ανάμεσα στους επισκέπτες και τους παραγωγούς: Navarino Vineyards, Panagiotopoulos Wines, Οινοποιείο Νέστωρ, Οινοποιία Ψαρούλη, Κτήμα Δερέσκου, Astir X, Lacules Estate, Οινοποιείο Γκότση, Πατσούρος Κωνσταντίνος – Οινεμπορική Τριφυλίας, BIOVIN – Tsavolakis Wines.

 

Το τριήμερο φεστιβάλ περιλάμβανε επίσης master classes για επαγγελματίες και οινόφιλους, ειδικά σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί για μικρούς και μεγάλους, προβολή ταινίας στον θερινό κινηματογράφο DANAOS, καθώς και μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν δύο master classes, παρουσία οινόφιλων, επαγγελματιών του χώρου, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και κλαδικών φορέων αμπέλου και οίνου.

 

Τα master classes που έγιναν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, είχαν θέμα: «O Οίνος στη Μεσσηνία, Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον & Τυφλή Γευσιγνωσία του Εμβληματικού Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία». Εισηγητής ήταν ο Δρ Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, ΑΠΘ, και στη γευσιγνωσία ο οινοχόος Νικόλας Γιαννόπουλος DipWSET.

 

 

 

 

 

Ο Δρ Στέφανος Κουνδουράς μίλησε για την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή του οίνου στη Μεσσηνία, από το παρελθόν μέχρι και σήμερα που η αμπελουργία και η οινοπαραγωγή συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Μεσσηνίας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της οικονομίας, και του πολιτισμού της.

Ο Νικόλας Γιαννόπουλος DipWSET παρουσίασε το περίφημο Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία μέσα από μία Τυφλή Γευστική Δοκιμή 6 εμβληματικών οίνων, με εσοδείες που ξεκινούν από το 1998.

 

Ένα ακόμη master class , με θέμα «Οι Κρυμμένοι Θησαυροί της Μεσσηνίας»

πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, με εισηγητή τον Νικόλα Γιαννόπουλο DipWSET, παρουσία του Μανώλη Κεντικελένη, Head Sommelier στην Costa Navarino.

Το master class ήταν μια πρόσκληση-πρόκληση για όσους συμμετείχαν και κυρίως για τους επαγγελματίες HO.RE.CA. Ο Νικόλας Γιαννόπουλος μέσα από μία τυφλή γευστική δοκιμή 3 διεθνών ποικιλιών, «προκάλεσε» τους συμμετέχοντες να ξεχωρίσουν τους οίνους που έχουν γεννηθεί στη γη της Μεσσηνίας – και έχουν εξελιχθεί σε μοναδικά κρασιά – ανάμεσα σε δημοφιλείς ετικέτες του διεθνούς οινικού πεδίου.

 

Η εικαστικός Alina Malynovska δίδαξε μια εναλλακτική χρήση του οίνου, στο Εργαστήρι «Ζωγραφική με Κρασί». Μικροί και μεγάλοι ζωγράφισαν με πινέλα και κόκκινο κρασί και δημιούργησαν τα δικά τους «έργα τέχνης»!

 

Από το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει ο κινηματογράφος, με θέμα το κρασί!

Η ταινία Bottle Shock του Randall Miller, βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία, προβλήθηκε στο Danaos Open Air Cinema, κάτω από τον μεσσηνιακό ουρανό.

 

Το Messinia Terroirs Wine Festival, ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Messinia Terroirs, μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου που έχει ως στόχο την προβολή των οίνων της Μεσσηνίας και την πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΕΔΟΑΟ, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου.

 

Βασικός χορηγός του Φεστιβάλ και της πλατείας γευσιγνωσίας ήταν το κατάστημα Cellier, που δημιούργησε το αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας, ενώ μέσα από στενή συνεργασία με τους παραγωγούς και την ιδιαίτερη προβολή των οίνων τους στο κατάστημα του, έδωσε στους επισκέπτες την ευκαιρία αγοράς των οίνων της Μεσσηνίας. Μία συνεργασία που ήρθε για να μείνει.

 

Σημαντική ήταν η χορηγία από το Τυροκομείο Κωσταρέλου, που καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ προσέφερε κεράσματα με ξεχωριστά τυριά και τη φέτα 12μηνης ωρίμασης να κλέβει την παράσταση. Το ιταλικό εστιατόριο Santorre, φιλοξένησε τα master classes, ενώ όλα τα καταστήματα εστίασης συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή με τα μενού τους και ειδικές προσφορές για την κατανάλωση οίνων Μεσσηνίας.

 

Βασικός αρωγός στη διοργάνωση στάθηκε η Costa Navarino, ενώ οι χορηγοί επικοινωνίας, Grape, Wine Trails και Carpe Vinum, εξειδικευμένοι στον οίνο και το χώρο της αμπελοκαλλιέργειας, στήριξαν έμπρακτα όλη τη διοργάνωση.

 

 

 

 

Το φεστιβάλ έκλεισε την αυλαία του, με την υπόσχεση δημιουργίας θεσμού και μιας νέας συνάντησης μέσα στην επόμενη χρονιά με περισσότερους παραγωγούς, περισσότερους οίνους και πολλά παράλληλα δρώμενα.

Ροή Ειδήσεων