Να προχωρήσουν αμέσως σε δραστικά μέτρα -lockdowns- κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής η Ανγκελα Μέρκελ.
Την ώρα που η πανδημία «σαρώνει» την Ευρώπη, η Ανγκελα Μέρκελ είπε στους ηγέτες – όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Politico στις Βρυξέλλες, David M. Herszenhorn – ότι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι γρήγορα και σύντομα lockdown.
«Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», φέρεται να είπε, «ωστόσο οι πολίτες είναι κουρασμένοι, έπρεπε να δούμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν».
Σύμφωνα με τον Herszenhorn, μεταξύ των ηγετών της ΕΕ γίνεται αρκετή συζήτηση σχετικά με την «κόπωση από τον κορωνοϊό» που αισθάνονται οι πολίτες, την οποία κρίνουν ως σημαντική πρόκληση για την καταπολέμηση της πανδημίας. «Οι άνθρωποι είναι πραγματικά πολύ κουρασμένοι από τον ιό», φέρεται να είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους, η Ανγκελα Μέρκελ προχώρησε σε μια έκκληση αφύπνισης προς τους συναδέλφους της-ηγέτες της ΕΕ, λέγοντας ότι απέτυχαν να ελέγξουν την πανδημία. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Μέρκελ δήλωσε ότι οι πολιτικές πραγματικότητες τους εμπόδισαν να επιβάλουν περιορισμούς νωρίτερα και ότι θα έπρεπε να αντλήσουν διδάγματα από την τρέχουσα κατάσταση και να ενεργήσουν πιο γρήγορα στο μέλλον.
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε τους ηγέτες να συζητήσουν το πώς οι «27» θα προχωρήσουν συλλογικά στο ζήτημα των rapid test, ενώ βασικό θέμα ήταν η κοινή προσέγγιση στο θέμα των εμβολίων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ελπίδα ότι στα τέλη του 2020-αρχές του 2021, δύο με τρία εμβόλια θα είναι στη διάθεση των πολιτών.
Μάλιστα, κάτι αντίστοιχο δήλωσε και ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι, ο οποίος προέβλεψε ότι τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμες οι πρώτες παρτίδες εμβολίων κατά της Covid-19.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη για «υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη». «Οι πολίτες ανησυχούν και κουράζονται, δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού», έγραψε στο Τwitter.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση ενωμένοι», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο.
Μερικό lockdown στη Γερμανία από τη Μέρκελ
Μόλις χθες, η Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε μερικό lockdown στη Γερμανία, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου. Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως «βρισκόμαστε σε δραματική κατάσταση».
Την ερχόμενη Δευτέρα, λοιπόν, στη Γερμανία θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ το φαγητό θα μπορεί να πωλείται σε πακέτο. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, τα ιατρεία και τα κέντρα φυσικοθεραπείας, καθώς και οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου -με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής.
«Βρισκόμαστε σε δραματική κατάσταση. Και μας αφορά όλους, χωρίς εξαίρεση», τόνισε σε μήνυμά της η Ανγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο, παράλληλα, για μια «ιατρική, κοινωνική, ψυχολογική, οικονομική και πολιτική δοκιμασία».
«Μέσα σε δέκα μέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτή η δυναμική θα επιβαρύνει σοβαρά το υγειονομικό μας σύστημα και σε λίγες ημέρες δεν θα μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τις επαφές των κρουσμάτων», εξήγησε, χαρακτηρίζοντας απαραίτητο το lockdown.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τη Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε εθνικό lockdown στη χώρα του, το οποίο τίθεται σε ισχύ από αύριο και για έναν μήνα τουλάχιστον.