«Πρέπει να έχετε αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια γιατί κάθεστε σε ένα brand πολύ ισχυρό. Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία είναι ένας εθνικός πρωταθλητής της ανάπτυξης σε όλα τα πεδία. Είσθε λίγο η Ρεάλ Μαδρίτης. Στον τουρισμό, στο λάδι, στην ελιά, στα τρόφιμα, σε συνδεσιμότητα με την υπόλοιπη Ελλάδα… Αυτά δεν είναι αυτονόητα και νομίζω ότι η σχετική ατζέντα δεν πρέπει να τα αποσιωπά. Σε αυτόν τον τόπο έχετε μάθει να συνεννοείσθε και αυτό μετράει γιατί αυτά δεν προκύπτουν έτσι σε κενό αέρος. Τάσσομαι δίπλα σας στην διεκδικητική ατζέντα για την οποία επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει να έχετε ιδιαίτερη έγνοια. Η έγνοια σας πρέπει να είναι πού θα «συρταρώσουν» αυτά που θέλετε να κάνετε. Σε ποιο πεδίο, θα είναι Ταμείο Ανάκαμψης, θα είναι ΕΣΠΑ, θα είναι το ΠΕΠ Πελοποννήσου, θα είναι τα εθνικά τομεακά, αλλά, μη έχετε ιδιαίτερη έγνοια. Νομίζω, σας το είπε και ο Πρωθυπουργός και δεν χρειάζονται πολλά λόγια». Αυτά τόνισε χθες, Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο κ. Σχοινάς έφθασε στο ιστορικό Δημαρχείο, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Ο Δήμαρχος τίμησε τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. προσφέροντάς του αντίγραφο της Προειδοποιήσεως εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, καθώς και το επετειακό μετάλλιο του Δήμου, για τα 200 χρόνια από την έναρξης του Αγώνα του ‘21.
Ακολούθησε συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων «Δημάρχου Χρ. Μαλαπάνη», στην οποία συμμετείχαν οι Βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Καλαμάτας Δημήτρης Πολίτης, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι Δήμων της Μεσσηνίας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της περιοχής.
Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΟΡΑΜΑ
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε: «Κύριε Σχοινά, σας καλωσορίζω στην Καλαμάτα. Μια πόλη σύγχρονη, διαρκώς αναπτυσσόμενη με αντικειμενικά πλεονεκτήματα και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Είναι μια πόλη που σχεδιάζει το μέλλον της, σχεδιάζει την επόμενη ημέρα μέσα από έργα και υποδομές που υλοποιούνται αλλά και μέσα από την συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή αποστολή των 100 έξυπνων και κλιματικά ουδέτερων πόλεων μέχρι το 2030. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες λοιπόν σχεδιάζουμε το μέλλον που αξίζει σε αυτή την πόλη.
Εμείς, ως Δήμος Καλαμάτας, διεκδικούμε μαζί με την Περιφέρεια αυτά που αξίζουν στην περιοχή μας, αυτά που χρειάζεται η περιοχή μας ευρύτερα και αυτά είναι οι οδικοί άξονες, η αναβάθμιση του αεροδρομίου, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του λιμένα Καλαμάτας και η επαναφορά λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειάς μας.
Ως Δήμος Καλαμάτας βέβαια έχουμε πολύ σημαντικού στόχους και αυτοί είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, μέσα από ένα πολύ μεγάλο έργο που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αλλά, όπως είπα και στον Πρωθυπουργό το μεσημέρι, είναι και άλλα έργα συνοδά που πρέπει να τα δούμε, που έχουν ώριμες μελέτες και πρέπει να βρεθεί και γι’ αυτά η χρηματοδότηση και να υλοποιηθούν για να εξασφαλιστεί η πόλη μας. Είναι, και χαιρόμαστε πάρα πολύ γι’ αυτό, ότι το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να αναπτύσσεται το φυσικό αέριο στην πόλη. Βέβαια, επειδή κινούμαστε προς την κλιματική ουδετερότητα, οι αγωγοί του φυσικού αερίου που θα αναπτυχθούν θα είναι η διέξοδος για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και υδρογόνο. Είναι ένας στόχος που έχουμε για την περιοχή όπως και η ηλεκτροκίνηση, βέβαια.
Έχουμε εξασφαλίσει αστικές αναπλάσεις, ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις 110 στρέμματα για την ανατολική πόλη, διεκδικούμε και πιστεύουμε να είμαστε μέσα στην επόμενη ανακοίνωση, για τις στρατηγικές αστικές αναπλάσεις στον κεντρικό ιστό 38 στρέμματα. Και βέβαια, είναι οι μεγάλοι στόχοι του Δήμου Καλαμάτας που αφορούν στη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις που είναι ένα πρόγραμμα ολιστικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , που μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε πώς θέλουμε την πόλη, πώς οραματιζόμαστε την περιοχή μας, μια πόλη σύγχρονη, φιλική, ενεργειακά αυτόνομη, κλιματικά ουδέτερη. Μας στήριξε το Υπουργείο πολύ, το ανέφερα και στον Πρωθυπουργό, στήριξε τις προσπάθειες όλων των ελληνικών πόλεων και των 29 που κατέθεσαν πρόταση και θα συνεχίσει. Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να αντιμετωπιστεί αυτή η προσπάθεια των έξι πόλεων ως εθνική και ζητώ από εσάς οι 100 πόλεις λοιπόν να αντιμετωπιστούν ως ευρωπαϊκή υπόθεση ώστε να υπάρξουν τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας στην πόλη μας».
«ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ»
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε:
«Ευχαριστώ πολύ φίλε Δήμαρχε, κύριοι Βουλευτές, κύριε αντιπεριφερειάρχη, κυρίες και κύριοι.
Βρίσκομαι εδώ, τελευταία φορά που είχαμε βρεθεί με τον Δήμαρχο ήταν στα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης στην Τρίπολη, όπου μου είπε ότι δεν νοείται να επισκεφθείς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και να μην έρθεις στην Καλαμάτα. Του είπα θα ’ρθω αλλά όχι έτσι, με τα χέρια στις τσέπες αλλά σε μια μεγάλη στιγμή, με μια μεγάλη αφορμή και η μεγαλύτερη, η καλύτερη δεν θα μπορούσε να είναι άλλα από αυτή που μας φέρνει σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε την έγκριση, όχι απλώς του ελληνικού ΕΣΠΑ που γιορτάσαμε πριν λίγους μήνες. Ήταν το πρώτο ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε απ’ όλες τις 27 χώρες – μέλη. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για τη συνεδρίαση με τους παραγωγικούς φορείς και τις εθνικές αρχές γιατί εγκρίνονται σήμερα τρία εθνικά προγράμματα του ΕΣΠΑ:
Το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης και το Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας. Είναι η δεύτερη ευρω-πρωτιά για την Ελλάδα. Όχι μόνο το ελληνικό ΕΣΠΑ ήταν πρώτο πανευρωπαϊκά αλλά, και αυτά τα τομεακά είναι τα πρώτα στον τομέα τους και θα έχουμε ένα τρίτο κύμα, που σας αφορά άμεσα, που είναι η έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων, των λεγόμενων ΠΕΠ, μέσω των οποίων, μαζί με τα 8 Εθνικά Σχέδια και τα 13 Περιφερειακά, πολλά από τα έργα που ο Δήμαρχος με αναλυτική λεπτομέρεια παρουσίασε, θα διαπιστώσετε ότι είναι ήδη καλυμμένα και νομίζω ότι κομίζω γλαύκα στην Αθήνα αφού ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγες ώρες, σας το είπε με τον πιο κατηγορηματικό και πανηγυρικό τρόπο.
Λοιπόν, χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στην Καλαμάτα γιατί, αν και Μακεδόνας, ξέρω ότι ο Ελληνισμός, η νεότερη Ελλάδα ξεκίνησε από εδώ. Ο Αγώνας ξεκίνησε από εδώ και κρίθηκε εδώ! Ως εκπρόσωπος της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, νοιώθω ιδιαίτερα ενδυναμωμένος όταν βρίσκομαι στα νάματα του έθνους και η Καλαμάτα και αυτό το εκπληκτικό κτήριο τα αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο τρόπο.
Θέλω να πω δυο πράγματα που νομίζω ότι έχουν σημασία για όλους τους αιρετούς. Το πρώτο είναι ότι ποτέ στην ιστορία της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1981 μέχρι τώρα, ποτέ δεν είχαμε στη διάθεσή μας τους πόρους που θα έχουμε τα επτά επόμενα χρόνια. Είναι μια συγκλονιστική εξέλιξη για την οποία δεν έχει γίνει αρκετή συζήτηση στην Ελλάδα. Ουσιαστικά για τα επόμενα επτά χρόνια θα έχουμε δύο ΕΣΠΑ στην Ελλάδα: το «παραδοσιακό», αυτό που προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία με ένα ποσό γύρω στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ και δίπλα του άλλο ένα ΕΣΠΑ που είναι το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 230» από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι, πιστεύω, καθήκον όλων μας, ευρωπαϊκών αρχών, εθνικών αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία.
Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, αυτά τα ποσά, που μας δίνουν ίσως μια καθοριστική αφορμή να αλλάξουμε και το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, να συμπληρώσουμε τις υποδομές που μας λείπουν, σαν και αυτές που ανέφερες Δήμαρχε, τις παραδοσιακές, αλλά να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση στην «πράσινη» και ψηφιακή Ελλάδα όπου θα παιχτεί το παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας τις επόμενες γενιές.
Το πρώτο μήνυμα που θέλω να σας δώσω είναι ότι αντί να πανηγυρίζουμε για τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, πρέπει ταυτόχρονα να ενσωματώσουμε μέσα στη σκέψη και στη δράση μας, όλοι, εκεί που μας έταξε ο λαός τον καθένα, την ευθύνη για να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία.
Το δεύτερο μήνυμα που θέλω να σας δώσω είναι ότι η επιτυχία της Καλαμάτας να είναι μια από τις έξι πόλεις της πράσινης Ευρώπης μέσα στις εκατό που επιλέξαμε παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 377 υποψηφιότητες που είχαμε, είναι και αυτό κάτι που θα σας παρακαλούσα να το πάρετε σοβαρά. Να το πάρετε δηλαδή σαν υπόδειγμα ανάπτυξης. Δεν είναι απλώς ένα γαλόνι που φορέσατε και για το οποίο πρέπει να αισθάνεστε περήφανοι σε μια δεδομένη στιγμή αλλά, αυτό σηματοδοτεί μια ευθύνη γιατί η φιλοδοξία να είσθε μια από τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης θα στρέψει πολλή προσοχή επάνω σας. Δηλαδή, θα σας παρακολουθεί πολύς κόσμος σε αυτή την πορεία. Και οι επενδυτές και οι διαμορφωτές των ευρωπαϊκών υποθέσεων και η κοινή γνώμη. Χρειάζεται λοιπόν μια ιδιαίτερη ευθύνη στο πώς αυτό το πολύ σημαντικό βραβείο – είναι μεγάλη επιτυχία αυτή που πετύχατε- θα έχει μια βιωσιμότητα, θα έχει μια παρουσία στο χρόνο».