Η συγκομιδή των μήλων σιγά – σιγά ολοκληρώνεται και πλησιάζει η ώρα αποθήκευσης των προϊόντων στα ψυγεία. Η ενεργειακή κρίση, που έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ακόμα και βασικών ειδών καθημερινής διατροφής, έχει επηρεάσει και τους παραγωγούς.
Ο κ. Βαγγέλης Πλαντζάς παραγωγός από το Βουνό Τεγέας τόνισε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα φέτος. Η σοδειά ήταν πολύ καλή και τα μήλα εξαιρετικής ποιότητας, αλλά πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να πουληθούν.
«Η εμπορική κίνηση θα είναι μειωμένη»
Οι αυξημένες τιμές όμως των καυσίμων, του ρεύματος και των λιπασμάτων είναι αυτές που τους έχουν «γονατίσει».
Όλα τα μηχανήματά τους λειτουργούν με πετρέλαιο και παρά τις επιδοτήσεις από το κράτος η ανακούφιση ήταν μικρή. Οι τιμές των λιπασμάτων επίσης ήταν αυξημένες κατά πολύ, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος «φουσκωμένοι»
«Ήρθαν οι λογαριασμοί ΔΕΗ που είναι αβάστακτοι και είναι δύσκολο να καλυφθεί το κόστος καλλιέργειας»
Η αύξηση του ρεύματος θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην μπορέσουν να αποθηκεύσουν τα προϊόντα τους σε ψυγεία.
Επιπλέον, οι παραγωγοί τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να μικρύνει η «ψαλίδα» μεταξύ της τιμής του χωραφιού και του ραφιού των καταστημάτων ενώ προτείνουν να ψηφιστεί νόμος κατώτατης τιμή προϊόντος στο χωράφι.
«Όταν ακούς μια τιμή από μεγάλους παραγωγικούς νομούς όπως η Καστοριά 20 με 25 λεπτά μήλα, όπως και να το κάνεις, το κόστος είναι τεράστιο. Δεν μπορεί να πουληθεί προϊόν το 2022, 22 λεπτά μήλα στο χωράφι»
Χωρίς μέτρα προστασίας από την κυβέρνηση, οι δυσκολίες είναι μεγάλες και, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλαντζάς, πολλοί θα αφήσουν τα μήλα αμάζευτα.
«Πιστεύω ότι θα μείνουν πολλά περιβόλια ακαλλιέργητα του χρόνου. Λυπάμαι που το λέω αλλά θα μείνουν»
Στη συνέχεια, όσον αφορά τις ζημιές ο κ. Πλαντζάς ανέφερε ότι δεν υπήρξαν μεγάλες ζημιές από το χαλάζι στην περιοχή ενώ η παρέμβαση του ΕΛΓΑ ήταν άμεση. Πολλοί παραγωγοί στρέφονται πλέον σε τακτικές προστασίας χαλαζιού με δίχτυα. Μια νέα τεχνολογία που για πολλούς αποτελεί μονόδρομο.
Οι καιρικές συνθήκες δεν υπήρξαν λοιπόν φέτος τόσο επιβαρυντικές αλλά τα αγριογούρουνα από την άλλη προκάλεσαν σοβαρή ζημιά. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες έχουν μπει μέσα στα κτήματα και έχουν σκάψει.
Τέλος, ρωτώντας τον αν η φετινή παραγωγή θα «αποδώσει» καρπούς και θα δώσει μια οικονομική ανακούφιση στους παραγωγούς ο κ. Πλαντζάς επανέλαβε ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα.
«Δύσκολα πολύ, γιατί όταν σας λέω ότι είχαμε τρία κοστολόγια με καύσιμο, πρώτες ύλες και ρεύμα αυτό θα είναι δύσκολο»