Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι ένα σημαντικό τεχνολογικό πεδίο, με ανεξάντλητες δυνατότητες, που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας και να μας βοηθήσει σε διάφορες καθημερινές εργασίες, επηρεάζοντας θετικά πολλούς τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Η εξέλιξη και η πρόοδος είναι συνεχής, την περίοδο αυτή υπάρχει μια έκρηξη εφαρμογών χρήσης της ΤΝ η οποία φτάνει μέχρι τους απλούς καθημερινούς χρήστες, μέσω απλών και δημοφιλών πλατφορμών όπως είναι το ChatGPT για κείμενο και το DALL-E για εικόνες της OpenAI κ.α..
Η Χώρα μας πρέπει άμεσα να διαμορφώσει Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσα από διευρυμένη διαβούλευση και ενεργή συμμετοχή της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, των ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας και των startup εταιρειών. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς όπως στην ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών μέσα από την ανάλυση δεδομένων και μηχανισμούς προβλέψεων, στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην προώθηση της διαφάνειας. Χρειάζεται όμως διάλογος με την κοινωνία και εφαρμογή ρυθμίσεων – όπου είναι απαραίτητο – για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων των πολιτών.
Ένα τόσο σημαντικό αναπτυξιακό πεδίο, διαπιστώνουμε δυστυχώς για ακόμα μια φορά, ότι αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως ευκαιρία για φιέστες και επικοινωνία με στόχο την κάλυψη της κακοδιαχείρισης δημόσιων πόρων όπως του ταμείου ανάκαμψης αλλά και της αναποτελεσματικότητάς της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ελληνικής κοινωνίας. O Υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος, σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” προετοίμαζε το έδαφος πραγματοποιώντας μια καλή «εταιρική» δημοσίευση για τις 12 δράσεις (γιατί άραγε δεν τα λέει έργα;) αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει ο κος Σκέρτσος να μας απαντήσει ποια είναι αυτά τα έργα, πώς θα ωφελήσουν την κοινωνία, πώς συνδέονται με άλλα έργα και δράσεις και κάτω από ποιο ολοκληρωμένο σχέδιο – στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη στιγμή που η Ελλάδα για ακόμα μια χρονιά – φτάσαμε αισίως την 4η με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις των δεικτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες.
Λίγες μέρες μετά παρακολουθούμε ακόμα ένα Δελτίο Τύπου (φιέστα) για τη λειτουργία Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη υπό τον Πρωθυπουργό ενώ παράλληλα η ίδια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δημιουργήσει μόλις ένα χρόνο πριν την Συντονιστική Επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με τον νόμο 4961/2022 η οποία αποτελείται από τον αρμόδιο Υπουργό για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, τον αρμόδιο Υπουργό για τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), τον αρμόδιο Υπουργό για τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και
Καινοτομίας καθώς και πλήθος άλλων Γενικών Γραμματέων και εκπροσώπων. Και όλα αυτά ενώ ο κος Σκέρτσος ήδη έχει ανακοινώσει τα σχετικά έργα. Εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα, τι θα κάνουν οι επιτροπές, τι αρμοδιότητες έχουν, πώς θα συνεργάζονται και ποιο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της λειτουργίας τους και σε κάθε περίπτωση ποια η σχέση τους με τα έργα που ήδη ανακοίνωσε ο κος Σκέρτσος;
Να θυμίσουμε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι η χώρα έχει Θεσμικούς και Συλλογικούς φορείς, υπάρχουν πληθώρα Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων, Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι Εταιρειών κ.ο.κ. Ακαδημαϊκά & Ερευνητικά Ιδρύματα και Φορείς, οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν θεσμικά – και συμβουλευτικά – σε οποιαδήποτε επιστημονική και τεχνολογική πρόκληση και θα αναμέναμε στοιχειωδώς την αξιοποίησή τους. Αν μη τι άλλο θα ήταν πιο διαφανές και αντιπροσωπευτικό.
Και να θυμίσουμε επίσης στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι μπορεί να θέσει τα ζητήματα αυτά και τις προκλήσεις στην κρίση όλων μέσω εργαλείων συμμετοχικότητας, που πάλι το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση πρώτο εφάρμοσε από το 2009 με το opengov.gr .
Η αδυναμία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να σχεδιάσει αποτελεσματικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελεί ανησυχητικό ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση και μπορεί να αντιμετωπίσει τις ψηφιακές προκλήσεις του μέλλοντος με αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και εξασφαλίζοντας ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι προσβάσιμα για όλους και χωρίς αποκλεισμούς.
Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην οικονομία και την κοινωνία αποτελούν βασικό τμήμα του σχεδίου Ψηφιακή Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Προτείνουμε την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης, ανάπτυξης δεξιοτήτων, την συνεργασία με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, την πραγματική υποστήριξη ελληνικών εταιρειών – startups και ερευνητών που υλοποιούν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης με περιορισμένους πόρους.
Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα αλλαγής αποτελεί κεντρικό ζητούμενο η διασφάλιση της δίκαιης ψηφιακής μετάβασης για όλους τους πολίτες, η οποία θα ενισχύσει τους θεσμούς, τη Δημοκρατία, τις μικρές και τις μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, την έρευνα και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς.
Γιάννης Πάζιος
Γραμματέας Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής
Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής