• Αναζήτηση

Η απογραφή αλλάζει τον χάρτη των εκλογών – Μεσσηνία, Λακωνία και Αρκαδία χάνουν έδρα

anastopoulos@politispress.gr

Όπως είχαμε αναλύσει σε άρθρο τον Αύγουστο 2022, σύμφωνα με τα πολιτικά δρώμενα και τις πολιτικές αναλύσεις και σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, αλλάζει ο εκλογικός χάρτης της χώρας. Πλην εξαιρετικών γεγονότων, η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες στο τέλος της άνοιξης του 2023, όπως έχει προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχαμε αναλύσει ότι διαμηνύουν κοσµογονικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας, στα πρώτα στάδια της επεξεργασίας της απογραφής του ελληνικού πληθυσμού και επαληθευτήκαμε.

Σύμφωνα με το άρθρο 36 του Νόμου 4648/2019 ΦΕΚ Α 205/16.12.2019, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των επίσημων αποτελεσμάτων της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού της Χώρας.

Σύμφωνα με το άρθρο 54 του Συντάγματος, ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας, που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως ο νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της.

Η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιεύσει τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής για τον πληθυσμό των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας το Δεκέμβριο του 2022. Έτσι το Προεδρικό διάταγμα για το νέο αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του 2023 και μέχρι τον Μάρτιο του 2023, όπου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τελευταία ημέρα απογραφής, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Αν οι εθνικές εκλογές του 2023 προκηρυχθούν πριν την έκδοση του ΠΔ, θα ισχύει το καθεστώς των προηγούμενων εδρών, ενώ αν οι εθνικές εκλογές του 2023 προκηρυχθούν μετά την έκδοση του ΠΔ θα ισχύει το καθεστώς των νέων εδρών.

Τι αναμένεται:

– Η εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τομέα Αθηνών κερδίζει 5 έδρες,
– οι εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Α’ Θεσσαλονίκης και Ανατολικής Αττικής κερδίζουν 4 έδρες,
– η εκλογική περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών κερδίζει 2 έδρες και
– από μία έδρα κερδίζουν οι εκλογικές περιφέρειες B’ Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Δωδεκανήσου.

– Δύο έδρες χάνουν οι εκλογικές περιφέρειες, Αιτωλοακαρνανίας και Σερρών.
– Μία έδρα χάνουν οι εκλογικές περιφέρειες Α’ Πειραιώς, Αρκαδίας, Άρτας, Δράμας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας και Χίου.
– Για τις μονοεδρικές περιφέρειες προβλέπεται αύξηση, αφού στις ήδη υπάρχουσες της Φωκίδας, των Γρεβενών, της Κεφαλληνίας, της Λευκάδος, της Σάµου, της Ζακύνθου και της Ευρυτανίας, σύμφωνα με τον πληθυσμό μάλλον προστίθενται της Καστοριάς, της Θεσπρωτίας, της Χίου και της Φλώρινας οι οποίες θα μεταπέσουν από διεδρικές σε μονοεδρικές.

Τα παραπάνω αποτελούν εκτίμηση, μιας και τα αναλυτικά δεδομένα θα γίνουν γνωστά τον Δεκέμβριο, όταν θα ανακοινωθεί ο αριθμός των δημοτών ανά δήμο, βάσει του οποίου κατανέμονται οι έδρες σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος.

πηγή: politispress.gr/

Ροή Ειδήσεων