Στον δρόμο για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία των επιπτώσεων του καρκίνου βρίσκεται πλέον η ανθρωπότητα. Με όλο και πιο στοχευμένες φαρμακευτικές προσεγγίσεις, πολλές μορφές της νόσου είναι σήμερα ιάσιμες, ενώ παρασκευάζονται φάρμακα που μπορούν να βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, καθώς στην Τρίπολη σύντομα θα παράγεται το 30% των ογκολογικών φαρμάκων για ολόκληρη την Ευρώπη.
Πρόκειται για την παραγωγή φαρμάκων που θα γίνεται στο εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας DEMO, το οποίο μάλιστα έχει ενταχθεί στο πολυδιάστατο επενδυτικό πλάνο ύψους €356 εκατ. ευρώ της εταιρείας για το 2021-2027. Υπό αυτό το πρίσμα, με την ολοκλήρωση του πλάνου, μέσα από την παραγωγή θα καλύπτεται το 30% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% σε ογκολογικά φάρμακα.
Η Τρίπολη γίνεται ευρωπαϊκό hub φαρμάκων
Στην Τρίπολη θα λειτουργεί σύντομα το παραγωγικό campus τελικών φαρμακευτικών προϊόντων και α’ υλών της DEMO. Στην πλήρη λειτουργία του, θα αναβαθμίσει την πόλη σε ευρωπαϊκό hub φαρμάκων, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την επάρκεια Ελλάδας και Ευρώπης σε φάρμακα. Καθώς ο κόσμος αφήνει πίσω του την περίοδο της πανδημίας, οι συνέπειές της παραμένουν εμφανείς: Ακόμα και σήμερα, καταγράφονται ελλείψεις σε φάρμακα εξαιτίας της ανεπάρκειας πρώτων υλών που προκλήθηκε από τους περιορισμούς μεταφορών και μετακινήσεων λόγω της πανδημίας.
Ως εκ τούτου, η παραγωγή δραστικών ουσιών πρώτων υλών φαρμάκων, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γίνεται στο εργοστάσιο της DEMO στην Τρίπολη, αναβαθμίζει συνολικά την ευρωπαϊκή παραγωγή και επομένως την επάρκεια σε φάρμακα, με την ταυτόχρονη ανεξαρτητοποίηση από τις αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας (Κίνα και Ινδία, κυρίως) όπου παράγονται κατά κύριο λόγο πρώτες ύλες φαρμάκων. Στις εγκαταστάσεις της DEMO στην Τρίπολη, σε πλήρη λειτουργία, θα έχουμε τέσσερις παραγωγικές μονάδες α’ υλών φαρμάκων, δυναμικότητας 270tn και τέσσερις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων, δυναμικότητας 324.000.000 τμχ, παράλληλα με τη δημιουργία περισσότερων από 600 θέσεων εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων στην Τρίπολη θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη, που είναι το μεγαλύτερο Κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή και το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από το 2022. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι ερευνητικές δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη 5 νέων Δραστικών Πρώτων Υλών και 21 τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάθε χρόνο.
Τα ογκολογικά φάρμακα στην Ευρώπη
Η επιστημονική πρόοδος όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 100 νέα φάρμακα κατά του καρκίνου είναι διαθέσιμα στην ΕΕ τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Thomas Hofmarcher επικεφαλής της έρευνας στο Swedish Institute of Health Economics, στο περιθώριο του 5ου Ευρωπαϊκού Forum για τον καρκίνο. Συνεπώς, σήμερα ο καρκίνος δεν είναι μία νόσος που σχετίζεται άμεσα με τον θάνατο: 20 εκατομμύρια άνθρωποι με καρκίνο έχουν επιβιώσει στην Ευρώπη και αυξάνει συνεχώς ο αριθμός όσων επιβιώνουν, όπως πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, σήμερα, ο μέσος όρος πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα κυμαίνεται στο 50-60% και στο ποσοστό αυτό βρίσκεται και η χώρα μας.
Τον Απρίλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρότεινε και επισήμως την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας για τα κράτη μέλη της, με σκοπό αυτή να καταστεί πιο ευέλικτη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών και των σύγχρονων επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, στόχος παραμένει το να καταστούν τα φάρμακα περισσότερο διαθέσιμα, προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά για τους ασθενείς, μέσα από τη στήριξη της καινοτομίας, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, ο κλάδος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων έχει αναγνωριστεί από έγκυρους αναλυτές ως ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας. Θεωρείται επίσης ένας από τους πιο ανθεκτικούς κλάδους, με 11.000 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, από τους οποίους οι 800 δραστηριοποιούνται σε έργα Ε&Α. Παρά την οικονομική κρίση, ο κλάδος δεν σταμάτησε να αναπτύσσεται, λόγω και της έντονης εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων του κλάδου οι οποίες πραγματοποιούν εξαγωγές σε πάνω από 140 χώρες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε αξίες (ex-factory) προσέγγισε τα €1,7 δισεκ., αυξημένη σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Με την επένδυση της DEMO που πέρα από τις εγκαταστάσεις στην Τρίπολη, περιλαμβάνει την ίδρυση του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής, αλλά και την επέκταση των εγκαταστάσεων της φαρμακοβιομηχανίας στο Κρυονέρι, η παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας βαδίζει στο μέλλον. Πλέον, η Τρίπολη έρχεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής παραγωγής φαρμάκων, ειδικά για τον καρκίνο, συμβάλλοντας στην ανεξαρτητοποίηση και αυτάρκεια της ηπείρου, σε έναν εξαιρετικά νευραλγικό τομέα.
Με πληροφορίες απο το CNN.gr