Επιφυλακτικοί παραμένουν οι επιστήμονες σε σχέση με τις συγκεντρώσεις σε σπίτια κατά τη διάρκεια των γιορτών. “Να μην πολυχρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν. Πρέπει να κάνουμε γιορτές οικογενειακά, με ανθρώπους που τους ξέρουμε γιατί αποκλείεται στο γιορτινό τραπέζι να χρησιμοποιήσουμε μάσκες” είπε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο OPEN, υπενθυμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προτείνει ακόμη και σε αυτές τις συγκεντρώσεις να φοράμε μάσκα.
“Επειδή υπάρχει αρκετή διασπορά του ιού, ας περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας” τόνισε ο καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής. “Δεν πρέπει να υπάρχει γενικώς συσσώρευση κόσμου. Στους κλειστούς χώρους είναι πρόβλημα η συσσώρευση. Σε ένα κλειστό χώρο, ακόμη και ένας θετικός και με μάσκα θα το μεταδώσει. Είναι υπερμεταδότης” είπε.
“Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά οι πρέπει να συνεχιστούν θυσίες όσο χρειαστεί. Πραγματικά υπολογίζουμε ότι θα είναι για 1-2 μήνες, παγκοσμίως υπάρχει αυτό το δεδομένο. Η ύφεση των κρουσμάτων πρέπει να αρχίσει να διαφαίνεται παντού για να κάνουμε υποχωρήσεις στα περιοριστικά μέτρα. Στη χώρα μας έχουν μια μικρή, αλλά δειλή βελτίωση, και δυστυχώς οι συνεχείς εστίες αναζωπύρωσης μπορούν να προσθέτουν στο πρόβλημα της επιδημίας. Επομένως, πρέπει να δούμε μια οριζόντια ύφεση της επιδημίας για να έχουμε την άνεση να επανέλθουμε σε όποια κανονικότητα”, ανέφερε. Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας τόνισε ότι “η προσπάθεια είναι στις 7 Ιανουαρίου να αρχίσει κάτι να ανοίγει. Ποιο θα είναι αυτό; H περιοχή που είναι λιγότερο ευάλωτη, με τη λιγότερη μετάδοση. Δηλαδή τα δημοτικά σχολεία. Αν τα πράγματα πάνε καλά, τότε τα σχολεία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τότε. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν προφανώς και τα υπόλοιπα, τα γυμνάσια και τα λύκεια κλπ. και το πότε θα ανοίξουν η εστίαση, τα μαγαζιά κλπ είναι ένα θέμα το οποίο θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πλήρη αποφόρτιση της πίεσης στο σύστημα υγείας και της ελάττωσης των κρουσμάτων”.
Επίσης, είπε ότι αν χρειαστεί θα παραταθούν τα σκληρά τοπικά lockdown στις περιοχές που έχει αποφασιστεί, δηλαδή σε Δυτική Αττική και Κοζάνη.
Τέλος έκανε λόγο για δεκάδες χιλιάδες ενεργά κρούσμα, ίσως και 50.000. ‘Άρα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν τον ιό και μπορούν να νοσήσουν”, ανέφερε.