• Αναζήτηση

Γιατί δεν πάμε σε νέο lockdown παρά την «έκρηξη» κρουσμάτων -Η σημασία των «σκληρών δεικτών», εξηγούν οι ειδικοί

 

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει τρομάξει ολόκληρο τον κόσμο, με τα κρούσματα να έχουν «εκτοξευτεί» σε όλη την υφήλιο.

Ενδεικτικό είναι ότι τη Δευτέρα, ο μέσος όρος του επταημέρου παγκοσμίως ξεπέρασε τα 840.000 κρούσματα, την ώρα που στις αρχές Δεκεμβρίου μετα βίας υπερέβαινε τις 578.000, με τις περισσότερες κυβερνήσεις να επισπεύδουν τη λήψη όλο και πιο σκληρών μέτρων για να προλάβουν τα χειρότερα.

Εξίσου χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι και το σοκαριστικό παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ, καθώς ανακοινώθηκε πάνω από μισό (!) εκατομμύριο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων!

Γιατί δεν οδηγούμαστε σε νέο lockdown

Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα κυβέρνηση και ειδικοί, εκτιμώντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να οδηγηθεί η χώρα σε ένα γενικευμένο οριζόντιο lockdown, ακόμη και τούτη την ώρα που ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων (21.657) αν μη τι άλλο προκαλεί… φόβο και δέος.

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, επισημαίνει ότι η έκρηξη κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον προκαλεί εύλογα ανησυχία, σύγχυση ή απογοήτευση σε πολλούς. Ωστόσο, εξηγεί ότι σχεδόν δυο χρόνια μετά την έλευση της πανδημίας δεν είμαστε «τυφλοί» όπως ήμασταν τον Μάρτιο του 2020 για να δικαιολογούνται οριζόντια μέτρα τύπου lockdown, όπως εισηγούνται κάποιοι ή λαμβάνουν μεμονωμένες χώρες.

Μεταξύ άλλων, διευκρινίζει ότι η έξαρση κρουσμάτων είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όχι ελληνικό, καθώς και ότι στη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας διαθέτει αυξημένη προστασία αντισωμάτων στον κορωνοϊό χάρη στον εμβολιασμό και την ενισχυτική δόση.

Επίσης, ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είχε το πλεονέκτημα της μικρής καθυστέρησης στην έλευση της “Ομικρον” συγκριτικά με άλλες χώρες, άρα και της παρατήρησης των συνεπειών που έχει σε βαριές νοσηλείες και θανάτους εκεί. Σε όσες χώρες, λοιπόν, έχει προηγηθεί ήδη η έξαρση κρουσμάτων εξαιτίας της νέας παραλλαγής, αυτή δε φαίνεται έως τώρα να συνοδεύεται από αντίστοιχη πίεση στα συστήματα υγείας με έκρηξη νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτους. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαφαινόμενης μειωμένης νοσηρότητας της “Ομικρον” συγκριτικά με τη “Δέλτα”».

Με το βλέμμα τους σκληρούς δείκτες

Αυτό ακριβώς -υπό ένα λίγο διαφορετικό πρίσμα- εξήγησαν και μέλη της Επιτροπής Ειδικών στο iefimerida.gr, που ναι μεν ζήτησαν άμεσα νέα μέτρα, ωστόσο σημείωσαν τη σημασία της «ανάγνωσης» των σκληρών δεικτών της πανδημίας, οι οποίοι θα λέγαμε ότι στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα.

«Εάν δεν πάρουμε μέτρα τώρα, θα δούμε εκθετική αύξηση τις επόμενες ημέρες με διπλασιασμό κρουσμάτων ανά διήμερο» προειδοποιούν ορισμένα μέλη της επιτροπής μιλώντας στο iefimerida.gr. Ωστόσο άλλοι, παρατηρούν ότι η πίεση στις ΜΕΘ – παρά την έκρηξη κρουσμάτων – δεν είναι ασφυκτική, ως εκ τούτου «ίσως δεν θα έχει νόημα τυχόν επίσπευση των μέτρων κατά 3 ημέρες», προσθέτοντας ωστόσο χαρακτηριστικά: «Με τον ρυθμό μετάδοσης της Όμικρον, ίσως δεν έχει νόημα να μετράμε κρούσματα, αλλά τους σκληρούς δείκτες».

Το συγκρατημένα αισιόδοξο μήνυμα νέας επιστημονικής έρευνας: Η μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον σε προστατεύει από επανανόσηση με τη Δέλτα

Τέλος, μία ιδιαίτερα σημαντική πτυχή αναφορικά με τη μετάλλαξη Ομικρον έκανε γνωστή ο καθηγητής στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, από έρευνα που αναλύει τα νεότερα δεδομένα.

Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας από τη Νότια Αφρική, η μετάλλαξη Όμικρον προστατεύει από επανανόσηση από την παραλλαγή Δέλτα.

Ροή Ειδήσεων