*του Δημήτρη Καφαντάρη, Γ.Γ ΚΕΔΕ
Αγαπητοί Συμπολίτες, αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω λίγα λόγια για την αποκατάσταση της αλήθειας όσων αφορά το παλαιό Γυμνάσιο Λύκειο Πύλου, για το οποίο κάποιοι «όψιμα επαναπατρισθέντες» παραπληροφορούν τους πολίτες για ίδιο όφελος.
Το συγκεκριμένο Ιστορικό Κτήριο, όπου εκεί έμαθαν γράμματα γενιές και γενιές, σταμάτησε να λειτουργεί το 1987, έως ότου ο αείμνηστος Δήμαρχος της Πύλου Ιωάννης Βεττάκος με την 8/1996 απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου και με το από 10 Σεπτεμβρίου 1998 ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ, που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών, παρέδωσε το κτήριο του Παλαιού Γυμνασίου Λυκείου Πύλου προς χρήση για είκοσι (20) χρόνια στο Ινστιτούτο «ΝΕΣΤΩΡ», αφού πρώτα επισκευάστηκε και έγινε πάλι λειτουργικό με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από την Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω του ΠΕΠ 1994-1999, για την υλοποίηση σχετικού ερευνητικού προγράμματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε στερέψει οικονομικά και ως συνέπεια αυτού είχε την ενσωμάτωσή του στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος».
Όσο για τους χιλιάδες φοιτητές που επισκεπτότουσαν το Ινστιτούτο, όπως γράφετε, ρωτήστε τους κατοίκους της Πύλου και τους επαγγελματίες αν τους είδαν ποτέ ….
Το Ινστιτούτο «ΝΕΣΤΩΡ» παρέλαβε από τον Δήμο ένα κτήριο (Παλαιό Γυμνάσιο Πύλου) επισκευασμένο και λειτουργικό σε άριστη κατάσταση και παρέδωσαν, μετά την αποχώρησή τους, ένα κτήριο διαλυμένο, χωρίς να έχουν προβεί σε καμία απολύτως συντήρησή του, έστω και την στοιχειώδη, είκοσι (20) και πλέον χρόνια, αν και σαφώς αναφέρεται στο Άρθρο 1ον παρ. έξι (6) του από 10-09-1998 ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ, ότι:
«Το Ινστιτούτο υποχρεούται να κάνει καλή χρήση του Κτηρίου, επιδεικνύοντας την συνηθισμένη για παρόμοιες χρήσεις, επιμέλεια, ευθυνόμενη για κάθε φθορά, ή βλάβη που υπερβαίνει το μέτρο της συνηθισμένης σύμφωνα με τον προορισμό του Κτηρίου χρήσης».
Σοφάδες παντού, σενάζια πεσμένα, πόρτες, παράθυρα και τζάμια σε μεγάλη έκταση σπασμένα, οι εξώπορτες από σιδηροκατασκευή σκουριασμένες, άβαφες και κλεισμένες πρόχειρα με αλυσίδες, το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού εκτός λειτουργίας, αλλά και το αποχετευτικό σύστημα σε μεγάλη έκταση εκτός λειτουργίας.
Ούτε ένα «καρφί» δεν έβαλαν, τον δε προαύλιο χώρο στην πίσω πλευρά, εκεί που λειτουργούσε ως μικρό θεατράκι και όχι μόνο, τον κατάντησαν αποθήκη σιδερικών. Δηλαδή, ένα Κτήριο, στην «καρδιά» της Πύλου, μισοερειπωμένο και με όλες τις ενδείξεις της εγκατάλειψης.
Σημειωτέον, ότι ο Δήμος Πύλου με το από 10-09-1998 ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ, παρέδωσε για είκοσι (20) χρόνια, στο Ινστιτούτο «ΝΕΣΤΩΡ» μόνον το κτίριο και σε καμία περίπτωση τον αύλειο χώρο, τον οποίο αυθαίρετα κατέλαβαν και χρησιμοποίησαν.
Ως Δημοτική αρχή, εμπρός σε αυτό το θέαμα είχαμε μόνο μια επιλογή, να βρούμε χρήματα ώστε να ανακαινήσουμε το κτήριο και να το κάνουμε πάλι λειτουργικό ώστε να φιλοξενήσει τον πολιτισμό και την δημιουργία του τόπου μας.
Στις 17/1/2018 υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης στην πρόσκληση επανάχρησης δημοτικής ακίνητης περιουσίας του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα. Η πρόταση, συνολικού προϋπολογισμού 2.240.200,00€, αφορούσε στην επανάχρηση του κτηρίου του παλαιού Γυμνασίου Λυκείου Πύλου και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού.
Στις 16/8/2018 υπογράφτηκε η έγκριση της χρηματοδότησης της ανακατασκευής του παλαιού Γυμνασίου –Λυκείου Πύλου και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος ήταν από τους πρώτους Δήμους που υπέβαλλαν πρόταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Η πρόταση που εγκρίθηκε, περιλαμβάνει τις παρακάτω νέες χρήσεις για το παλαιό γυμνάσιο:
∙ Δημιουργία μικρού συνεδριακού κέντρου πολλαπλών χρήσεων
∙ Δημοτική βιβλιοθήκη
∙ Χώρο πολιτιστικών εκθέσεων κτλ (πολιτιστικό κέντρο)
∙ Στέγαση Δημοτικής Φιλαρμονικής για πρόβες και συναυλίες
∙ Μαθήματα της Δημοτικής Φιλαρμονικής και χώρο εκπαίδευσης
∙ Βοηθητικό χώρο εστίασης για τις ανάγκες λειτουργίας
Το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία», προϋπολογισμού 2.240.000€ και περιλαμβάνεται η υλοποίηση των οριστικών μελετών, η ανακατασκευή του κτιρίου, καθώς και η προμήθεια του συνόλου του απαραίτητου εξοπλισμού για τη νέα του λειτουργία.
Στις 21/2/2019 έγινε η πρώτη Τροποποίηση της Πράξης «Επανάχρηση κτιρίου Παλαιού Γυμνασίου Πύλου και μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού» με Κωδικό ΟΠΣ 5019047 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020»
Άρα λοιπόν ούτε αδρανήσαμε ούτε κρυφτήκαμε στα προβλήματα .
Με πολύ δουλειά και όραμα για τον τόπο, ως Δημοτική Αρχή, καταφέραμε να διασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για την αναγέννηση του κτηρίου ώστε να παραδοθεί ασφαλές στην κοινωνία προς χρήση .
Η ευθύνη της νεας Δημοτικής Αρχής είναι να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.
(Στις δυο φωτογραφίες οι κατόψεις του εσωτερικού χώρου βάση πρότασης).