Το μείζον ζήτημα με την κορινθιακή σταφίδα και την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα πρόγραμμα απόσυρσης αποθεμάτων για τη περσινή σοδειά, βρέθηκε στο επίκεντρο της νέας παρέμβασης που πραγματοποίησαν οι βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος & Περικλής Μαντάς
ΘΕΜΑ: Έγκριση απόσυρσης σταφίδας εσοδείας 2020-Παραμονή της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας στο καθεστώς Συνδεδεμένης Ενίσχυσης και την νέα Προγραμματική Περίοδο της ΚΑΠ.
Η σταφίδα της φετινής εσοδείας, αν και πλησιάζουν οι εορτές των Χριστουγέννων, παραμένει στα χέρια των παραγωγών και μόνον ένα μικρό μέρος έχει παραδοθεί σε συνεταιριστικές οργανώσεις και εμπόρους, χωρίς να έχει πληρωθεί, ενώ όσοι αναγκάστηκαν, λόγω οικονομικών δυσκολιών να πωλήσουν, το έπραξαν με τιμές κατά 40% ή και 50% μειωμένες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
H κατάσταση αυτή, έχει προκύψει λόγω της πανδημίας, που επηρέασε την αγορά με συνέπεια να συσσωρευτούν αποθέματα εσοδείας 2020.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου σας της 4/11/21, στο οποίο και δεσμευόσασταν για υποβολή αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εγκριθεί Πρόγραμμα Απόσυρσης Αποθεμάτων.
Αν και ήταν γνωστό το πρόβλημα στο Υπουργείο σας από τον Απρίλιο, σας είχαν υποβληθεί δε και συγκεκριμένες προτάσεις, πέρασαν τόσοι μήνες, χωρίς να έχει λυθεί, με τους σταφιδοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.
Πέραν αυτών, το Υπουργείο, με τις περιφερειακές διαβουλεύσεις ολοκληρώνει τον σχεδιασμό του, για την νέα Προγραμματική Περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αποτύπωση των προϊόντων, που θα ενταχθούν σε καθεστώς Συνδεδεμένης Ενίσχυσης.
Επειδή υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους σταφιδοπαραγωγούς, για το αν στο εξής, θα είναι εφικτή η συνέχιση της σταφιδοκαλλιέργειας και επειδή η μαύρη σταφίδα ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει εθνικό προϊόν.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Έχει κατατεθεί το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απόσυρση και αν ναι, πότε κατατέθηκε;
- Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διαδικασιών μέχρι να έχουμε θετικό αποτέλεσμα;
- Εξετάζει το Υπουργείο την δυνατότητα απόσυρσης, από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα;
- Θα παραμείνει η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα, στα προϊόντα που εντάσσονται στο καθεστώς Συνδεδεμένης Ενίσχυσης και την νέα Προγραμματική Περίοδο της ΚΑΠ;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η ανακοίνωση του Περικλή Μαντά:
«Το μείζον ζήτημα με την κορινθιακή σταφίδα και η ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα πρόγραμμα απόσυρσης αποθεμάτων για τη σοδιά 2020, βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας παρέμβασης που πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που υπέβαλε ο βουλευτής από τη Μεσσηνία, ζητείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταθέσει στη Βουλή το επίσημο αίτημα του υπουργείου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το οποίο η ελληνική πλευρά αιτήθηκε «ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης αποθεμάτων μαύρης κορινθιακής σταφίδας εσοδείας 2020». Στην αίτησή του ο κ. Μαντάς πραγματοποιεί αναφορά στα δελτία τύπου που εξέδωσε το υπουργείο τόσο στις 4 Νοεμβρίου, όσο και στις 16 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, στα οποία γίνεται μνεία αφενός σε «άσκηση πιέσεων» προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να επιτραπεί η ένταξη του προϊόντος σε πρόγραμμα απόσυρσης, αφετέρου ότι ο υπουργός «επανέφερε το αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας».
Η νέα παρέμβαση του κ. Μαντά έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, όπως και άλλων δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα, κυρίως μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και συστηματικής επικοινωνίας με το υπουργείο ακόμα και πριν το φετινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον βουλευτή, στόχος όλων των παρεμβάσεων ήταν πάντοτε η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει λόγω της πανδημίας, με την υπερ-συσσώρευση αποθεμάτων σταφίδας προηγούμενης σοδειάς. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαντά, το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σήμερα σε κατάρρευση τη τιμή του προϊόντος, ενώ έχει πλήξει ιδιαίτερα τους παραγωγούς και τους συνεταιριστικούς φορείς που έχουν συγκεντρώσει το αδιάθετο προϊόν στις αποθήκες τους, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταρρεύσει.
Παράλληλα όπως διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Μαντά στη Βουλή, το υπουργείο ακόμα δεν έχει καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό και υλοποιήσιμο σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, παρά το γεγονός ότι έχει στα χέρια του την απαραίτητη τεκμηρίωση τόσο της ύπαρξης των αποθεμάτων, όσο και τη νομική γνωμοδότηση ότι μπορεί να προβεί σε πρόγραμμα απόσυρσης, ούτως ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλότητα στην αγορά. Κατά τον βουλευτή λόγω της πολύ μεγάλης καθυστέρησης του υπουργείου, οι επιλογές έχουν περιοριστεί πλέον σημαντικά και προκειμένου να διασωθούν έστω και τώρα η αγορά και οι παραγωγοί, θα πρέπει άμεσα να αναζητηθούν λύσεις απόσυρσης με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και όχι ευρωπαϊκούς, με παράλληλη σχετική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων:
Αθήνα, 10/12/2021
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς: | Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό |
Θέμα: «Αίτημα ΥπΑΑΤ προς ΕΕ για απόσυρση αποθεμάτων σταφίδας»
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Στο από 4 Νοεμβρίου 2021 Δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο “Εμβληματικό προϊόν για το ΥπΑΑΤ η σταφίδα – Στόχος η υπέρβαση που δημιούργησε η πανδημία”, αναφέρεται ότι:
«[…] επαναφέρουμε το αίτημα ασκώντας νέες πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ένταξή του (σημ.: του προϊόντος της σταφίδας) σε πρόγραμμα της απόσυρσης των αποθεμάτων εσοδείας 2020 […]».
Επίσης στο από 16 Νοεμβρίου 2021 Δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο “Παρεμβάσεις της ΕΕ για ζωοτροφές και σταφίδα ζήτησε ο Σπήλιος Λιβανός στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας”, αναφέρεται ότι:
«(σημ.: ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός) […] επανέφερε το αίτημα της Ελλάδας προς την Ε.Ε. για ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας […]».
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ όπως κατατεθεί στη Βουλή και μου κοινοποιηθεί το αίτημα που κατέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης αποθεμάτων μαύρης κορινθιακής σταφίδας εσοδείας 2020.
Ο αιτών βουλευτής | |
Περικλής Π. Μαντάς Βουλευτής Μεσσηνίας». |