Εικόνες σοκ, που προσβάλουν κάθε έννοια πολιτισμού και ανθρώπινης συμπεριφοράς έναντι των ζώων αντίκρισαν στα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης οι υπεύθυνοι της φιλοζωικής Save a Greek Stray, που κάνουν επί διήμερο «έφοδο» στην περιοχή, με βάση τις καταγγελίες για κακοποίηση αδέσποτων.
Ο δήμαρχος της… «εποποιίας» του 2007, Πέτρος Δούκας, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει κάθε τραγωδία, με ελαφρότητα, παντελή αδιαφορία και περίσσιο θράσος, αφού οι δημοτικές υπηρεσίες του δείχνουν να μην συμμορφώνονται με καμία οδηγία, νόμο, ή ευρωπαϊκή συνθήκη, μετατρέποντας τα δύο κυνοκομεία σε κολαστήρια.
Όπως αναφέρουν στις καταγγελίες τους και μαρτυρά το οπτικοακουστικό υλικό, τα σκυλάκια «βρέθηκαν συγκεντρωμένα στο στρατόπεδο θανάτου της ντροπής, κουρελιασμένα, στοιβαγμένα, βρώμικα, αποστεωμένα, κατακρεουργημένα, άρρωστα, ημιθανή και νεκρά στο τέρμα της αλυσίδας τους».
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση διαπίστωσε ότι «τα ζώα αναζητούν ένα καθαρό τετραγωνικό για να ξαπλώσουν, ένα εκατοστό θέας του επισκέπτη από τα συρματοπλέγματα και καταλήγουν δαγκωμένα από τα υπόλοιπα, που αντί για φαγητό τρώνε τα περιττώματα τους, ζώα άρρωστα να παρακαλούν για το τέλος τους».
«Αρρωστήσαμε από τις φωνές, τα κλάματα, τις κραυγές, τον ήχο της αλυσίδας που σέρνεται, τη μυρωδιά της αμμωνίας, τη μούχλα, τη σαπίλα» λένε οι υπεύθυνοι της Save a Greek Stray, η οποία υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Σπάρτης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της κακοποίησης ζώων και στα δύο κυνοκομεία του Δήμου.
Η οργάνωση ζήτησε να διαταχθεί από την Εισαγγελία η παράδοση των ετοιμοθάνατων και των πολύ άρρωστων ζώων, προειδοποιώντας ότι έχει φωτογραφήσει με τηλεφακό όλα τα ζώα φωτογραφήθηκαν και η οποιαδήποτε απουσία θα ενταχθεί στη δικογραφία.
Περιγραφές σοκ για τα κυνοκομεία
Η μηνυτήρια αναφορά, όπως κατατέθηκε από την γενική διευθύντρια της «SaveaGreekStray» Παρασκευή Χαραλαμπίδη, δια του δικηγόρου Κωνσταντίνου Τοκατλίδη, περιέχει τις φρικιαστικές συνθήκες, που αντιμετωπίζουν τα ζώα.
«Οι σκύλοι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες, υποφέροντας καθημερινά και μη έχοντας τις ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις φυσιολογικής ζωής. Ευρίσκεται εκεί υπό αυτές τις συνθήκες, κατ’ ουσίαν αργού θανάτου, πλήθος σκύλων, που ενδεχομένως ανέρχεται σε εκατοντάδες… Τα εν λόγω καταφύγια ευρίσκονται το ένα στο Ξηροκάμπι και το άλλο στην Αγία Κυριακή, Δήμου Σπάρτης» αναφέρεται τη μήνυση. Και περιγράφεται τι συνάντησαν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης, επισκεπτόμενοι τα δύο κυνοκομεία:
«Κατόπιν ανησυχητικών πληροφοριών, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 μετέβη στα παραπάνω δύο καταφύγια αδέσποτων σκύλων στον Δήμο Σπάρτης η υπάλληλος της S.G.S. Ειρήνη Ψαρρού, ως εκπρόσωπος της S.G.S., συνοδευόμενη από την φιλόζωο και εθελόντρια Ζαφειρία Κακαλέτρη.
Στο καταφύγιο στο Ξηροκάμπι μετέβησαν το Σάββατο 05.02.2022στις 11.10πμ περίπου. Το καταφύγιο ήταν κλειδωμένο και δεν υπήρχε κανείς που να φροντίζει ή να επιβλέπει τα ζώα. Το καταφύγιο αυτό δεν διαθέτει κλουβιά, παρά πλαίσια στεγάστρων περιμετρικά του κτήματος όπου στεγάζεται, καλυμμένα με σκισμένη λινάτσα, η οποία δεν μπορούσε να παρέχει καμία προστασία στους σκύλους από τις καιρικές συνθήκες. Εκτός ενός μικρού αριθμού ζώων (περί τα δέκα) που κυκλοφορούσαν ελεύθερα εντός του καταφυγίου, τα υπόλοιπα (περίπου 70 σκύλοι) ήταν δεμένοι συνεχώς, στη σειρά, με αλυσίδα 1,5 μέτρου από τις κολώνες των στεγάστρων! Τα περισσότερα είχαν πρόσβαση σε κάδους απορριμμάτων, που χρησιμοποιούσαν αναγκαστικά (ελλείψει άλλου καταλύματος) για μία στοιχειώδη προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Λίγοι σκύλοι διέθεταν πλαστικά σκυλόσπιτα. Εντός των κάδων απορριμμάτων φαίνονταν κουβάδες για νερό, ενώ σε κανένα ζώο δεν υπήρχε τροφή.
Στο καταφύγιο στην Αγία Κυριακή μετέβησαν αρχικώς την 05.02.2022στις 12.05μμ περίπου. Το καταφύγιο ήταν κλειδωμένο και δεν υπήρχε κανείς που να φροντίζει ή να επιβλέπει τα ζώα. Στο καταφύγιο υπάρχουν αρκετά κλουβιά, με στέγαστρα από ελενίτ, εντός των οποίων ζουν από μία βασική καταμέτρηση πάνω από 250 σκυλιά. Σε κάθε κλουβί κρατούνται πολλά σκυλιά, σε αρκετές περιπτώσεις άνω των δέκα. Περίπου είκοσι σκυλιά που ευρίσκονται στην είσοδο του καταφυγίου δεν είναι δεμένα. Υπάρχει εκεί και ένας ποιμενικός σκύλος που είχε ως κατάλυμα παλέτες . Στην είσοδο υπήρχε επίσης χειροποίητο ξύλινο κλειστό περιμετρικά κουτί περίπου 1,5μ επί 1,5 μ (τύπου μεταφοράς κυνηγόσκυλων) στο οποίο είχε εγκλεισθεί μεγαλόσωμος λευκός σκύλος, όπως διακρινόταν από τις χαραμάδες που διέθετε για αερισμό. Υπήρχαν επίσης πολλοί σκύλοι δεμένοι με αλυσίδα, ορισμένα σκελετωμένα, χωρίς καμία προστασία από τον ήλιο, τη βροχή, το κρύο. Πολλά κλουβιά είναι γεμάτα με σκύλους και είναι εντελώς σκοτεινά.
Παντού λάσπες και ακαθαρσίες. Σκύλοι δεμένοι με κοντές αλυσίδες σε διάφορα σημεία. Σκύλοι περιφραγμένοι σε μεγάλες ομάδες εντός μικρών χώρων, με συνέπεια να μπορούν δύσκολα να κινηθούν. Σκύλοι δεμένοι σε σπιτάκια, χωρίς σκίαστρα, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Σκύλοι που ζουν μέσα σε ακαθαρσίες. Σκελετωμένοι σκύλοι δεμένοι, σκύλοι κλεισμένοι μέσα σε κουτιά με κάγκελα, σκύλοι δεμένοι μέσα σε χώρο με λύματα.
Σκύλοι σκελετωμένοι σε βαριά κατάσταση υγείας, πολλοί ετοιμοθάνατοι. Σκύλοι απιχνασμένοι και εμφανώς άρρωστοι, που ζουν μαζί με άλλους που φαίνονται πιο υγιείς, περιορισμένοι στον ίδιο χώρο. Κλουβιά πάνω στα οποία κάθονται σκύλοι, καθώς δεν υπάρχει καθαρός χώρος στο έδαφος, οι οποίοι έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο πείνας που τρώνε τα περιττώματά τους. Νερό βρώμικο, με λάσπες και ακαθαρσίες. Παντού διάσπαρτα σκουπίδια, μεταλλικά αντικείμενα ορισμένα εκ των οποίων αιχμηρά, σπασμένα πλαστικά και ξύλα. Καμμία δυνατότητα προαυλισμού – πολλώ δε μάλλον περιπάτου – των σκύλων, λόγω υπερπληθυσμού, εγκλεισμού και έλλειψης χώρου. Οι σκύλοι κρατούνται μονίμως έγκλειστοι, πολλοί αλυσοδεμένοι συνεχώς. Πρόκειται για συνθήκες άθλιες, κακοποίησης, αργού θανάτου.
Δεδομένης της μεγάλης ανησυχίας που μας προκάλεσε η φρικτή κατάσταση που διαπιστώθηκε στο καταφύγιο στην Αγ. Κυριακή την 05.02.2022, αποφασίσθηκε εκ νέου η μετάβαση σε αυτό την Κυριακή 20.02.2022.
Στη νέα επίσκεψη, που έγινε στο καταφύγιο στην Αγ. Κυριακήτην Κυριακή 20.02.2022, περί ώρα 03.30 μμ, μετείχαν και έγιναν μάρτυρες της ίδιας κατ’ ουσίαν κατάστασης η υπογράφουσα, Παρασκευή Χαραλαμπίδη, γενική διευθύντρια της S.G.S., καθώς επίσης η υπάλληλος της S.G.S. Ειρήνη Ψαρρού, η εθελόντρια Βασιλική Ορφανίδου και ο συνεργαζόμενος με την S.G.S. Κτηνίατρος Χρήστος Κτενάς. Η επικρατούσα κατάσταση ήταν το ίδιο αλγεινή και φρικτή όπως και την 05.02.2022, με το καταφύγιο και τους σκύλους να ευρίσκονται στην αυτή κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την εν λόγω ημέρα και ώρα ο Κτηνίατρος Χρήστος Κτενάς μεταξύ άλλων διεπίστωσε τα εξής: Υπήρχαν πτώματα ζώων αλυσοδεμένα σε απίσχανση και φαγωμένα από άλλα ζώα. Υπήρχαν πάρα πολλά ζώα με αλωπεκία, έντονη ερυθρότητα του δέρματος, κνησμό , δερματικές αλλοιώσεις , προφανώς λόγω νοσημάτων όπως είναι το καλαζάρ, οι ψώρες και πλήθος άλλων νοσημάτων.Πλήθος ζώων τα οποία κοιμόντουσαν ή ξάπλωναν πάνω στα περιττώματα τους και στα ούρα τους, καθώς δεν υπήρχε επαρκής καθαρός χώρος για να αναπαυθούν. Κάποια ζώα παρουσίαζαν διόγκωση στη κοιλιακή χώρα, προφανώς λόγω νοσημάτων, όπως ο ασκίτης ή λόγω παρασίτωσης. Υπήρχαν ζώα τα όποια εμφάνιζαν κοπροφαγία. Πάρα πολλά ζώα ήταν φοβικά και σε μεγάλο ποσοστό αλυσοδεμένα με κοντές αλυσίδες του 1-2 μέτρων. Πολλά ζώα ήταν αποστεωμένα, προφανώς λόγω υποσιτισμού ή και ασθενειών. Τα δοχεία νερού και φαγητού ήταν απαράδεκτα και άκρως μολυσματικά, με περιττώματα εντός των δοχείων.
Οι περιφράξεις ήταν επικίνδυνες για τα ίδια τα ζώα. Πολλά περιττώματα είχαν περισυλλεγεί σε σακούλες εκτεθειμένες στο περιβάλλον και κάποιές σκισμένες, χωρίς να φυλάσσονται σε κάποιο κάδο. Δεν υπήρχε καμμία υγιεινή. Οι οσμές που αναδύονται από το καταφύγιο σε απόσταση αρκετών μέτρων είναι δυσώδεις, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τη μόλυνση, γεγονός το οποίο με την αύξηση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες θα αποτελείμεγάλη εστία μόλυνσης, τόσο για τα ζώα όσο και για τον ανθρώπινο πληθυσμό.
Πρόδηλη είναι η συνεχής και κατάφωρη παραβίαση των κανόνων για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, όπως προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία και από αυξημένης τυπικής ισχύος κανόνες του διεθνούς δικαίου, κατά τα αναλυτικώς προεκτεθέντα. Η τρομακτική, θλιβερή και άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ως άνω καταφύγια στον Δήμο Σπάρτης ασφαλώς δεν είναι ανεκτή από την έννομη τάξη και από την ελληνική κοινωνία. Είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων κατάλληλων μέτρων, για τη διάσωση των ζώων που μαρτυρούν εκεί και για τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων».
Η οργάνωση ζητά να υπάρξει «κατεπείγουσα διερεύνηση, με επιτόπια αυτοψία στα κυνοκομεία και καταφύγια στον Δήμο Σπάρτης, σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 2 Ν. 4830/2021, προκειμένου αφενός να λάβουν άμεση προστασία τα κρατούμενα σκυλιά που διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες, με κίνδυνο της ζωής και της υγείας τους και να αποτραπεί περαιτέρω θέση αυτών σε κίνδυνο και αφετέρου να διασφαλισθούν κρίσιμα αποδεικτικά μέσα για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων, κατά την κρίση της Εισαγγελίας».
Επίσης ζητούν να εκδοθεί Προσωρινή Διάταξη, ώστε:
(α)Να διαταχθεί ο Δήμος Σπάρτης, ως υπεύθυνος για τη λειτουργία των ως άνω καταφυγίων, να λάβει άμεσα τα εξής μέτρα, ταοποία είναι απολύτως αναγκαία για τη στοιχειώδη άμεση προστασία των σκύλων που ευρίσκονται σε κίνδυνο και υφίσταται κακομεταχείριση στα καταφύγια του Δήμου Σπάρτης και δη:
– να διαταχθεί η σήμανση, φωτογράφηση, κτηνιατρική εξέταση και έγγραφη κτηνιατρική γνωμάτευση για κάθε σκύλο από τον συμβεβλημένο με τον Δήμο Σπάρτης κτηνίατρο, αμέσως και άνευ καθυστέρησης,
– μετά την ως άνω κτηνιατρική εξέταση και γνωμάτευση για κάθε σκύλο, να διαταχθεί στείρωση των υγιών ζώων και εν συνεχεία επανένταξή τους στο περιβάλλον, στα σημεία από όπου περισυνελέγησαν, με μέριμνα για σταθερά σημεία σίτισης, το συντομότερο δυνατόν και πάντως εντός μίας εβδομάδας από την έκδοση της Προσωρινής Διάταξης,
– μετά την ως άνω κτηνιατρική εξέταση και γνωμάτευση για κάθε σκύλο, να διαταχθεί η παροχή κατάλληλης κτηνιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους σκύλους που διαπιστώνονται άρρωστοι, μέχρι την αποκατάσταση της υγείας τους,ώστε εν συνεχεία να επανενταχθούν στο περιβάλλον, στα σημεία από όπου περισυνελέγησαν, με μέριμνα για σταθερά σημεία σίτισης, το συντομότερο δυνατόν σύμφωνα με την πορεία της υγείας τους και τις οδηγίες του υπευθύνου κτηνιάτρου,
– να διαταχθεί η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου των καταφυγίων σκύλων του Δήμου Σπάρτης, σύμφωνα με τους ορισμούς της κείμενης νομοθεσίας, με απομάκρυνση όλων των επικινδύνων υλικών, με διασφάλιση σίτισης και παροχής ύδατος για όλα τα ζώα που κρατούνται εκεί, καθώς επίσης επαρκούς καταλύματος, φυσιολογικής κίνησης και άσκησης στον χώρο του καταφυγίου και με διασφάλιση της απαραίτητης τακτικής παρακολούθησης από κτηνίατρο και κτηνιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
(β)Περαιτέρω, σε σχέση με την S.G.S. και την ανάγκη άμεσης διάσωσης των σκύλων που κρατούνται στα ως άνω καταφύγια και διατρέχουν άμεσου σοβαρού κινδύνου για τη ζωή και την υγεία τους, να εκδοθεί Προσωρινή Διάταξη κατά τα άρθρα 33 παρ. 1 και 2 Ν. 4830/2021, με την οποία να διαταχθεί ο Δήμος Σπάρτης, ως υπεύθυνος λειτουργίας των ως άνω καταφυγίων:
– να επιτρέψει αμελλητί την είσοδο συνεργείων της S.G.S. στις ως άνω εγκαταστάσεις του, προκειμένου τα συνεργεία της S.G.S. να προχωρήσουν σε βασική καταμέτρηση, καταγραφή και φωτογράφηση των σκύλων που κρατούνται εκεί, να ελέγξουν με επείγουσες διαδικασίες την κατάσταση της υγείας τους και να χορηγήσουν άμεση κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους κατά την κρίση των συνεργείων της S.G.S. ευρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο,
– να παραδώσει στα συνεργεία της S.G.S. όσους από τους σκύλους που κρατούνται στις ως άνω εγκαταστάσεις χρήζουν άμεσης φροντίδας και κτηνιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά την κρίση των συνεργείων της S.G.S. και του συνεργαζομένου με την S.G.S. κτηνιάτρου, προκειμένου αυτά αφού καταγραφούν να μεταφερθούν, λάβουν την απαραίτητη περίθαλψη και φιλοξενηθούν στο καταφύγιο της S.G.S. στον Ωρωπό, αφαιρουμένων αυτών από τον Δήμο Σπάρτης (άρθρο 33 παρ. 1 Ν. 4830/2021.
πηγή: https://www.protothema.gr/