Πρόεδρος από κάλπη στην οποία θα ψηφίσουν όλα τα μέλη του κόμματος είναι το σενάριο που οι περισσότεροι συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά επισήμως το θέμα δεν έχει ανοίξει.
Φαίνεται μάλιστα πως αυτή η εκδοχή θα αποτελέσει ένα από τα επίδικα ζητήματα στη διάρκεια του εσωκομματικού διαλόγου μέχρι το συνέδριο επανίδρυσης. Το ζητούμενο στον ΣΥΡΙΖΑ του αύριο, είναι αν στο μεγάλο (οργανωτικά) και «μαζικό» κόμμα (στοιχείο στο οποίο συμφωνούν όλοι) θα υπάρχει συλλογικότητα στις αποφάσεις ή αν η ηγεσία έχει το περιθώριο να κάνει τις βασικές επιλογές χωρίς να χρειάζεται να έχει κάθε φορά την «έγκριση» της ομάδας των στελεχών που στελεχώνουν κομματικά όργανα, όπως η Πολιτική Γραμματεία. Αν δηλαδή ο πρόεδρος θα λογοδοτεί στη βάση και το λαό του ΣΥΡΙΖΑ ή στην ηγετική κομματική ομάδα.
Αν στηθεί κάλπη για την εκλογή προέδρου, στην οποία θα ψηφίσουν τα 180.000 μέλη (όπως είναι ο στόχος που περιέγραψε για τους επόμενους μήνες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας) τότε είναι προφανές ότι ο πρόεδρος «νομιμοποιείται» από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση έχει σαφώς μεγαλύτερη πολιτική δύναμη απ’ ό,τι σήμερα όπου το συνέδριο (των περίπου 30.000 μελών) στο οποίο υπάρχουν δεδομένοι συσχετισμοί εκλέγει την ηγεσία.
Απ΄ ό,τι φάνηκε, στόχος του Αλέξη Τσίπρα και της ομάδας στελεχών που βρίσκονται κοντά του είναι οι εγγραφές να ξεκινήσουν άμεσα ώστε ο στόχος των 180.000 μελών να έχει επιτευχθεί μέχρι το συνέδριο το οποίο θεωρητικά θα γίνει τέλος του Φθινοπώρου πολλοί όμως εκτιμούν ότι πιθανόν να διεξαχθεί στις αρχές του νέου έτους ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για το «άνοιγμα» του κόμματος. Η ηγετική ομάδα επιθυμεί και επιδιώκει το συνέδριο να επικυρώσει τον ανασχηματισμό και τη μετάβαση στο νέο σχήμα η οποία ως τότε θα έχει επιτευχθεί.
Πολλά στελέχη εκτιμούν ότι η δυσκολία έγκειται στο ότι το κόμμα σήμερα δεν είναι «ελκυστικό» για τους πολίτες. Στοιχείο που έχει αναγνωρίσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε έτσι τη σημερινή κατάσταση». Η συμμετοχή των μελών στην εκλογή της ηγεσίας εκτιμούν κάποιοι ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο και θα ωθήσει κόσμο να «μπει στο παιχνίδι» και να λάβει ενεργά ρόλο στο «Νέο ΣΥΡΙΖΑ».
Οι φόβοι των 53 και άλλων
Στο μαζικό και μεγάλο κόμμα συμφωνούν όλοι. Και οι 53. Ωστόσο το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από τη βάση με κάλπη δεν ενθουσιάζει αλλά βρίσκει αντίθετα τα στελέχη της τάσης, που δεν θέλουν να μετεξελιχθεί το κόμμα σε «ενός ανδρός αρχή». Στην περίπτωση εκλογής προέδρου κατά το πρότυπο του Γ. Παπανδρέου, είναι σαφές ότι θα υποχωρήσει η δυνατότητα παρέμβασής τους στη διαμόρφωση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν μάλιστα ότι (παρά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα) μετά είναι πιθανό το κόμμα να στρίψει «Σοσιαλδημοκρατικά» εγκαταλείποντας την ατζέντα της Αριστεράς. Αυτός είναι και ο λόγος που θέτουν δύο ζητήματα στο διάλογο που ανοίγει από τώρα και μέχρι το συνέδριο.
Το πρώτο είναι η ισχυρή πολιτική ταυτότητα του κόμματος. Να παραμείνει δηλαδή κόμμα της Αριστεράς κι όχι να μετεξελιχθεί σε Σοσιαλδημοκρατικό
Το δεύτερο έχει να κάνει με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των «όμορων» πολιτικών κομμάτων, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ. Οι «53» θέλουν συμπαράταξη στη βάση συγκλίσεων με την αυτοτέλεια του καθενός δεδομένη, κι όχι λογικές «απορρόφησης».
Σήμερα το ραντεβού με την Προοδευτική Συμμαχία
Σήμερα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη αναμένεται να συναντήσει τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας η οποία αποτέλεσε ενδιάμεσο χώρο υποδοχής στελεχών από την Κεντροαριστερά, και να συζητήσει μαζί τους τις επόμενες κινήσεις. Όλα δείχνουν ότι από το επόμενο διάστημα θα μετέχουν ισότιμα πλέον στον –και όχι ως συνεργαζόμενοι- ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η Κ.Ο και να ανατεθούν καθήκοντα κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και γραμματέα της, με τα πρόσωπα από την νέα ηγετική ομάδα να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/proedro-apo-kalpi-theloyn-ston-syriza