Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης του γλυπτού υπό τον τίτλο «Μνημείο Φωτός», που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Παναγιώτης Λαμπρινίδης και το οποίο κοσμεί την Κεντρική Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου στην Καλαμάτα. Το μνημείο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου προς το Δήμο Καλαμάτας. Αποτελεί δε δράση του Δήμου Καλαμάτας που είναι ενταγμένη στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Έναρξη της Επανάστασης του 1821, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με τίτλο: «Καλαμάτα 2021. Φως – και υμείς εφωτίσθητε».
Η παράδοση του έργου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, ενώ η επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων του «Μνημείου Φωτός» έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου 2022, παραμονή της ιστορικής για την πόλη, ημέρας απελευθέρωσής της από τον Οθωμανικό ζυγό και τελευταία ημέρα του επετειακού έτους για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
«Είναι πράγματι εντυπωσιακό και θ’ αποτελέσει αναμφισβήτητα ένα σημείο αναφοράς», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσία του γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη, τονίζοντας ότι οι επετειακές δράσεις του Δήμου συνεχίζονται, σύμφωνα με το σχεδιασμό που είχε υπάρξει και παρά τις δυσκολίες που επέβαλαν οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης.
«Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και δικαιώνει τόσο τον καλλιτέχνη όσο και όλους όσοι στηρίξαμε τη δράση και το έργο αυτό», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.
Ακολούθως, ενδιαφέροντα στοιχεία για το γλυπτό, έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Λαμπρινίδης, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι το «Μνημείο Φωτός» Καλαμάτας είναι ένα σύγχρονο έργο τέχνης που σηματοδοτεί με εικαστικό τρόπο το νέο πρόσωπο της πόλης συνδυάζοντας την ιστορική και σύγχρονη εικόνα της. Το έργο αποτελείτε από τρία βασικά μέρη, το οριζόντιο που είναι αναφορά στην δύναμη του πόθου του ανθρώπου για Ελευθέρια, το κάθετο που είναι υπόμνημα στην Επανάσταση του 1821 και το τρίτο, το φωτογλυπτικό στοιχείο, που οπτικοποιεί την έννοια της θυσίας για την Ελευθερία, ως άυλη συνέχεια των υλικών γλυπτικών στοιχείων.
Κατά την παραλαβή, παρέστησαν και μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Δήμου, για τους επετειακούς εορτασμούς.
Σημειώνεται ότι το γλυπτό, συνοδεύει εμπεριστατωμένο κείμενο του διατελέσαντα Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητή – εικαστικού Γιάννη Ζιώγα (δείτε ΕΔΩ), ενώ αναφορές επί του έργου έχουν υπάρξει από τον Κοσμήτορα της Ανωτάτης Σχολή Καλών Τεχνών, καθηγητή – εικαστικό Άγγελο Αντωνόπουλο (δείτε ΕΔΩ) και τον Πρόεδρο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, καθηγητή – εικαστικό Δημήτρη Ζουρούδη (δείτε ΕΔΩ).