Ήπια αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2024, σε 2,8% και 3,2% αντίστοιχα.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, η προκαταρκτική της μέτρηση για τον Ιανουάριο έδειξε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιβράδυνε στο 2,8% ετησίως, από το 2,9% που είχε προηγηθεί.
Στην Ελλάδα από το 3,7% του Δεκεμβρίου, ο δείκτης επιβράδυνε σημαντικά στο 3,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο δε, ο πληθωρισμός στη χώρα εμφάνισε μείωση κατά 0,9% στη σύγκριση Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου.
Σε επίπεδο υποκείμενων πιέσεων, το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές στους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, επιβράδυνε ελαφρώς επίσης στο 3,3% ετησίως τον Ιανουάριο από το 3,4%.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές περίμεναν ελαφρώς μεγαλύτερη επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού, στο 3,2% ετησίως.
Στις επιμέρους συνιστώσες του δείκτη, ο κλάδος τρόφιμα, αλκοόλ, καπνικά είχε τη μεγαλύτερη επίδραση με ρυθμό αύξησης των τιμών του κατά 5,7% τον Ιανουάριο, αν και χαμηλότερα από το 6,1% του Δεκεμβρίου, οι υπηρεσίες παρέμειναν σταθερές στο +4%, τα μη ενεργειακά αγαθά εμφάνισαν ρυθμό αύξησης 2% μετά το 2,5% του περασμένου μήνα και οι τιμές της ενέργειας ήταν μειωμένες κατά 6,3% μετά τη μείωση κατά 6,7%.
Στις κατά τόπους μετρήσεις, τα χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη τιμών καταναλωτή παρατηρήθηκαν στην Φινλανδία με +0,7% ετησίως, στην Ιταλία με 0,9% και στις Λετονία και Λουξεμβούργο με +1%.
Αντίθετα, ο υψηλότερος πληθωρισμός των Ιανουάριο ήταν στην Εσθονία με 5% ετησίως, με την Κροατία στο +4,8% και σε Αυστρία και Σλοβακία έτρεξε με +4,3%.
Χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση κινούνται οι αγορές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, με τους traders να συνεχίζουν να τιμολογούν σχεδόν 6 μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος, αρχής γενομένης κατά 90% όπως δείχνουν τα σχετικά swaps από τον Απρίλιο.