Το EUROPE DIRECT Πελοπόννησος σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αρκαδίας, το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και το Enterprise Europe Network, διοργάνωσαν εσπερίδα με τίτλο «Βιώσιμη Παραγωγή Τροφίμων και Χρηματοδοτικά Εργαλεία», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου Αρκαδίας.
Ένα σημαντικό θέμα που αφορά όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
Ο κ. Γιάννης Γεώργιζας, Γενικός Διευθυντής της «Βιώσιμης Πόλης» επεσήμανε ότι ο στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των επιχειρηματιών που ασχολούνται με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την συμμετοχή σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Μαζί με το Επιμελητήριο προσπαθούμε να αναδείξουμε τις ευκαιρίες και δυνατότητες χρηματοδότησης και ενίσχυσης όλων αυτών των δραστηριοτήτων»
Στη συνέχεια ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον προέδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Τρουπή καθώς και από τον δήμαρχος Τρίπολης Κ. Τζιούμη.
Ο κ. Τρουπής επεσήμανε ότι όταν έκανε το μεταπτυχιακό του στην Ολλανδία μιλούσαν για καινοτόμες λύσεις όπως τρακτέρ χωρίς οδηγούς και πότισμα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με το πάτημα ενός κουμπιού, που θα βοηθούσαν στην παραγωγή περισσότερων και ποιοτικών τροφίμων.
«Άρα πρέπει να παράγουμε πιο ασφαλή τρόφιμα ή να εφεύρουμε εκτάσεις ή σε αυτές που έχουμε να παράγουμε και καλά τρόφιμα βιολογικά όσο γίνεται αλλά και σε πιο μεγάλες ποσότητες»
Κλείνοντας ευχαρίστησε θερμά όλους τους ομιλητές για την παρουσία τους στο Επιμελητήριο.
Με τη σειρά του ο δήμαρχος επεσήμανε ότι στην πόλη μας λειτουργεί γραφείο του Europe Direct στο Παλιό Δημαρχείο, όπου εκεί κάθε πολίτης μπορεί να ενημερωθεί πλήρως για ζητήματα που αφορούν ευρωπαϊκά προγράμματα. Επιπλέον τόνισε πόσο σημαντικό είναι η κάθε χώρα να είναι αυτάρκης ως προς τα τρόφιμα που παράγει.
«Είναι σημαντικό οι αγρότες μας να δραστηριοποιηθούν περισσότερο επαγγελματικά με την παραγωγή τους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό»
Έπειτα ακολούθησε η πρώτη ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο οποίος επεσήμανε τους στόχους που έχουν τεθεί ως προς την βιώσιμη παραγωγή. Τον λόγο έλαβε στην συνέχεια ο κ. Ο κ. Γιάννης Γεώργιζας, Γενικός Διευθυντής της «Βιώσιμης Πόλης». Ο κ. Γεώργιζας παρουσίασε συνοπτικά το αυτό το δίκτυο δήμων που ονομάζεται «Βιώσιμη Πόλη» και στο οποίο εντάσσονται συνολικά 72 δήμοι από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ένας από αυτούς είναι και ο δήμος Τρίπολης καθώς ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.
Ένα βασικό επίτευγμα για το οποίο είναι περήφανο το δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» είναι η συμβολή του στη δημιουργία 15 σταθμών μεταφόρτωσης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Τέλος, ακολούθησαν οι ομιλίες του Δρ Βασίλειου Γκισάκη, Ερευνητής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του Αλέξιου Παντελιά, Ιδιοκτήτης και CEO Alexpant Ltd, του Διονύσιου Παπαδάτου, Συντονιστής Δράσεων Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν
Κωνσταντακόπουλου και της Δώρας Ανδρινοπούλου, Διευθύντρια DATAGRID.