Τρόπους προκειμένου να καλύψουν τα κενά σε προσωπικό που υπάρχουν στις επιχειρήσεις της εστίασης αναζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου κι ενώ η τουριστική κίνηση κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο.
Εστίαση και τουρισμός άλλωστε αποτελούν δύο κλάδους στους οποίους είναι πλέον γνωστό το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού για λόγους οι οποίοι κατά κύριο λόγο, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, σχετίζονται με τις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες καλούνται να δουλέψουν σε συνδυασμό με τους αντίστοιχους μισθούς που παίρνουν.
Εντονότερο είναι το πρόβλημα στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές της χώρας εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες λόγω του αυξημένου όγκου τουριστών με τις επιχειρήσεις να προσπαθούν συχνά με «μπαλώματα» να καλύψουν τα κενά.
«Οι ελλείψεις στον κλάδο της εστίασης φτάνουν το 30%, που σημαίνει ότι εάν μία επιχείρηση έχει ανάγκη από 10 εργαζόμενους για να λειτουργήσει, της λείπουν τρεις κατά μέσο όρο» σημειώνει στο CNN Greece o κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, Περιφερειάρχης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νοτίου Αιγαίου.
Προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τουριστικής σεζόν και ενώ οι ελλείψεις αφορούν σε όλα τα πόστα, από μάγειρες και σερβιτόρους μέχρι προσωπικό για την κουζίνα, ορισμένες επιχειρήσεις ακόμη και σε δημοφιλή νησιά της χώρας, περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας τους, είτε ανοίγοντας αργότερα είτε κλείνοντας κάποιες ώρες της μέρας που δεν έχει μεγάλη κίνηση.
Η συρρίκνωση του ωραρίου ωστόσο δεν έχει επιπτώσεις μόνο για τους καταναλωτές που ζητούν να εξυπηρετηθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους αλλά και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις οι οποίες «ποντάρουν» στην καλοκαιρινή σεζόν για την αύξηση του τζίρου τους. «Δεν θα καταφέρουν να πιάσουν του “στόχους” τους για το καλοκαίρι που αποτελεί μία περίοδο η οποία δεν αναπληρώνεται κατά τη διάρκεια της χρόνιας» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων στην εστίαση αφορά όλο και περισσότερο, πέραν των νησιών και τα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ το πρόβλημα έχουν επισημάνει επανειλημμένα, τόσο στελέχη οργανωμένων αλυσίδων εστίασης όσο και μεμονωμένοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, μπαρ και καφέ.