O Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (Σ.Κ.Ε.Α.Κ.) «σέρβιρε» τρία ερωτήματα προς τα κόμματα που διεκδικούν τη ψήφο μας λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
«Ερώτημα 1ο
Διαπιστώνουμε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ που διαφαίνεται να προηγούνται ερίζοντας τρόπους για το πως θα σχηματίσουν κυβέρνηση, το μοναδικό θέμα που πλειοδοτούν και υπόσχονται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι πόσο θα αυξήσουν το κατώτατο μισθό. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων αυτό δεν είναι κατακριτέο και φυσικά είναι μέτρο που αυξάνει την αγοραστική δύναμη όλων μας. Το Ερώτημα όμως είναι το εξής: Από το 2019 τελευταία κανονική χρονιά πριν το κορονοϊό ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20% οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν μεν κατά 4,4 μονάδες αλλά συνολικά αυξήθηκε το μισθολογικό κόστος κατά 9,6%. Δηλαδή οι επιχειρήσεις μας έχουν επιπλέον μηνιαίο κόστος περίπου 10%. Τα κόμματα εξουσίας λοιπόν έχουν κάποιο πλάνο για να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου μας που πλήττονται από το συγκεκριμένο κόστος? Υπάρχει κάποιο σχέδιο βοήθειας για το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται βάναυσα και ραγδαία από τις αυξήσεις όλων των λειτουργικών τους εξόδων τα τελευταία δύο χρόνια?
Ερώτημα 2ο
Διαφημίζεται και προβάλλεται έντονα τον τελευταίο χρόνο η κάρτα εργασίας και το ψηφιακό ωράριο. Είναι μέτρο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και σίγουρα θα μειώσει την ανασφάλιστη εργασία. Κανένας υγιείς επαγγελματίας δεν θέλει το αντίθετο. Όλοι θέλουμε να είμαστε νόμιμοι αρκεί να μπορούμε. Έχουμε όμως κάποια βασικά ερωτήματα και θέλουμε απαντήσεις. Γνωρίζεται ότι ο κλάδος μας είναι κατ’ εξοχήν κλάδος εντάσεως εργασίας με εργασία 365 ημέρες με νυχτερινή απασχόληση, απασχόληση τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις αργίες? Γνωρίζεται ότι το 97% των επιχειρήσεων εστίασης είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα που απασχολούνται ως επί το πλείστων και άτομα της οικογενείας? Γνωρίζεται ότι ο κλάδος μας λόγο του μεγάλου εύρους ωραρίου έχει πολλές «νεκρές» ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναγκάζεται οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με περιορισμένο αριθμό ατόμων όπου εκεί ο καθένας κάνει περισσότερες από μία δουλειές με αποτέλεσμα ο μπουφεντζής να σερβίρει ή να αλλάζει μουσική στον υπολογιστή, να ετοιμάζει το τοστ στην κουζίνα και να κάνει και τον ταμπλίστα για να κρατήσει το ταμείο? Γνωρίζεται ότι υπάρχει η έκτακτη εργασία σε πολλές επιχειρήσεις γιατί δεν μπορεί να προβλεφθεί η ένταση της δουλειάς? Δίνουμε ένα παράδειγμα: Σε μία προγραμματισμένη εκδήλωση αρκετών ατόμων που χρειάζεται έκτακτο προσωπικό για τη διεκπεραίωση της αν υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη της κατά μία ώρα και κατ’ επέκταση και στη λήξη της όλο το προσωπικό μας θα είναι ανασφάλιστο ή ασφαλισμένο σε λάθος ωράριο. Μπορούμε να αριθμήσουμε δεκάδες περιπτώσεις όπου η εργασία στην εστίαση δεν έχει τακτικότητα. Πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή με την εφαρμογή της κάρτας εργασίας χωρίς πριν να έχει νομοθετηθεί ο υπάλληλος εστίασης, το διευθυντικό δικαίωμα στην εστίαση, η οικογενειακή απασχόληση στις προσωπικές εταιρείες, τον εκπαιδευόμενο εργαζόμενο και το εργόσημο της εστίασης ή κάτι ανάλογο?
Ερώτημα 3ο
Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων στην εστίαση τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει χρέη και υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια με την πανδημία το κλείσιμο των καταστημάτων μας, την υπολειτουργία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και την ενεργειακή κρίση με τη ραγδαία αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος έκανε τις επιχειρήσεις μας ευάλωτες καθώς μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων μας σπαταλήθηκαν για να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις μας στην κρίση. Πως αυτό το μεγάλο χαμένο διάστημα με τις σωρευμένες ζημιές θα αναπληρωθεί? Υπάρχει πρόβλεψη για στήριξη των επιχειρήσεων? Θα υπάρξει μέριμνα για δόσεις σε οφειλές προς το δημόσιο? Θα δοθούν κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες για να ανοίξουν τις χρηματοδοτήσεις στον κλάδο μας? Θα υπάρξει επιδότηση εργασίας ώστε να διατηρηθούν οι υπάρχοντες θέσεις εργασίας?
Η όψιμη απάντηση κάποιον να μετακυλήσουμε τις αυξήσεις στον καταναλωτή δεν μας ικανοποιεί. Αυτό θα καταστήσει την εστίαση είδος πολυτελείας και η εστίαση των πολλών θα γίνει εστίαση των λίγων.
Αναμένουμε τις απαντήσεις σας ευχόμενοι στον προεκλογικό σας αγώνα να υπάρξει λίγος χώρος και για τον μικρό επαγγελματία της εστίασης».