Με δύο προγράμματα που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα θα υποστηρίξει το Ταμείο Ανάκαμψης τον στόχο του Ελλάδα 2.0 για ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός».
Nέο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις
To νέο «Εξοικονομώ» αφορά αποκλειστικά την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά 9.700 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα διατεθούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος, που θα «τρέξει» τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπεται να διατεθούν έως 250 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους.
Tο ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της.
Ποιες παρεμβάσεις επιδοτούνται
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις, προβλέπεται
- εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.), στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιρειών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ.ά.).
- Επίσης προβλέπονται ενεργειακές αναβαθμίσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση τοιχοποιίας – δαπέδου, στέγης κ.λπ., ενεργειακά κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.ά.).
Έμφαση θα δοθεί και στην κατασκευή φωτοβολταϊκών από τις επιχειρήσεις προκειμένου να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια και να έχουν χαμηλότερα τιμολόγια.
Δυο ενεργειακοί έλεγχοι
Για την ενεργειακή απόδοση στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα για μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν δύο υποχρεωτικοί ενεργειακοί έλεγχοι. Όσο για τις πολύ μικρές θα καθοριστούν ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση του εξοπλισμού.
Nα σημειωθεί ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (απασχόληση 0-9 εργαζομένων / 96,2% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων), είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα οι ΜμΕ ευθύνονται για το 15%-20% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η φάση εφαρμογής θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, μετά την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτήσεων και το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο 2024.
Voucher για αντικατάσταση ταμειακών μηχανών
Εως τα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων», μέσω του οποίου θα δοθούν τα πρώτα 90 εκατ. ευρώ σε 100.000 επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Συνολικά, θα διατεθούν 180 εκατ. ευρώ για αγορά – αξιοποίηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.
Σε πρώτη φάση, φέτος οι επιχειρήσεις θα λάβουν voucher για να αντικαταστήσουν 500.000 ταμειακές μηχανές, 100.000 συσκευές POS, αλλά και για να δημιουργήσουν e-shop και αποθηκευτικούς χώρους τύπου cloud.
Πριμοδοτούνται επίσης εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, συστήματα τηλεργασίας και ενίσχυση των ηλεκτρονικών πωλήσεων και πληρωμών.
Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων θα εξαργυρώνεται σε ειδική ηλεκτρονική αγορά (Digital Marketplace) όπου θα είναι διαθέσιμες υπηρεσίες και προϊόντα που θα μπορούν να προμηθευτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα μπορέσουν δε να καλύψουν και το κόστος για την ψηφιακή κατάρτιση των εργαζομένων τους σε νέες δεξιότητες.
Οι επιλέξιμες δαπάνες
Οι επιλέξιμες δαπάνες που θα επιδοτηθούν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
- για εξοπλισμό, προμήθεια και λειτουργία εξοπλισμού ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ τερματικά, κινητές συσκευές) που προσφέρουν άμεση διαλειτουργικότητα με παρόχους ηλεκτρονικών πληρωμών και τις φορολογικές αρχές
- για την εκτέλεση των συναλλαγών, η προμήθεια και λειτουργία υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών που διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο KYC/KYB.
- για τα eShops, η προμήθεια και λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων για ΜμΕ, κατάλληλων για εμπορία αγαθών και υπηρεσιών
- για την κατάρτιση, η παροχή εστιασμένων ηλεκτρονικών μαθήματα κατάρτισης για ΜμΕ σχετικά με την αποτελεσματική και ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Τηλεργασία
Χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της απομακρυσμένης εργασίας, της συνεργασίας, της επικοινωνίας, μέσω της ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, την οργάνωση της παραγωγικότητας των στελεχών, την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων των εταιρειών, και των εργασιών που πρέπει να εκτελεσθούν κ.ά. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται υπηρεσίες όπως ηλεκτρονικές υπογραφές, τηλεργασία, συνεργατικά εργαλεία, εργαλεία διαχείρισης έργων κ.λπ.
Business analytics
Η διοίκηση της εταιρείας βάσει δεδομένων βελτιώνει τις επιχειρηματικές αποφάσεις στο σημερινό πολύπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ψηφιακά εργαλεία όπως Business Analytics, Business Intelligence, Big data analytics αποτελούν σημαντικές επενδύσεις για τις ΜΜΕ.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Καθώς οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης πολλαπλασιάζονται, γίνονται επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις που θέλουν να διατηρήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Καινοτόμες υπηρεσίες όπως Chatbots, Πρόβλεψη συμπεριφοράς καταναλωτή, Ανίχνευση απάτης, Εργαλεία επιχειρηματικών προβλέψεων, αποτελούν κρίσιμα εργαλεία για την βελτίωση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.
ΠΗΓΗ: https://www.imerisia.gr/