• Αναζήτηση

Επίτροπος Χούκστρα στο Forum Πελοποννήσου: «Στην Πελοπόννησο 127 εκ.€ για παραγωγή υδρογόνου»

. Στην Πελοπόννησο, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, αναφέρεται ο Επίτροπος Δράση για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βόπκε ΧούκστραΣυμμετέχοντας στο Forum Πελοποννήσου για την Αυτοδιοίκηση με θέμα «Κλιματική αλλαγή – Βιώσιμη και Ανθεκτική ανάπτυξη – Καλές πρακτικές» γνωστοποίησε τον στόχο η ΕΕ να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Όπως σημειώνει «στην Πελοπόννησο, χορηγούμε 127 εκατομμύρια ευρώ σε ένα έργο που θα μετατρέψει το διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων σε παραγωγό υδρογόνου εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Το μήνυμα του Επιτρόπου

«Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας μιλήσω σήμερα… Αυτή η εκδήλωση, η δική σας εκδήλωση, πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία κάποιοι, ιδιαίτερα σε άλλες περιοχές του κόσμου, αμφισβητούν την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η πραγματικότητα στο πεδίο μας λέει μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικά μόνο παραδείγματα.

Στην Πελοπόννησο, στην Ελλάδα, οι καύσωνες και οι φονικές πυρκαγιές γίνονται ολοένα και πιο συχνές και πιο έντονες. Μόλις τον περασμένο μήνα, καταστροφικές πλημμύρες σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους στην Ισπανία. Εδώ, στο Βέλγιο, αλλά και στη Γερμανία, πριν από μόλις δύο χρόνια, πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μικρές πόλεις και σε μεγάλες μητροπόλεις, η κλιματική κρίση προκαλεί χάος. Και υπάρχει μόνο μία πιθανή απάντηση σε αυτή την κρίση: η δράση. Και αυτό ακριβώς κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε θέσει ως στόχο η ΕΕ να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Επιπλέον, θα μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 55% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, δρούμε σε πολλούς τομείς: στις μεταφορές, στη στέγαση, στην ενέργεια, στη βιομηχανία, και άλλοι τομείς προσαρμόζονται για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον. Εκτός από τη μείωση των εκπομπών, εργαζόμαστε για να κάνουμε την Ευρώπη ανθεκτική, προσαρμοζόμενοι στην πραγματικότητα των κλιματικών επιπτώσεων.

Φέτος, η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιό της για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό τους επόμενους μήνες και, βεβαίως, τα επόμενα χρόνια. Πράγματι, είναι η επόμενη Επιτροπή που θα αξιολογήσει την ανάγκη για μελλοντική νομοθεσία σχετικά με την ανθεκτικότητα και την προετοιμασία απέναντι στην κλιματική αλλαγή και θα παρουσιάσει διάφορες επιλογές. Τα καλά νέα είναι ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα. Για παράδειγμα, το 2022 διπλασιάσαμε τον αεροπορικό στόλο πυρόσβεσης του Rescue U σε 28 αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Μέσω της πολιτικής συνοχής, η ΕΕ υποστηρίζει την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων πυρκαγιάς με περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις προστατεύουν πάνω από 130 εκατομμύρια ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο από πυρκαγιές. Στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει 421 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις πρόληψης και διαχείρισης κινδύνου πυρκαγιών.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις σοβαρών φυσικών καταστροφών, η ΕΕ μπορεί να προσφέρει υποστήριξη μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης και του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ. Έτσι, προσφέρουμε στήριξη απευθείας σε πόλεις, σε δήμους και σε περιφέρειες. Μέσω της αποστολής της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ενδυναμώνουμε 300 τοπικές και περιφερειακές αρχές να χτίσουν ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν καινοτόμες λύσεις.

Αλλά πέρα από τη διάσωση ζωών, η κλιματική δράση είναι επωφελής και για την ανταγωνιστικότητά μας. Στην πραγματικότητα, μέσω του Ταμείου Καινοτομίας, η ΕΕ επενδύει σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών. Για παράδειγμα, στην Πελοπόννησο, χορηγούμε 127 εκατομμύρια ευρώ σε ένα έργο που θα μετατρέψει το διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων σε παραγωγό υδρογόνου εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η κλιματική δράση, τόσο η μείωση των εκπομπών όσο και η οικοδόμηση ανθεκτικότητας, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την ευημερία μας, και μπορεί να μας προσφέρει μια οικονομική ευκαιρία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία σε αυτό το εξαιρετικά επίκαιρο συνέδριο. Σας ευχαριστώ.»

Ροή Ειδήσεων