Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η «Επιχείρηση Ελευθερία» και την Τετάρτη ανοίγουν τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό, ο γ.γ. του Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι στις 26 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για όλα τα εμβόλια για τους 35-39 ετών.
Δείτε ζωντανά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας:
Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 5.000.000 εμβολιασμούς. Σήμερα, μέχρι στιγμές έχουν πραγματοποιηθεί 75.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται να φτάσουν τους 100.000.
Ο γ.γ. του υπ. Υγείας ανέφερε, επίσης, ότι 3.250.000 πολίτες θα έχουν κάνει έστω και μία δόση (ποσοστό 31%) και 1,8 εκατ. και με τις δύο δόσεις (ποσοστό 17,2%). Πρόσθεσε δε, πως μέχρι το απόγευμα έχουν γίνει 75.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας θα φτάσουμε τους 100.000.
Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα
85 και άνω, έχει εμβολιαστεί το 65% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 67%
80-84 έχουν εμβολιαστεί το 66% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 70%
75-79 έχουν εμβολιαστεί το 76% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 81,75%
70-74 έχουν εμβολιαστεί το 66% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 76%
65-69 έχουν εμβολιαστεί το 57,5% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 76,35%
60-64 έχουν εμβολιαστεί το 59% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 70,5%
55-59 έχουν εμβολιαστεί το 40,5% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 66%
50-54 έχουν εμβολιαστεί το 41,2% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 61%
45-49 έχουν εμβολιαστεί το 26% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 56%
Αναφορικά με τους 40-44, που η πλατφόρμα άνοιξε την προηγούμενη Παρασκευή, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι έχουν κλείσει ήδη 145.000 ραντεβού, με το 21% να έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού να φτάσει στο 45%.
Θεοδωρίδου: Τα αντισώματα όσων νόσησαν διαρκούν έως 12 μήνες
«Από την έναρξη της επιδημίας του Covid έχουν νοσήσει 389.000 συνάνθρωποί μας. Με την παρασκευή του εμβολίου ήταν εμφανές ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, ένα σχήμα εμβολιασμού για άτομα που είχαν νοσήσει» επισήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Πρόσθεσε δε πως «μια επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη νόσηση. Το πρώτο σχήμα εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν περιείχε δύο δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούντο μετά το τρίμηνο αυτό που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία.
»Όμως μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του ΕΚΠΑ έδειξαν ότι η διάρκεια των αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε αρχικά και μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνά και τους 12 μήνες. Με τη βάση αυτή της διάρκειας των αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου επαναλοίμωξης αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου» υπογράμμισε.
Επίσης, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως αυτή η δόση αποφασίστηκε να χορηγείται μετά από διάστημα έξι με 12 μηνών σε άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό. Αν κάποιος έχει νοσήσει και έχει ήδη κλείσει ραντεβού, αυτό θα ακυρωθεί και στη συνέχεια θα προγραμματίσει την πρώτη του δόση έξι μήνες από την ημερομηνία της πρώτης διάγνωσης.
Δύο δόσεις των εμβολίων προστατεύουν έναντι των μεταλλάξεων
Έρευνα στη Βρετανία, για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έδειξε πως οι δύο δόσεις των εμβολίων δίνουν μια προστασία, το Pfizer της τάξεως του 86%, της Astrazeneca μεταξύ 60 και 66%, έναντι των μεταλλάξεων που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στη Βρετανία.
Κι αυτό ισχύει όπως είπε η κα. Θεοδωρίδου και για την παλιά βρετανική μετάλλαξη του Kent, αλλά και την ινδική μετάλλαξη. Όπως είπε, κάτι τέτοιο, τουλάχιστον απομακρύνει τον κίνδυνο της ανατροπής των σχεδίων της χαλάρωσης που έχει εξαγγείλει η Βρετανία.
Είναι αλήθεια ότι ορισμένα άτομα ταλαιπωρούνται με την πρώτη δόση του εμβολίου, έχουν τις συνήθειες ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά ίσως έχουν και μια αυξημένη δόση ευαισθησίας με αποτέλεσμα πολλοί να ακυρώνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου. Αυτό είναι λάθος, θα πρέπει να το σκεφτούν καλά και το τίμημα είναι σημαντικό, σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού.
Όσο για την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως ο κανόνας ισχύει, ότι δηλαδή με όποιο εμβόλιο αρχίζεις με αυτό συνεχίζεις. Υπάρχουν όμως προγράμματα, μελέτες που τρέχουν, για την ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων.
«Θα το συναντήσουμε στο μέλλον, όταν θα έχει πάρει τις σωστές διαστάσεις από πλευράς επιστημονικής. Επί του παρόντος η αλλαγή γίνεται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, σε περίπτωση που ένα άτομο σοβαρή αναφυλακτικού τύπου αλλεργική αντίδραση. Όπως και στην περίπτωση που ένα άτομο κάνει θρομβοεμβολική νόσο, με θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία του εγκεφάλου, αλλά και μεγάλα σπλαχνικά αγγεία με ή χωρίς θρομβοπενία».
Το εμβόλιο προστατεύει εγκύους και έμβρυα
«Θα έλεγα ότι ένα ευαίσθητο θέμα, διότι αφορά όλες τις οικογένειες, είναι η περίοδος της κύησης και της γαλουχίας και έχουν λεχθεί πολλά και κάποια έχουν δημιουργήσει και σύγχυση» είπε η κα. Θεοδωρίδου. «Είναι αποδεδειγμένο πλέον και από τη βάση δεδομένων, κυρίως από τις ΗΠΑ, ότι ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει και την ίδια την έγκυο, ιδιαίτερα αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα, προφυλάσσει και το κύημα, κυρίως από την προωρότητα» πρόσθεσε.
Έτσι, ο εμβολιασμός της εγκύου γίνεται κατόπιν συμβουλής του γυναικολόγου και έχουν ήδη αναπτυχθεί πολύ λεπτομερείς οδηγίες για την εγκυμοσύνη και τον εμβολιασμό στη σελίδα της ελληνικής εταιρείας γυναικολογίας.
Βάση των δεδομένων ο εμβολιασμός εγκύων συστήνεται να γίνεται με τα εμβόλια που ανήκουν στην ομάδα των mRNA. Η αντισωματική απάντηση της εγκύου με τον εμβολιασμό δεν διαφέρει από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων. Διότι η εγκυμοσύνη κατά καιρούς εθεωρείτο μια κατάσταση όπου μπορούσε να υπάρχει μια ιδιαιτερότητα από πλευράς ανοσιακής αντίδραση. Η απάντηση του εμβολίου ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική και ως προς τις μεταλλάξεις.
Ο θηλασμός προσφέρει αντισώματα και στο έμβρυο
«Από τον ομφάλιο λώρο και από το μητρικό γάλα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε η ανοσία μέσω αντισωμάτων. Μέσω αυτών προστατεύεται και το νεογνό» είπε η κα. Θεοδωρίδου. «Είναι ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την προστασία του νεογνού από την γρίπη, αλλά και από τον κοκκύτη».
«Θηλάζουσες που πηγαίνουν σε εμβολιαστικά κέντρα και δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν επειδή θηλάζουν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί και να περάσει το μήνυμα ότι ο θηλασμός δεν αποκλείει μια γυναίκα από την προστασία του όποιου εμβολίου» είπε επίσης η κα. Θεοδωρίδου.
Κλείνοντας, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε πως σε κάθε συνάντηση της Δευτέρας ακούμε τον γενικό γραμματέα, τον κ. Θεμιστοκλέους να αναφέρεται σε τεράστια νούμερα ανθρώπων που εβμολιάζονται. «Αν οι χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί, διέθεταν λίγο από τον χρόνο τους, να πείσουν κάποιον δύσπιστο σχετικά με τον εμβολιασμό, πόσο μεγάλη προσφορά θα είχαμε» είπε.