Μπορεί η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των πολιτών κατά της covid-19 να συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα, που όπως εκτιμούν οι ειδικοί μέχρι το τέλος Αυγούστου θα επικρατήσει στη χώρα μας, έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές της χώρας.
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί. Σήμερα ξεπεράστηκαν τα 5 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό 47,7% και τα 4 εκατ. που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 38,2%.
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 90.000 εμβολιασμοί.
Ανάρτηση για τους 5 εκατ. εμβολιασμούς με μια δόση έκανε το βράδυ της Δευτέρας και ο πρωθυπουργός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα
Την ίδια, ώρα ειδική αναφορά στην μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία έκανε το πρωί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης με περιφερειάρχες και δημάρχους για την πορεία των εμβολιασμών.
«Η μετάλλαξη Δ έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν 75%.
Μάλιστα, λίγο αργότερα ο κ. Μητσοτάκης ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter νέο σποτ με το οποίο καλεί τους νέους να εμβολιαστούν.
Τσιόδρας: Αυξητική τάση σε Αττική, Κρήτη και Ν. Αιγαίο
Αμέσως μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.
Πράσινο φως για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών
Παράλληλα, τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών με mRNA εμβόλια εισηγείται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Οπως επισήμανε, οι έφηβοι μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει αναπροσαρμογή των σχεδίων λόγω των νέων δεδομένων που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα.
«Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου. Πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη και ειδικότερα:
Pfizer και Moderna στο 96%,
ΑstraZeneca στο 92%
Johnson&Johnson στο 85%
«Είναι λάθος να αφήνει κάποιος τη δεύτερη δόση για μετά τις διακοπές. Θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής. Προσοχή, προσοχή!» τόνισε με έμφαση, και συμπλήρωσε: «Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα, γι’ αυτό και έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων».
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 θα ανοίξει από την επόμενη εβδομάδα.