• Αναζήτηση

Ελληνική διάκριση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024: 2η Θέση στον κόσμο και 1η στην Ευρώπη η ομάδα από την Καλαμάτα

 

Ένας κορυφαίος διαγωνισμός που έχει γίνει θεσμός, οι εμπνευσμένες συμμετοχές από την Ελλάδα και οι λαμπρές διακρίσεις!

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024 πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη με θέμα «Σύμμαχοι της Γης», τη συμμετοχή 560 ομάδων από 87 χώρες και κυρίαρχο στοιχείο το υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού. Η ελληνική ομάδα bitLab από την Καλαμάτα κατέγραψε μια λαμπρή επιτυχία, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο (2η θέση παγκοσμίως) και την κορυφαία θέση στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο μετάλλιο, μάλιστα, είναι το 10ο συνολικά μετάλλιο για την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα.

Οι ομάδες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα ήταν:

bitLab από την Καλαμάτα ROBO SPORTS
BotanIQ από την Αττική FUTURE INNOVATORS
Robovision από τον Πειραιά ROBO MISSION
Earphones από τη Θεσσαλονίκη ROBOMISSION
REM – Robot Ex Machina, από τη Θεσσαλία FUTURE INNOVATORS
Yellow Squad 2.0 από τη Λάρισα ROBO MISSION
Oι 6 ομάδες αποτελούνταν από 3 παιδιά και από έναν προπονητή/εκπαιδευτικό που τα συνόδευε.

Η ομάδα bitLab
Η ομάδα bitLab διακρίθηκε στην κατηγορία RoboSports, εντυπωσιάζοντας με τα καινοτόμα ρομπότ της, τα οποία επιδείκνυαν εξαιρετική απόδοση στο τένις. Η συγκεκριμένη διάκριση προστίθεται στο σύνολο των 10 μεταλλίων που έχει κατακτήσει η Ελλάδα στην ιστορία της συμμετοχής της στη διοργάνωση, ενισχύοντας τη θέση της ως μία από τις κορυφαίες χώρες στον χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

ADVERTISEMENT

10 χρόνια συμβολής της COSMOTE στην Εκπαιδευτική Ρομποτική και το STEM

Η επιτυχία αυτή δεν είναι τυχαία αλλά αποτελεί καρπό της πολυετούς στήριξης της COSMOTE στην ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής και των δεξιοτήτων STEM στην Ελλάδα. Μέσα από τη στρατηγική της συνεργασία με τους φορείς WRO Hellas και STEM Education, η COSMOTE εδώ και 10 χρόνια προάγει τη συμμετοχή μαθητών σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και προκριματικές φάσεις για τη διεθνή Ολυμπιάδα.

Με 330.000 ωφελούμενους από τις δράσεις και πρωτοβουλίες της, η COSMOTE συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς ταλαντούχων επιστημόνων και μηχανικών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα καινοτόμο μέλλον.

Η επιτυχία της bitLab είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, αποτελώντας σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη.

Οι ελληνικές ομάδες πρωτοπορούν με καινοτομία και δημιουργικότητα

Η ελληνική αποστολή σημείωσε σημαντικές διακρίσεις στην παγκόσμια κατάταξη, με τις ομάδες της να εντυπωσιάζουν με τις καινοτόμες ιδέες και τις τεχνολογικές τους λύσεις.

Η ομάδα BotanIQ κατέκτησε την 6η θέση παγκοσμίως και την 1η θέση στην Ευρώπη στην κατηγορία Future Innovators Γυμνασίου, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό ρομποτικό σύστημα που αξιολογεί το έδαφος μέσω χημικής ανάλυσης. Η λύση τους καθορίζει την καταλληλότητα του εδάφους και τις ποικιλίες φυτών που ταιριάζουν σε αυτό, ενώ διαθέτει επίσης ένα αυτόματο σύστημα φύτευσης και φροντίδας, προάγοντας τη βιώσιμη γεωργία.

Η ομάδα Robovision, με τη δημιουργία ενός ρομπότ που εκτελεί αποστολές με εξαιρετική ταχύτητα και ακρίβεια, κατέλαβε την 15η θέση παγκοσμίως και την 3η στην Ευρώπη στην κατηγορία Robomission Δημοτικού.

 

Στην κατηγορία Robomission Λυκείου, η ομάδα Earphones έφτασε στην 25η θέση παγκοσμίως και την 4η πανευρωπαϊκά, αναπτύσσοντας ένα ρομπότ που συμβάλλει στην αποκατάσταση πόλεων μετά από φυσικές καταστροφές, προσφέροντας λύσεις για τις πρώτες κρίσιμες ώρες.Το ρομπότ ανοικοδομεί σπίτια, καθαρίζει δρόμους από συντρίμμια και αντικαθιστά το δίκτυο ύδρευσης. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα έπρεπε να κατασκευάσει και να προγραμματίσει ένα ρομπότ από το μηδέν, το οποίο αυτόνομα λύνει αποστολές μέσα σε μια οριοθετημένη πίστα περίπου 2 τ.μ. Τα ζητούμενα της φετινής χρονιάς ήταν πιο περίπλοκα και χρονοβόρα.

Η ομάδα REM – Robot Ex Machina ξεχώρισε με ένα τεχνολογικό σύστημα προστασίας από πυρκαγιές και σεισμούς, κερδίζοντας την 42η θέση παγκοσμίως και την 8η στην Ευρώπη στην κατηγορία τους. Οι περιπτώσεις φυσικών καταστροφών έχουν επηρεάσει έντονα όλες τις περιοχές του κόσμου και η ομάδα των τριών κοριτσιών με την προπονήτριά τους δημιούργησαν ένα τεχνολογικό σύστημα προστασίας. Το συγκεκριμένο ρομποτικό σύστημα προσπαθεί να προστατεύσει τη φύση και τους ανθρώπους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Τέλος, η ομάδα Yellow Squad κατέλαβε την 53η θέση παγκοσμίως και την 12η πανευρωπαϊκά στην κατηγορία Robomission Γυμνασίου με ένα ρομπότ που μετασχηματίζει τις πόλεις σε βιώσιμα περιβάλλοντα. Η πρότασή τους περιλάμβανε τη δημιουργία πάρκων, πράσινων ταρατσών και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ομάδα πήρε το όνομά της από το χρώμα των δομικών στοιχείων που χρησιμοποιούν τα παιδιά για την κατασκευή του ρομπότ γνωστό ως το «κίτρινο ρομποτάκι». Για πρώτη φορά τα παιδιά προγραμμάτισαν το ρομπότ τους σε γλώσσα Robot-C, που είναι απαραίτητη στον κόσμο του Low Level Programming και σε εφαρμογές ρομποτικής.

Αυτές οι εξαιρετικές διακρίσεις αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα, τη δεξιοτεχνία και το ταλέντο των νέων της Ελλάδας, φέρνοντας τη χώρα στο προσκήνιο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της τεχνολογικής καινοτομίας.

Σχετικά με το αργυρό μετάλλιο και τις διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Ομίλου ΟΤΕ δήλωσε σχετικά: «Με τη δεύτερη θέση στον κόσμο οι νέοι της Ελλάδας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη δυναμική και τη δημιουργικότητά τους. Συγχαρητήρια στην ελληνική αποστολή για τις διακρίσεις της. Η COSMOTE συμβάλλει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων μέσα από το STEM για δέκα χρόνια. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία στα χέρια της νέας γενιάς είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας συνδεδεμένης Ελλάδας που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και πρόοδο.»

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas, κ. Γιάννης Σομαλακίδης δήλωσε μετά την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής: «Η Ελλάδα έφτασε φέτος τα 10 μετάλλια συγκεντρωτικά στη μακροβιότερη Ολυμπιάδα Ρομποτικής πετυχαίνοντας διψήφιο νούμερο. Συγχαρητήρια στους μαθητές, καθηγητές και γονείς που δίνουν κάθε χρόνο τον καλύτερο εαυτό τους και μας κάνουν περήφανους. Συνεχίζουμε τη συστηματική δουλειά και προσπάθεια και δίνουμε ραντεβού στην επόμενη Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Σιγκαπούρη».

Η COSMOTE, ως μέλος του Ομίλου Telekom, έχει θέσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία μιας Ψηφιακής Κοινωνίας για Όλους στο επίκεντρο της στρατηγικής της. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων, προάγει συστηματικά τη μεθοδολογία STEM στην εκπαίδευση και ενισχύει τις ψηφιακές δεξιότητες της νέας γενιάς.

 

Πηγή: www.iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων