• Αναζήτηση

Ελαιοκομική χρόνια στην περιοχή της Τριφυλίας: Mειωμένη παραγωγή της τάξεως του 30% – 35%

Η φετινή ελαιοκομική χρόνια στην περιοχή της Τριφυλίας είναι μία διαφορετική χρονιά καθώς έχουμε  μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρσι, και αυτό είναι συνέπεια των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, με την μείωση να είναι της τάξεως του 30% – 35%, σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος μίλησε στο Gargalianoionline.

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου θα είναι πολύ καλή και ήδη τα πρώτα μηνύματα από το μαυρολίσιο και κορωνέικο ελαιόλαδο δείχνουν πολύ χαμηλές οξύτητες. Εξίσου ικανοποιητική είναι και η περιεκτικότητα στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου.

Τι να προσέχουν οι παραγωγοί

Ο έμπειρος γεωπόνος τόνισε ότι η παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα κλαδέματα. Πιο συγκεκριμένα, οι παραγωγοί θα πρέπει να αποφεύγουν τα πολλά κλαδέματα για να μην υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης αρωματικών υδρογονανθράκων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, όπως επίσης να μην υπάρχουν ορυκτέλαια και υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Ο κίνδυνος υπολειμμάτων στο λάδι
Επιπλέον, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την παρουσία υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο ελαιόλαδο, λέγοντας ότι δημιουργεί προβλήματα στις αγορές του εξωτερικού μιας και για ορισμένες βασικές ουσίες το όριο είναι στο μηδέν. Τόνισε δε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την καλλιέργεια της ελιάς, πάντοτε κάτω από τις οδηγίες των τοπικών γεωπόνων και τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας. Επιπλέον, οι παραγωγοί είπε θα πρέπει να δίνουν βάση στην δόση και τον τρόπο εφαρμογής, στις πρακτικές καλού ψεκασμού και επιπλέον να κρατούν το διάστημα από την τελευταία επέμβαση μέχρι την συγκομιδή.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι υπάρχουν αποθέματα από ελαιόλαδα από την περσινή χρονιά, τα οποία δεν έχουν διατεθεί και υπήρχε η δυνατότητα χρησιμοποίησης δραστικών ουσιών όπως το Phosmet, από τους παραγωγούς, αλλά μετά αλλά μετά τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 άλλαξαν τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας σε ελαιόλαδο και λοιπά μεταποιημένα προϊόντα τα οποία είναι πάρα πολύ χαμηλά σε σχέση με τα αρχικά και μπορεί να βρεθούν ελαιόλαδα για τα οποία ενώ έγινε νόμιμη χρήση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος σήμερα να μην τα θέλουν οι αγορές και να υπάρχει πρόβλημα με την διάθεσή τους.

Δείτε αναλυτικά τι είπε ο κ. Παρασκευόπουλος:

Ροή Ειδήσεων