Το διαδοχικό άνοιγμα των σχολείων, με την αρχή να κάνουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου, φαίνεται να εισηγείται, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων και των αξιωματούχων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει από τις 2.30 το μεσημέρι.
Όπως όλα δείχνουν, εντός της ημέρας -και μετά τις εισηγήσεις των ειδικών- αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για το διαδοχικό «ξεκλείδωμα» των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Έκπληξη αν δεν ανοίξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά στις 8 ή 11 Ιανουαρίου
«Θα είναι έκπληξη αν δεν ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στις 8 Ιανουαρίου και ανοίξουν στις 14 Ιανουαρίου», έλεγε στο iefimerida.gr σημαίνον μέλος της επιτροπής λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, σχολιάζοντας ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να δοθεί το «πράσινο φως» για την επανέναρξη της διά ζώσης διδασκαλίας μετά την επίσημη λήξη του lockdown στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα πάντα με τα έως τώρα δεδομένα.
Οι ειδικοί έχουν στη διάθεσή τους όλα τα νεότερα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που καταδεικνύουν ότι ένα μεθοδικό και προοδευτικό άνοιγμα των σχολείων δεν θα είχε μεγάλη επίπτωση ούτε στο φορτίο του ιού, ούτε στην κινητικότητα του πληθυσμού.
Ασφυκτικές οι πιέσεις των παιδιάτρων, που κάνουν λόγο για επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών
Παράλληλα, πιεστικά υπέρ του επανέναρξης των διά ζώσης σχολικών μαθημάτων τάσσονται και οι παιδίατροι, που παίρνουν μέρος στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι οι ηλικίες κάτω των 12 ετών έχουν χαμηλό βαθμό νόσησης και μετάδοσης του ιού, ενώ τίθεται σημαντικό ζήτημα αναφορικά με την ψυχική υγεία των παιδιών μετά το παρατεταμένο lockdown.
Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου, που θεωρείται μια ασφαλής κίνηση, και μία εβδομάδα μετά των υπολοίπων βαθμίδων, τηρώντας βέβαια τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα που είχαν τεθεί και στην αρχή της σχολικής χρονιάς.
Στις αρχές Φεβρουαρίου η συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους
Σε ό,τι αφορά την εστίαση, στο σύνολό τους οι επιστήμονες εμφανίζονται αρνητικοί στο άνοιγμά της, τουλάχιστον αμέσως μετά τις γιορτές και πριν προλάβουν να αποτυπωθούν σε επίπεδο κρουσμάτων οι πιθανές επιπτώσεις που θα φανούν 14 ημέρες μετά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.
«Η εστίαση θα πρέπει να μας απασχολήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά άλλο μέλος της επιτροπής, σχολιάζοντας: «Και τότε πάλι, δειλά-δειλά, ίσως με δύο άτομα στο τραπέζι».
Βασικό κριτήριο η πτώση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ κάτω από τους 200
Βασικό κριτήριο για το άνοιγμα της εστίασης θα αποτελέσει η πτώση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί καίριο παράγοντα για την άρση των μέτρων.
«Δυστυχώς, όπως βλέπετε, ο “σκληρός πυρήνας” των ΜΕΘ δεν κάμπτεται. Κατά την εκτίμησή μου, θα πρέπει ο αριθμός των νοσηλευομένων να πέσει κάτω από τους 200 για να συζητήσουμε περαιτέρω άρση των μέτρων και άνοιγμα της οικονομίας. Η πτώση αυτή δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Ιανουαρίου. Άρα βλέπω την όποια συζήτηση να γίνεται στις αρχές Φεβρουαρίου. Τότε, αν όλα πάνε καλά, θα πάρουμε μια μικρή ανάσα. Νωρίτερα είναι μεγάλο το ρίσκο. Έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον τρεις δύσκολους μήνες», επεσήμανε κατηγορηματικά το μέλος της επιτροπής.
Σημειώνεται ότι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος, όπως ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία». Στη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων παίρνει μέρος και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.