• Αναζήτηση

Είναι προσβάσιμη η Τρίπολη για άτομα με προβλήματα όρασης; – Βιωματικό Σεμινάριο από τα ΑμεΑ (video)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Πελοποννήσου και οι φορείς-  μέλη της, διοργάνωσαν  Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα «Προσβάσιμη πόλη για όλους».

 

Εκπρόσωποι φορέων από ολόκληρη την Πελοπόννησο με προβλήματα όρασης βρέθηκαν στην πόλη μας.

Μαζί με εθελοντές που έδεσαν τα ματιά τους προσπάθησαν να κάνουν μια βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Παρά τον οδηγό τυφλών  που υπάρχει για την κυκλοφορία ατόμων με προβλήματα όρασης τα εμπόδια ήταν πολλά. Παρκαρισμένα ποδήλατα είτε πάνω στον οδηγό τυφλών  είτε δεμένα σε κολώνες δίπλα από αυτόν, παρκαρισμένα αυτοκίνητα και γλάστρες που δεν είναι τοποθετημένες στην κατάλληλη απόσταση που θα έπρεπε.

Μάλιστα σε σημεία όπως στην οδό Τάσου Σεχιώτη και Δημητρίου Νεομαρτύρου, αλλά και παραπάνω σε άλλο τμήμα ο ένας οδηγός τυφλών δεν ενώνεται με τον άλλο, πράγμα που προκαλεί μεγάλη δυσκολία στα άτομα με προβλήματα όρασης να κινηθούν με ασφάλεια στην πόλη μας.

Ο κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, πρόεδρος της ένωσης Τυφλών Νότιας Πελοποννήσου, που συμμετείχε στην βόλτα, επεσήμανε ότι το φαινόμενο να τοποθετούνται ποδήλατα στις κολώνες  δίπλα στους οδηγούς τυφλών εμφανίζεται σε όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας με εθελόντρια που πραγματοποίησε την βόλτα με κλειστά μάτια μας επεσήμανε ότι ήταν κάτι πολύ δύσκολο ενώ τα εμπόδια όπως ποδήλατα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα και γλάστρες εμφανίζονταν συνέχεια μπροστά της. Μάλιστα σε ένα σημείο της διαδρομής χτύπησε το κεφάλι της σε ένα καθρέφτη αυτοκινήτου , το οποίο ήταν παρκαρισμένο δίπλα στον οδηγό τυφλών.

«Θα τα βλέπω διαφορετικά από εδώ και πέρα»

 

Στην πλατεία Πετρινού βρέθηκε και ο δήμαρχος Τρίπολης Κ. Τζιούμης όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Μανώλης Σκαντζός, οι οποίοι προχώρησαν σε δηλώσεις.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι όλες οι δομές που αφορούν τα ΑμεΑ γίνονται στο κέντρο της πόλης, ώστε τα ΑμεΑ να είναι μέσα στην κοινωνία και να σπάσει αυτό το ταμπού της απομόνωσης και του εγκλεισμού στο σπίτι.

Με τη σειρά του ο κ. Σκαντζός επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήδη από την αρχή της θητείας της προχώρησε στην τοποθέτηση ανελκυστήρα στο κτίριο της Περιφέρειας, κάτι που έκανε το κτίριο προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία.

Ο κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος θέλησε επίσης να δώσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε όλους τους γονείς, που έχουν παιδιά με πρόβλημα με όρασης.

«Θα πρέπει να απευθυνθούν στους συλλόγους που υπάρχουν, οι οποίοι έχουν την γνώση να τους βοηθήσουν και το οποιοδήποτε παιδί να μην μείνει μέσα στο σπίτι»

Με την κατάλληλη εκπαίδευση, παρά τον μικρό αριθμό εκπαιδευτών που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα ο κ. Χαραλαμπόπουλος πιστεύει ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να εργαστούν και να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας.

«Το τελευταίο διάστημα έχουν ανοίξει και άλλα επαγγέλματα εκτός από το κλασικό αυτού του τηλεφωνητή. Υπάρχουν σχολές που εκπαιδεύονται άτομα να γίνουν φυσιοθεραπευτές »

Μετά το πέρας της βόλτας ο κ. ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, κ. Νίκος Καραλής τόνισε πόσο χάρηκε που ο καιρός ήταν σύμμαχός τους σε αυτή την δράση και ότι τα εμπόδια που εντοπίστηκαν στην περιοχή θα απομακρυνθούν.

«Πιστεύω ότι ο δήμος, η Τροχαία και η Περιφέρεια όλοι μαζί να μπορέσουμε να κάνουμε την πόλη μας προσβάσιμη»

 

 

Ροή Ειδήσεων