Το Σάββατο 3 Φεβρουάριου συμμετείχαμε σε διάσκεψη, που έλαβε χώρα στην τοπική Κοινότητα Άριος, σχετικά με το μείζον ζήτημα της παραβατικότητας στις κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας. Στη διάσκεψη συμμετείχε μεγάλος αριθμός προέδρων τοπικών κοινοτήτων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος κ Δρούγας και πολίτες.
Αναπτύχθηκαν και σχολιάστηκαν περιστατικά παραβατικότητας και επιχειρήθηκε η εξεύρεση λύσεων, έστω προσωρινών, που δύναται να συμβάλλουν στην αποφόρτιση του φαινομένου, το οποίο έχει πάρει υπερμεγέθης διαστάσεις και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιφέρειας του Δήμου Καλαμάτας.
Το ενιαίο συντονιστικό κέντρο Δημοτικής και Ελληνικής αστυνομίας, που ιδρύθηκε το 2021 και εγκαταστάθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο, λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα όντας αποτελεσματικό. Ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού δημόσιας τάξης και τις βερμπαλιστικές, επικοινωνιακές αναφορές του Δημάρχου κ. Βασιλόπουλου το κέντρο τελικά ανέστειλε την λειτουργία του έως σήμερα.
Το συγκεκριμένο θέμα είναι διαχρονικό και άκρως σοβαρό συνεπώς η εξεύρεση άμεσων λύσεων αποτελεί επιτακτική ανάγκη και κρίνεται επιβεβλημένη.
Προκειμένου να συμβάλλουμε στην επίλυση ή έστω στον περιορισμό του φαινομένου της παραβατικότητας προτείνουμε:
α) Διερέυνηση της δυνατότητας δημιουργίας επιχειρησιακών κέντρων της Δημοτικής Αστυνομίας και στις τρείς Δημοτικές Ενότητες, Αρφαρων, Θουρίας και Άριος.
β) Αίτημα στην Ελληνική Αστυνομία για αύξηση των καθημερινών περιπολιών στις περιοχές όπου παρατηρούνται τα περισσότερα περιστατικά παραβατικότητας και εφόσον είναι δυνατόν, την ίδρυση επιχειρησιακού κέντρου, αντίστοιχου με της Δημοτικής Αστυνομίας που αναφέρθηκε παραπάνω.
γ) Τοποθέτηση καταγραφικών καμερών στις εισόδους και εξόδους των τοπικών κοινοτήτων ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής των επίδοξων παραβατών.
δ) Βελτίωση του φωτισμού στις κοινότητες ώστε να καθίσταται δυσχερέστερη η εκδήλωση παραβατικότητας που συνδέεται με κλοπές σε οικίες και αποθήκες.
ε) Προσπάθεια προς την κατεύθυνση της απογκετοποίησης των σχολείων, με φοίτηση των παιδιών ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων στο σύνολο των σχολείων της Καλαμάτας, ώστε να γίνουν ουσιαστικά βήματα συμπερίληψης.
Οι παραπάνω προτάσεις θεωρούμε ότι αποτελούν μια άκρως ρεαλιστικη προσέγγιση του ζητήματος και είναι εφαρμόσιμες.
Γ. Χριστόπουλος
Β. Κανάκης
Θ. Τσιγαριδης
Δημοτικοί σύμβουλοι, Καλαμάτα Μετά