• Αναζήτηση

Δήμαρχος Καλαμάτας: “Το αντιπλημμυρικό έργο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των πολιτών” (video)

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος  για μια ακόμα φορά τόνισε ότι το έργο είναι απαραίτητο και αναγκαίο για την ασφάλεια των πολιτών και έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

 

 

Ο κ. Βασιλόπουλος κατά την τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα παρακάτω:

«Το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Καλαμάτας, είναι ένα έργο απαραίτητο για κάθε πόλη και περιοχή που επιθυμεί να αναπτυχθεί διαθέτοντας τις κατάλληλες υποδομές που μπορούν να υποστηρίξουν τις στοχεύσεις της.

Ένα έργο, που με την ολοκλήρωσή του θα καταστήσει την Καλαμάτα ως την πρώτη πόλη πανελλαδικά με ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση.

Ένα έργο το οποίο έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση και το οποίο όπως όλοι αντιλαμβάνονται, ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας.

Το έργο για το οποίο συζητάμε, είναι προφανώς ένα έργο σύνθετο, απαιτητικό, δύσκολο και πολύπλοκο. Δεν είναι αγροτική οδοποιία ή πολυχώρος αθλητικός ή πολιτιστικός που από την πρώτη στιγμή θα ακούς μπράβο και εύγε. Δεν είναι ανάπλαση πλατείας που θα ακούς γκρίνια και παράπονα όσο κατασκευάζεται αλλά το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει, θα υπερηφανεύεσαι γι αυτό.

Είναι έργο υπόγειο. Έργο που δεν φαίνεται. Έργο που προκαλεί αναστάτωση, γκρίνια, θυμό, που ο πολίτης ποτέ δεν θα σε δικαιώσει για το αποτέλεσμα, γιατί απλά μπορεί ποτέ στη ζωή του να μην συμβεί πλημμυρικό φαινόμενο ή και να συμβεί, επειδή το έργο θα έχει δουλέψει σωστά, να μην το καταλάβει κανείς, κάτι που σε κάθε περίπτωση είναι το ζητούμενο.

Εμείς όμως το αντιλαμβανόμαστε ως ένα έργο απαραίτητο για την εξέλιξη της πόλης, για την ασφάλεια των συνδημοτών μας και είμαστε εδώ ακόμα και για σηκώσουμε το όποιο πολιτικό κόστος.

Ως προς τα τεχνικά, ως προς την αρτιότητα της μελέτης, ως προς όλα αυτά τα θέματα έχουν δοθεί απαντήσεις και νομίζω ότι και τα μέλη του σώματος έχουν σχηματίσει άποψη.

Το ερώτημα που πρώτο πρέπει σήμερα να απαντηθεί είναι ένα: Θέλουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας ή όχι; Εμείς λέμε κατηγορηματικά ΝΑΙ.

Ερώτημα δεύτερο: Συμφωνούμε με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων; Και εδώ ερχόμαστε εμείς να θέσουμε και κόκκινες γραμμές, παρατηρήσεις και επιφυλάξεις.

Κόκκινες γραμμές και παρατηρήσεις όπως ήδη έχουν αποτυπωθεί, όπως ήδη -αν θέλετε- τις διεκδικούμε.

ΝΑΙ λοιπόν στο έργο, προφανώς με τις παρατηρήσεις όλων εκείνων που κρίνουν ότι η Καλαμάτα χρειάζεται αντιπλημμυρική προστασία.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με τους αρνητές μιας πραγματικότητας. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τις απόψεις όλων εκείνων που γενικά και αόριστα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους θέτουν σε κίνδυνο ένα έργο υποδομής με βαθιά κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Εμείς ξεκάθαρα και κατηγορηματικά κ. Πρόεδρε λέμε: Δεν μας αφορά ποιος θα φτιάξει το έργο. Αρκεί αυτός που θα το φτιάξει να έχει αποδεδειγμένα το κατασκευαστικό εκτόπισμα για να το υλοποιήσει γρήγορα και σωστά.

Δεν μας αφορά πόσο θα στοιχήσει. Δεν είναι δική μας δουλειά. Αυτή είναι δουλειά της Πολιτείας. Δεν μπορούμε εμείς να είμαστε κριτές των πάντων.  Η ίδια θα το εξετάσει και οφείλει να είναι αυστηρή στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Εμείς της έχουμε εμπιστοσύνη.

Εμάς μας αφορά πότε θα γίνει το έργο. Μακάρι να γινόταν χθες. Πότε θα διευθετηθούν τα ρέματα στη Δυτική Καλαμάτα στο Πήδημα, Μαζιά & Μουγγός καθώς δεν μπορούν να περιμένουν, όπως και τα ρέματα στην Ανατολική πόλη, Κερεζένια, Πολιτέικο 1 & 2 που αφορούν το πρώτο μέρος.

Όσον αφορά τις κεντρικές παρεμβάσεις, ανατολικά του Νέδοντα, το Καλαμίτσι και ο Βέλιουρας, να μην κινδυνεύει η Σπάρτης, δυτικά του Νέδοντα, Ελαφογκρέμι, Λαγκάδα 1 & 2 και Καραμπογιάς που είναι μια μόνιμη απειλή. Πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις.

Και το δεύτερο που μας αφορά εμάς είναι: Υπάρχει καλύτερη λύση; Υπάρχει άλλη ρεαλιστική πρόταση; Και προφανώς καλύτερη λύση δεν είναι να ξεσκεπάσουμε όλα τα ρέματα και να γκρεμίσουμε σπίτια.

Επίσης, το τμήμα του Νέδοντα -για το οποίο τόσος λόγος έχει γίνει- από 23ης Μαρτίου έως την οδό Κιλκίς, μπορεί να γίνει χωρίς να ξεσκεπαστεί; Αυτό το επιθυμούμε κι εμείς και το θέσαμε από την πρώτη στιγμή. Καθώς αυτό αποτελεί ένα κόμπο στο λαιμό. Και βέβαια δεν αναφέρομαι στη γέφυρα της Ιατροπούλου, η οποία δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, πρέπει να κατασκευαστεί εκ νέου.

Λοιπόν, εμείς ως Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει κόκκινες γραμμές και παρατηρήσεις. Και αυτές είναι ξεκάθαρες και δεν χωρούν παρερμηνείες και αποκλίσεις.

Το τμήμα του Καραμπογιά που διέρχεται εντός του πολεοδομικού ιστού να είναι κλειστό.

Το τμήμα του Νέδοντα από 23ης Μαρτίου έως Κιλκίς, εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση, για την οποία έχουμε ασκήσει πίεση, δίχως την καθαίρεση του υφιστάμενου καλύμματος, να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση στην σημερινή του μορφή.

Και τέλος, προφανώς μία σειρά από σημαντικά θέματα να τεθούν υπό εξέταση και αξιολόγηση από τους ειδικούς, προκειμένου να αποτελέσουν «συνοδές» μελέτες ή έργα. Η διευθέτηση του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία. Η δημιουργία χώρων στάθμευση. Η τοπογραφική αποτύπωση με στόχο την ανάδειξη του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα, για 1.830 μέτρα ανάντη της γέφυρας της Σπάρτης. Η διευθέτηση μέσω Περιμετρικού του ρέματος Καλαμίτσι. Η διευθέτηση του ρέματος Βέλιουρας και η προστασία των περιουσιών για 200 μέτρα. Η κατασκευή ταμιευτήρα στην Αρτεμισία, όπου θα λειτουργεί ως λεκάνη ηρεμίας, εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Μία πρόταση που την συμπεριλάβαμε και στον σχεδιασμό μας για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε έως το 2030.

Συμπερασματικά. Αν ρωτήσετε σήμερα 100 Καλαματιανούς αν η πόλη χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση και οι 100 θα που ναι. Η Καλαμάτα δεν μπορεί να χάσει αυτή την ευκαιρία. Για τον Νέδοντα. Είτε γίνει το έργο, είτε όχι ο Νέδοντας χρήζει παρεμβάσεων και αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Θα έπρεπε να το γνωρίζουν όλοι. Είναι ζήτημα που δεν χωρεί αμφισβήτησης. Δεν τα λέμε εμείς, τα λένε οι ειδικοί. Τα λένε -αν θέλετε- και άνθρωποι με τεράστια εμπειρία , όπως ο Μένης ο Τσαούσης, που χαρακτηρίζεται ως ο πιο έμπειρος και άρτια καταρτισμένος υπηρεσιακός που έχει υπηρετήσει την πόλη από θέσεις ευθύνης για δεκαετίες.

Να μας ενώνουν πρέπει αυτά τα έργα και όχι να μας διχάζουν. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας δεν μπορεί να περιμένει και αυτό είναι και το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου.

Ως Δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα συνεχίσω να διεκδικώ το αυτονόητο. Υποδομές που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου. Υποδομές για να μπορεί να κοιμάται ήσυχος κάθε φορά που βρέχει και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της πόλης. Όπως και με το σεισμό, έτσι και με την πλημμύρα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος το πότε θα συμβεί. Γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε κατάλληλα, έχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία.

Θέλω να τονίσω ότι για εμάς δεν υπάρχουν ήρωες και προδότες, δεν υπάρχουν αυτοί που αγαπούν την πόλη και άλλοι που την μισούν. Όλοι αγαπάμε τον Δήμο μας, την Περιφέρεια μας, την Πατρίδα μας.

Ενδεχομένως να αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τα πράγματα να τα προσεγγίζουμε από διαφορετική σκοπιά. Γι αυτό σας ζητώ να κάνει ο καθένας από εσάς την υπέρβαση του, θέτοντας σε προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον το κοινό καλό. Κλείνοντας τα αυτιά μας σε αυτούς που εκ πεποιθήσεως λένε σε όλα όχι, αλλά ακούγοντας αυτούς που εκφράζουν προβληματισμό, αγωνία και που εν τέλει καταθέτουν παρατηρήσεις».

Ροή Ειδήσεων