• Αναζήτηση

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Οι πρώτες απαντήσεις που δόθηκαν -Συνέντευξη τύπου την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δεύτερο διάγγελμά του, σε λίγα 24ωρα, για τις καταστροφικές πυρκαγιές, έδωσε κάποιες πρώτες απαντήσεις τόσο για την επόμενη ημέρα όσο και για την κριτική που ακούστηκε για τις αδυναμίες και αστοχίες του κυβερνητικού μηχανισμού.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα δώσει προσωπικά απαντήσεις τις επόμενες ημέρες – στη συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida – ωστόσο, δεν απέφυγε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη αλλά και να θέσει «το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων». Στην συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, παρουσία δημοσιογράφων, στην οποία θα δεχθεί ερωτήσεις, και η οποία θα πραγματοποιηθεί στη γενική γραμματεία Τύπου, αναμένεται να απαντήσει και στην κριτική που θα ασκήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει, σήμερα Τρίτη, και η οποία αναμένεται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους.

Ως προς τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, ο πρωθυπουργός, στο διάγγελμά του, ανακοίνωσε έκτακτο πακέτο ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μίλησε όμως τόσο επί του πολιτικού όσο και επί του επιχειρησιακού πεδίου. Ενώ ζήτησε εθνική ενότητα δεσμευόμενος: «Προσωπικά, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που εξαρχής επέλεξα: να μιλώ στη γλώσσα της αλήθειας, να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, να αποκρούω διχασμούς και να ενώνω τους Έλληνες. Και να εργάζομαι σκληρά για την πατρίδα που μας αξίζει».

Η συγγνώμη Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός ζήτησε ευθαρσώς «συγγνώμη» για τις όποιες αστοχίες παρατηρήθηκαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών της Αττικής και της Εύβοιας, αναλαμβάνοντας, με τον τρόπο αυτό, και την πολιτική ευθύνη.

«Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν», ανέφερε στο τηλεοπτικό μήνυμά του.

Οπως τόνισε «κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται. Την αναστάτωση όσων μετακινήθηκαν όπως-όπως από τον τόπο τους». Και έσπευσε να απαντήσει στην κριτική για τα αιτήματα κατοίκων και αυτοδιοικητικών για πυροσβεστικά αεροπλάνα. «(Κατανοώ) ακόμα και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές».

Μάλιστα παρότι είπε ότι «είναι προφανές ότι η κλιματική κρίση χτυπά, πλέον, την πόρτα ολόκληρου του πλανήτη, με φωτιές που διαρκούν επί εβδομάδες», πρόσθεσε: «Αυτό είναι αιτιολογία, όχι, όμως, δικαιολογία ούτε και άλλοθι. Και θα το πω καθαρά: μπορεί να κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν φάνηκε αρκετό στην άνιση μάχη με τη φύση. Το ίδιο ξεκάθαρα, όμως, θα πω και ότι θα βρεθούμε δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά. Όπως το κάναμε και άλλοτε, μετά τις πλημμύρες του ”Ιανού” στη Θεσσαλία ή του μεγάλου σεισμού της Σάμου».

Για την απόδοση ευθυνών
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι αντιδράσεις δεν πρέπει να είναι τυφλές. «Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις. Ακριβώς όπως και πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε μέσα σε μία τέτοια φυσική λαίλαπα που δεν έχει προηγούμενο».

Για το μέγεθος των καταστροφών
«Οι τελευταίες ημέρες ήταν από τις πιο δύσκολες για την πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες. Δώσαμε, και ακόμη δίνουμε, τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλά αντιμετωπίζουμε μία φυσική καταστροφή πρωτόγνωρων διαστάσεων: σε λίγες μέρες ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Mε φωτιές οι οποίες, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα αλλά και της πολύμηνης ξηρασίας, σβήνουν πια πολύ δύσκολα.

Για τις εκκενώσεις οικισμών και χωριών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύψωσε ασπίδα προστασίας στην κριτική που ασκείται σε Πολιτική Προστασία, ΕΛΑΣ., Ενοπλες Δυνάμεις ή Λιμενικό. «Το ότι σώθηκαν άνθρωποι, με πλήρη σχέδια εκκένωσης, οφείλεται στον επαγγελματισμό της Πολιτικής Προστασίας, στη δράση της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Δεν ήταν αυτονόητο, ούτε δεδομένο. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία πολλών οικισμών που τελικά δεν κάηκαν χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών, και φυσικά των πιλότων μας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε λίγα 24ωρα σε 141 περιοχές έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων».

Για τις αναπλάσεις – αναδασώσεις
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «το κύμα συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας που απλώνεται σε όλη την επικράτεια δηλώνει την απόφαση αυτού του λαού να ξαναχτίσει γρήγορα ό,τι γκρεμίστηκε».

Μητσοτάκης για φωτιές: Ζητώ συγγνώμη για αστοχίες -Θα δοθούν 500 εκατ. για Αττική και Εύβοια
Για να προσθέσει: «Έχουμε χρέος να σφίξουμε τα δόντια και να προχωρήσουμε. Και άλλες φορές η χώρα έζησε καταστροφές αλλά έμεινε όρθια. Το ίδιο θα συμβεί και σ’ αυτήν την περιπέτεια, μετατρέποντας τη θλίψη μας σε δύναμη. Θα συνεχίσουμε λοιπόν στα μέτωπα της κατάσβεσης, καθώς ο πόλεμος με τη φωτιά εξακολουθεί. Και, ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουμε να επουλώνουμε τις πληγές μας: όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα». Ειδικά για Για την Εύβοια, μάλιστα, δεσμεύτηκε «ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού».

Για τις κρίσεις που διαχειρίστηκε
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε με μια προσωπική αναφορά. «Ως Πρωθυπουργός επί 25 μήνες διαχειρίστηκα πολλές κρίσεις: από την ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο μέχρι την επέλαση του κορωνοϊού. Και από τις αλλεπάλληλες εθνικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Όλες είχαν πολύπλευρες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία. Και όλες έμοιαζαν στην αρχή ανυπέρβλητες. Αλλά όλες τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά» προειδοποίησε.

 

Ροή Ειδήσεων