«Η κοινωνία χρειάζεται σοβαρή, μαχητική, αξιόπιστη, αριστερή αντιπολίτευση, απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς και χρειάζεται μία εναλλακτική προοπτική για το μέλλον της χώρας, η οποία να εκκινεί από το έδαφος της Αριστεράς» επεσήμανε ο πρόεδρος της Kοινοβουλευτικής Oμάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, στη συνέντευξη τύπου της Ν.Α. στη ΔΕΘ.
«Δεν μικρομεγαλίζουμε, ούτε διεκδικούμε και την απόλυτη αλήθεια. Προφανώς αυτό εμπεριέχει και συνθέσεις και συνεργασία της Αριστεράς με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όμως όλη αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται πάντα, επάνω σε σοβαρά προγραμματικά επίδικα” ανέφερε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε: «Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε σήμερα για να αντιμετωπίσουμε τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη είναι και στην Ελλάδα, ένα Λαϊκό Μέτωπο, όπως έγινε πολύ πρόσφατα στη Γαλλία».
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η συγκρότηση μιας εναλλακτικής «πειστικής», προγραμματικής πρότασης, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, απαιτεί «ενα ευθέως αντιπαραθετικό πρόγραμμα με τις πολιτικές Δεξιάς, που να βάζει τέλος στις κυβερνητικές πολιτικές αναδιανομής του πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω» και τόνισε:
«Την πολιτική της Δεξιάς θα τη νικήσει η πολιτική της Αριστεράς. Και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα απαντάει στις μεγάλες, πιεστικές, κοινωνικές ανάγκες» είπε ο κ. Χαρίτσης. «Δε λέω, ότι η Αριστερά αυτό θα το κάνει μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό με συνεργασίες, με συνθέσεις, πρέπει όμως να το κάνει, πατώντας πάνω σε μία στέρεη προγραμματική βάση».
Οι έξι προτάσεις για ένα Λαϊκό Μέτωπο
Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε έξι σημεία, ως βάση ενός προγραμματικού διαλόγου, με προτάσεις, όπως, ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος πάνω από τον πληθωρισμό, επιβολή πλαφόν τιμών στην αγορά ενέργειας, μηδενισμό ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ενίσχυση της παιδείας, μέτρα για τη στέγαση, ενίσχυση της υγείας στο 7% του ΑΕΠ, αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, πλήρη επαναφορά των συμβάσεων εργασίας, καθώς επίσης και δημόσιο σχεδιασμό των ΑΠΕ, δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια και στο νερό και δημιουργία μιας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας.
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε, ωστόσο, ότι ως στιγμής δε διαβλέπει προϋποθέσεις σύγκλισης, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ, όπου «τα φαινόμενα εκφυλισμού πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε όριο της φαντασίας μας», αλλά ούτε και με το ΠΑΣΟΚ, όπου η διαδικασία εκλογής πρόεδρου «δεν έχει ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, βλέπουμε περισσότερο διαγωνισμούς προσώπων» και πρόσθεσε:
«Θεωρώ, λοιπόν, κρίσιμο, το πρώτο, το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς, στις 7 με 10 Νοεμβρίου, θέλουμε να δώσει αυτό το έναυσμα της επιστροφής της αριστερής πολιτικής στα πολιτικά πράγματα».
Σε ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι «έχει διαγράψει τη δική του ιστορική πορεία στην Αριστερά και στη χώρα», και ότι «επέλεξε αυτούς τους δεκατρείς μήνες τη σιωπή» και πρόσθεσε: «Νομίζω, ότι αυτό εργαλειοποιήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επί κ. Κασσελάκη, έφτασε μάλιστα το τελευταία διάστημα να εμφανίζεται και ο ίδιος υπονομευτής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, μια στάση η οποία αντικειμενικά ευνόησε τον κ. Κασσελάκη. Από εκεί και πέρα, τι θα γίνει, δεν μπορώ να το προδικάσω, ούτε και να υποδείξω στον κ. Τσίπρα, τι στάση θα κρατήσει. Πολύ φοβάμαι όμως ότι πάλι θα είναι στη βάση μιας πολιτικής ονοματολογίας».
Ο κ. Χαρίτσης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο παρέμβασης του Τσίπρα, με ενωτική πρόταση και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τη Ν. Αριστερά. «Θα γίνει το συνέδριο μας, η Νέα Αριστερά θα συγκροτηθεί ως κόμμα, θα έχει αυτόνομη παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας και από κει και πέρα βεβαίως θα είναι ανοιχτή στο να συζητήσει, στο να συνθέσει, στο να συνεργαστεί, όπου αυτό είναι εφικτό και μέσα στη Βουλή, αλλά και μέσα στην κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, αλλά διευκρίνισε:
«Δεν είναι ζήτημα προσωπικής συμπάθειας, ή αντιπάθειας. Πώς θα συνεργαστείς με κάποιον, εάν δε ξέρεις τι λέει τελικά για την πολιτική ουσία των πραγμάτων. Λέτε για το ΣΥΡΙΖΑ. Ποιον ΣΥΡΙΖΑ από όλους; Εγώ τώρα βλέπω τουλάχιστον τρεις, τέσσερις διαφορετικούς ΣΎΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν ξέρω αν ακόμα συνυπάρχουν, αλλά είναι τελείως αποκλίνουσες, μεταξύ τους, οι λογικές και οι πολιτικές».
Σε ερώτηση, εάν νοιώθει «δικαιωμένος» για την αποχώρησή των στελεχών Νέας Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας» όσα είχαν πει τότε και συνέχισε:
«Ο εκφυλισμός, η απαξίωση, οι ίντριγκες, ο παραγοντισμός, ο αρχηγισμός, όλα αυτά τα οποία έφτασαν σε ακραία μορφή το τελευταίο διάστημα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι στοιχεία που τα είχαμε διαβλέψει εγκαίρως, τα είχαμε επισημάνει και τότε μιλήσαμε για μία πράξη αξιοπρέπειας, ευθύνης και ελπίδας. Δεν έχω μετανιώσει λοιπόν, ούτε στιγμή, για την απόφαση μας».