Ευκαιρίες σε χειμερινές εξοχικές κατοικίες καθώς οι τιμές έχουν σημειώσει πτώση σε σχέση με τις χρυσές εποχές.
Η κτηματαγορά έχει πάρει «φωτιά», η οικοδομική δραστηριότητα ανεβαίνει μήνα με το μήνα, εγχώριοι και ξένοι αγοραστές «κυνηγούν» ευκαιρίες, αλλά από τη γενική εικόνα εξαιρούνται οι χειμερινοί προορισμοί.
Σύμφωνα με έρευνα της Geoaxis, συνεχίζεται η καθοδική πορεία στις αξίες χειμερινής εξοχικής κατοικίας στα πλέον δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στη χώρα μας. Ο COVID σε συνάρτηση με το συγκυριακά δύσκολο οικονομικό κλίμα (αύξηση κόστους ενέργειας και υλικών, πληθωρισμός) επηρεάζει αρνητικά την συγκεκριμένη αγορά και είναι ενδεικτικό ότι σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα αξιών του 2008, οι αξίες εξακολουθούν να καταγράφονται μειωμένες περίπου στο μισό!
Η παγκόσμια οικονομική κρίση «χτύπησε» την αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών
Όπως προκύπτει από την έρευνα, που συνυπογράφουν ο Βασίλης Παπασωτηρίου και η Ελευθερία Γκορόγια, η παγκόσμια οικονομική κρίση 2008-2017 έπληξε εντονότερα την αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών από κάθε άλλη κατηγορία ακινήτων. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ οι τιμές έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό σε σχέση με την αρχή της κρίσης (2008) και χιλιάδες σπίτια παραμένουν αδιάθετα, η ζήτηση εξακολουθεί και καταγράφεται έως εξαιρετικά ήπια.
Παρά την πρόσκαιρη αύξηση στις τιμές τα τελευταία χρόνια (2018-2019), αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν δανειζόμενοι στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών με συνολικό κόστος κατασκευής και αγοράς γης πάνω από 1.500 euro/τμ εξακολουθούν να βρίσκονται πλήρως εγκλωβισμένοι, αφού ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί την ζήτηση. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Λιβάδι της Αράχοβας όπου μετά το κατασκευαστικό «αμόκ» -σε σημείο που μεζονέτες κτίστηκαν σχεδόν και μέσα στην λίμνη- δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα δίχως καμία προοπτική άμεσης διάθεσης.
Τα χαρακτηριστικά της αγοράς των χειμερινών εξοχικών
Μέχρι και πριν την πανδημία, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών εισήλθε σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Από τον Μάρτιο 2019 και μετά η τάση βαίνει δραστικά μειούμενη αν και το 2021 φάνηκαν νέα σημάδια αύξησης της προσφοράς.
Η Αράχοβα έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες περιοχές.
Η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε ανησυχητικά επίπεδα κυρίως στο Καρπενήσι και στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας, καθώς η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχεται πλέον από την Ελλάδα, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι, συνεχώς μειούμενο, αφορά σε funds και στην απόκτηση χρυσής visa. Τα Τρίκαλα Κορινθίας λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα φαίνεται να αντιστέκονται στην μεγάλη μείωση των αξιών.
Η προσφορά βαίνει αυξανόμενη καθώς όλο και περισσότερα ακίνητα βρίσκονται στις ίδιες αγγελίες πάνω από 12 μήνες, ενώ αυξάνεται ο βαθμός κενότητας λόγω αδυναμίας ανανέωσης μισθώσεων με την σεζόν.
Η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον και λόγω COVID σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση χειμερινών εξοχικών ακινήτων μία πλήρως εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τις κατοικίες σε περιοχές που εξαρτώνται από χιονοδρομικά κέντρα καθώς τα τελευταία μειώνουν συνεχώς τις ημέρες λειτουργίας τους λόγω ανυπαρξίας χιονιού. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει εύκολη χρηματοδότηση στην Ευρώπη για χιονοδρομικά κέντρα χαμηλότερα των 2.500μ.
Μικρή αύξηση των τιμών σε σχέση με το 2020
Σε σχέση με το 2020, καταγράφεται μικρή αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών μόνο για τα Τρίκαλα Κορινθίας της τάξεως του 6% και μείωση για την Αράχοβα, το Καρπενήσι και τον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας μέσης τάξης του 10,4%. Αναλυτικότερα, στην Αράχοβα από 1.615 euro/τμ το 2020 η ζητούμενη τιμή κυμαίνεται σήμερα στα 1.488 euro/τμ (-8%), στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας από 1.114 euro/τμ το 2020 στα 1.103 euro/τμ (-1%), στο Καρπενήσι από 1.275 euro/τμ το 2020 στα 990 euro/τμ (-22%) και στα Τρίκαλα Κορινθίας από 1.112 euro/τμ το 2020 στα 1.182 euro/τμ (+6%).
Κατακόρυφη πτώση των τιμών σε σχέση με τη «χρυσή» εποχή της κτηματαγοράς
Η εικόνα είναι τελείως διαφορετική αν ανατρέξει κανείς στα δεδομένα του 2008, δηλαδή στη «χρυσή» εποχή της κτηματαγοράς, καθώς καταγράφεται πολύ μεγάλη και οριζόντια μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών, η οποία κινείται συνολικά σε ένα μέσο όρο της τάξης του 55% και για τις τέσσερις περιοχές μελέτης. Αναλυτικότερα, την μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει ο Άγιος Αθανάσιος όπου από 3.301 euro/τμ το 2008 η αξία κυμαίνεται σήμερα στα 1.103 euro/τμ (-67%) και ακολουθούν, το Καρπενήσι από 2.308 euro/τμ το 2008 σήμερα στα 990 euro/τμ (-57%), η Αράχοβα από 3.000 euro/τμ το 2008 σήμερα στα 1.488 euro/τμ (-50%) και τέλος τα Τρίκαλα Κορινθίας από 2.250 euro/τμ το 2008 σήμερα στα 1.182 euro/τμ (-47%).
Ευκαιρία για επένδυση ή όχι;
Είναι, λοιπόν, τώρα ευκαιρία για επένδυση; Σύμφωνα με την έρευνα, η αγορά χειμερινής εξοχικής κατοικίας, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά θερινής εξοχικής κατοικίας, αποτελεί επιμέρους παράγωγο και όχι διαμορφωτή της συνολικής εικόνας της αγοράς ακινήτων. Ως παράγωγο ακολουθεί τις βασικές κατευθύνσεις της αγοράς με σημαντική διαφορά φάσης, η οποία προσδιορίζεται χρονικά σε 2-3 έτη. Συμπερασματικά, μόνο μετά την καταγραφή πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και αφού παγιοποιηθεί η αύξηση στις αξίες άλλων τύπων ακινήτων, όπως για παράδειγμα στα γραφεία και στα καταστήματα, η συγκεκριμένη αγορά θα σημειώσει σημαντική επανάκαμψη αξιών. Τουτέστιν, υπάρχει «παράθυρο» 3ετίας για αγορά εξοχικών σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, σε χαμηλές τιμές…