Το επόμενο διάστημα στις περιοχές της Πελοποννήσου θα ξεκινήσουν δυναμικά και οι συγκομιδές στα πορτοκάλια και μανταρίνια οπότε το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Ωστόσο εργάτες δεν υπάρχουν και οι εργοδότες δίνουν 50€ μεροκάματο και υπόσχονται απασχόληση έως το Πάσχα.
Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός ελιάς και εσπεριδοειδών από τους Μολάους της Λακωνίας: «Αν δεν έρθουν άμεσα εργάτες δεν πρόκειται να καταφέρουμε να μαζέψουμε τις ελιές. Όταν θα ξεκινήσει και η συγκομιδή πορτοκαλιών η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη. Από την άλλη στη Λακωνία έχουν κλείσει οι θέσεις μετακλητών και δεν αφήνουν να έρθουν και άλλοι. Τα μεροκάματα έχουν φτάσει στα 45 έως 50 ευρώ. Είναι πολλά χρήματα και οι εργάτες τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμιά εμπειρία. Ο καθένας παραγωγός προσπαθεί να δώσει ακόμη περισσότερα για να πάρει τον εργάτη από το γειτονικό χωράφι. Η κατάσταση είναι τραγική και οι αρχές δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα. Στα υπουργεία κάνουν συσκέψεις αλλά εμείς δεν θέλουμε λόγια αλλά αποτελέσματα. Μαθαίνουμε ότι στην Αλβανία βγήκαν διαφημιστικά που μιλάνε για μεροκάματα στην Ελλάδα πάνω από 50 ευρώ. Οι παραγωγοί δεν αντέχουν τέτοια κοστολόγια. Στο μεταξύ οι καιρικές συνθήκες βοηθούν τις δακοπροσβολές. Αυτό είναι ένας βασικός λόγος που οι παραγωγοί βιάζονται να κάνουν την συγκομιδή ελιάς για να μην πάθει ζημιά η παραγωγή τους».
Αγρότυπος: Στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης αναφέρεται η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ). Όπως επισημαίνει «η ολιγωρία που παρατηρήθηκε τα προηγούµενα χρόνια από τα αρµόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους στην επίλυση του προβλήµατος µετάκλισης αλλοδαπών εργατών γης από τις όµορες χώρες, έστρεψε µεγάλο αριθµό αυτών των εργατών προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η σηµερινή έλλειψη αυτών των εργατών έχει σαν συνέπεια την σηµαντική αύξηση των ηµεροµισθίων και του κόστους παραγωγής του προϊόντος, κυρίως όµως η µη συλλογή των καρπών, πέραν της µείωσης του εισοδήµατος, δηµιουργεί και αισθήµατα απόγνωσης».