Κινητοποίηση για τις σοβαρές ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής, ακόμα και με έκδοση ψηφίσματος που θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό, για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, ζητεί το Συμβούλιο της Κοινότητας Χώρας.
Μετά τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο, όπου επισημάνθηκε το σοβαρότατο πρόβλημα στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο της ελαιοκαλλιέργειας από την ξηρασία και τον καύσωνα, αποφασίστηκε ομόφωνα: “1. Να διοργανωθεί σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νηλέας την Τετάρτη 30-10 και ώρα 18:00 στον κινηματογράφο της Χώρας «Rex μια συνάντηση – συζήτηση για αυτό το σοβαρό πρόβλημα. 2. Να προσκληθούν: Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας. Η γενική γραμματέας του Δήμου Ιωάννα Κοσμοπούλου. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων του Δήμου Πύλου-Νέστορος και της ευρύτερης περιοχής. Οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτικών Συνεταιρισμών και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας. 3. Να εκδοθεί ψήφισμα και να αποσταλεί: α) Στο γραφείο του πρωθυπουργού. β) Στο γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης. γ) Στους βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας. δ) Στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου. ε) Στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας”.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Κοινότητας Χώρας Διονύσιος Δημητρόπουλος σημείωσε: “Η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο της ελαιοκαλλιέργειας. Η ζημιά εκτείνεται στην Κοινότητα Χώρας και σε όλες σχεδόν τις κοινότητες του Δήμου μας Πύλου-Νέστορος και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Μετά την επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νηλέας προς το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Τρίπολης στις 6/10/2024 και την σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της Πύλου στις 17/10/2024, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον προϊστάμενο κ. Γιάννη Ασούρα επισκέφτηκε την περιοχή μας στις 18-10-2024. Το κλιμάκιο συνοδεύσαμε ο πρόεδρος της Κοινότητας Χώρας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νηλέας Γεώργιος Κόκκινος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοφύτου Αντώνιος Κυριακόπουλος.
Από τους υπεύθυνους του ΕΛΓΑ διαπιστώθηκε μεγάλη ζημιά που σε πολλές περιπτώσεις φθάνει το 100%. Ζημιά υπάρχει και στο φυτικό κεφάλαιο με συνέπειες για τα επόμενα χρόνια. Οι ζημιές αυτές, όπως ανέφερε το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Μπορούν να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ, αν το ποσοστό ζημιάς είναι πάνω από 30% σε επίπεδο νομού. Σε αυτή την περίπτωση οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε όλους τους παραγωγούς του νομού ανεξάρτητα, αν έχουν πάθει ζημιά ή όχι. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερώσουμε τους παραγωγούς και να απαιτήσουμε όλοι μαζί την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών”.