Με αναφορά στις γαλλικές εκλογές, όπου χαρακτήρισε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ως παράδειγμα αριστερής πολιτικής, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης πραγματοποίησε το καθιερωμένο Κυριακάτικο σημείωμά του στο Facebook.
Όπως ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης «αν η γαλλική Αριστερά δεν είχε ενωθεί στη βάση ενός προγράμματος ριζοσπαστικού ρεαλισμού, δημιουργώντας το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, δεν θα υπήρχε κανένα εμπόδιο στο δρόμο της Ακροδεξιάς προς την εξουσία».
«Ζήτημα ζωής και θανάτου είναι και ο σημερινός δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών»
Παράλληλα τόνισε πως «σήμερα η μάχη στη Γαλλία είναι η μάχη για το αύριο όλης της Ευρώπης», τονίζοντας πως «η Ακροδεξιά παραμένει μια σκοτεινή δύναμη που απειλεί τη δημοκρατία και την κοινωνία»
Αναλυτικά το Κυριακάτικο σημείωμα του Αλέξη Χαρίτση:
«Θα δουλεύεις και το Σάββατο αλλά αυτό δεν είναι εξαήμερη απασχόληση κατά την κυβέρνηση…Θα ήταν για γέλια όσα λένε αν δεν μιλάγαμε για ζωές που τσαλακώνονται.
Στο εξαήμερο συμπυκνώνεται όλη η παθογένεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Χωρίς να έχουν κάποιον εξωτερικό καταναγκασμό και σε πλήρη αναντιστοιχία με τη σχετική συζήτηση διεθνώς, παίρνουν ένα ακραία αντεργατικό μέτρο για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα. Στη συνέχεια, φτιάχνουν το απίστευτο αφήγημα ότι το εξαήμερο δεν είναι εξαήμερο. Εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, πιο σκληρή εκμετάλλευση και κοροϊδία για τους πολλούς.
Ο πολύ σημαντικός συγγραφέας Εντουάρ Λουί που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, έχει γράψει ότι για τους κυρίαρχους η πολιτική είναι ζήτημα αισθητικής, ένας τρόπος να βλέπουν τον κόσμο. Για τους φτωχούς όμως η πολιτική είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Έχει δίκιο. Για τους κυβερνητικούς μανδαρίνους το εξαήμερο δεν σημαίνει κάτι, είναι μια ακόμα απόφαση ανάμεσα στις άλλες. Για τους εργαζόμενους όμως σημαίνει ότι θα εξοντώνονται σωματικά και δεν θα μπορούν το Σάββατο να παίζουν με τα παιδιά τους.
Ζήτημα ζωής και θανάτου είναι και ο σημερινός δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Για πρώτη φορά από το 1940 βρισκόμαστε μπροστά στο ζοφερό ενδεχόμενο να πάρει η Ακροδεξιά την κυβέρνηση στη Γαλλία. Ο τυχοδιωκτισμός του Μακρόν, το παιχνίδι με τη θεωρία των δύο άκρων, οι πολιτικές λιτότητας και ο ηθικός πανικός για τη μετανάστευση, η κατάρρευση εντέλει της λογικής της «συναίνεσης στο Κέντρο», έφεραν τη Γαλλία και κατ’ επέκταση την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού.
Παρά την προσπάθεια «εξημέρωσης» της εικόνας της, η Ακροδεξιά παραμένει μια σκοτεινή δύναμη που απειλεί τη δημοκρατία και την κοινωνία.
Αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η γαλλική Αριστερά επιτελεί στο ακέραιο το καθήκον της απέναντι στο λαό και τη δημοκρατία. Γιατί αν η γαλλική Αριστερά δεν είχε ενωθεί στη βάση ενός προγράμματος ριζοσπαστικού ρεαλισμού, δημιουργώντας το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, δεν θα υπήρχε κανένα εμπόδιο στο δρόμο της Ακροδεξιάς προς την εξουσία. Η δύναμη της ενότητας, το πάθος για τη δημοκρατία, το πρόγραμμα που εκφράζει τις λαϊκές προσδοκίες…
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έγινε ένα νέο παράδειγμα αριστερής πολιτικής, ο φορέας μιας νέας ελπίδας για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Σήμερα η μάχη στη Γαλλία είναι η μάχη για το αύριο όλης της Ευρώπης.
Δεν πρέπει να περάσουν!».