Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τα εθνικά ζητήματα, και όχι μόνο, άσκησε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Τουρισμού.
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης «ομολόγησε αυτό για το οποίο τον κατηγορούσαμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ότι αυτή η υπέρμετρη λογική της ενίσχυσης με κάθε μέσο της Ουκρανίας αποβαίνει εις βάρος της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας», ενώ σχολίασε ότι προηγουμένως στην τοποθέτησή του, ο Μάκης Βορίδης προσπάθησε να εξηγήσει τα ανεξήγητα. «Εδώ έχουμε οδηγηθεί, ακριβώς επειδή η χώρα μας έχει μπει στην προμετωπίδα του πολέμου. Έχει γίνει μεγαλύτερο γεράκι του πολέμου από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους στην πολεμική σύρραξη. Εδώ μας έχει οδηγήσει μια λογική κούρσας υπερεξοπλισμών», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Νέα Αριστερά από την πρώτη στιγμή καταψήφισε τον αμυντικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης.
Μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, ο κ. Χαρίτσης είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η σκληρή πραγματικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ενώ μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ένας στους δύο πολίτες δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε φέτος διακοπές. Δεύτερον, πρόσθεσε, νέοι άνθρωποι, φοιτητές ή εργαζόμενοι, δηλώνουν ότι πάνε σε τουριστικούς προορισμούς για να δουλέψουν σεζόν προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν και μια βουτιά στη θάλασσα. Σχολίασε ότι οι ανέμελες διακοπές των νέων έχουν τελειώσει. Υποστήριξε ότι το μοντέλο της κυβέρνησης «θέλει τη νεολαία να δουλεύει σεζόν, τους εργαζόμενους να κοιμούνται σε άθλια μπανγκαλόους, τους σερβιτόρους να σκυλοπνίγονται για να σερβίρουν μεσοπέλαγα και την επιθεώρηση εργασίας να αργοπεθαίνει». Ως τρίτο ζήτημα έβαλε τον υπερτουρισμό που, όπως είπε, έχει χαρακτηριστεί ως «θανάσιμος εχθρός του τουρισμού». Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κρίση στη διαχείριση των απορριμμάτων σε δεκάδες νησιά, οι συχνές κρίσεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, τα οξυμένα προβλήματα διαχείρισης λυμάτων είναι ενδεικτικά και αποκαλυπτικά αυτής της τάσης», για να σημειώσει ότι «πουθενά όμως το πρόβλημα αυτό δεν είναι τόσο οξυμένο όσο στο θέμα του νερού».
Ο κ. Χαρίτσης έθεσε και το ζήτημα της στέγης, αναφέροντας ότι τα δεδομένα, όσον αφορά το Airbnb, «αποκαλύπτουν όχι μόνο μια μαύρη οικονομία που αναπτύσσεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, αλλά και μια τεραστίων διαστάσεων αλλαγή χρήσεων γης όταν εκτεταμένες γειτονιές της Αθήνας, το Κουκάκι, τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, η Πλάκα κά, αλλά και δεκάδες άλλα αστικά κέντρα, όπως τα Χανιά, η Ρόδος, η Κέρκυρα και φυσικά όλα τα μικρότερα νησιά, βιώνουν τον ίδιο τον αστικό τους ιστό να μετασχηματίζεται». Τόνισε ότι «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αυτο-γελοιοποιείται πανηγυρίζοντας ότι καθυπόταξε τον πληθωρισμό, οι τιμές των ακινήτων δέχονται νέο αυξητικό σοκ» και πως «είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη των 27 στο κόστος στέγης».
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει τις ανησυχίες που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο από τον υπερτουρισμό. Επισήμανε ότι η Νέα Αριστερά κατέθεσε τροπολογία για τον περιορισμό του AirBnB και πως όμως «η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της που δεν είναι άλλη από το να στηρίξει την υποτιθέμενη ανάπτυξη σε μια νέα φούσκα στο real estate».
Με αφορμή της γαλλικές εκλογές, είπε ότι «ο λαός ψήφισε το πρόγραμμα της Αριστεράς και ο λαός έριξε μαύρο στην άκρα δεξιά και στους νεοφασίστες». Είπε ότι η σχετική συζήτηση όμως στη χώρα μας, «σε αντίθεση με τη Γαλλία, γίνεται σήμερα με όρους απολίτικους. Συζήτηση στην οποία πλεονάζουν τα πρόσωπα. Και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Απουσιάζουν όμως οι κοινωνικές αναφορές. Απουσιάζει όμως το πολιτικό περιεχόμενο». «Αυτό που απαιτείται είναι η ουσιαστική προγραμματική συζήτηση». Σημείωσε ότι «η Νέα Αριστερά από την πρώτη στιγμή έχει μιλήσει για την αναγκαία ανασύνθεση του χώρου της πληθυντικής Αριστεράς», όμως «δεν πρέπει αυτή η κουβέντα να εκφυλιστεί σε πασαρέλα προσώπων, πρέπει να γίνει πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα». «Να παραδειγματιστούμε λοιπόν από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και να απαντήσουμε στο αίτημα της πλειονότητας των πολιτών. Όχι όμως στο πόδι, όχι άνευ όρων, όχι απολίτικα, όχι με προοπτική ενσωμάτωσης και ήττας. Αλλά ανοίγοντας μια νέα προοπτική ελπίδας», «με ένα σαφές πρόγραμμα ευθέως αντιπαραθετικό προς την κυβέρνηση».