• Αναζήτηση

Χαρίτσης ενόψει εκλογών: Στιβαρή ανάπτυξη ή επιστροφή στη λιτότητα

Στο δίλημμα, «αν θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα για μια στιβαρή ανάπτυξη για όλους ή θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας», ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ελάφρυνση των βαρών για τα μεσοστρώματα, νέες θέσεις εργασίας με αυξημένο μισθό και ουσιαστικά δικαιώματα και ισχυρό κοινωνικό κράτος».

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, ο κ. Χαρίτσης αναφέρει πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει νέα, στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη ενώ ειδικότερα για τη νεολαία «αυτό που προέχει είναι η δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Ταυτοχρόνως, επικρίνει την ΝΔ για κρυφό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει -όπως αναφέρει ο Αλ. Χαρίτσης- δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και αύξηση της φορολογίας των πιο αδύναμων στρωμάτων. Επισημαίνει δε, μπαράζ δημοσιευμάτων από το φιλικό προς την αξιωματική αντιπολίτευση, Τύπο, και τα οποία «προετοιμάζουν το έδαφος, σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και να εφαρμόσει το πραγματικό της πρόγραμμα που ταυτίζεται με τις πιο ακραίες συνταγές του ΔΝΤ».

Και για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές σημειώνει χαρακτηριστικά: «Παρότι θα είναι μια δύσκολη μάχη, πιστεύω ότι μπορούμε να την κερδίσουμε γιατί οι πολίτες διαθέτουν και κρίση και μνήμη».

Ερωτηθείς δε, για τη σύγκρουση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη Δικαιοσύνη, ο υπουργός απαντά σε υψηλούς τόνους:

«Η σπουδή της ΝΔ να καθορίσει τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη δεν είναι άσχετη με τις υποθέσεις που διερευνώνται τελευταία (NOVARTIS, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ) και στις οποίες εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της».

Στο θέμα των debate των πολιτικών αρχηγών, τέλος, ο κ. Χαρίτσης λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί κάθε πρόταση για πολιτική – προγραμματική αντιπαράθεση», την ώρα που «ο κ. Μητσοτάκης αντίθετα, αποφεύγει συστηματικά να βρεθεί τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό».

Ολόκληρη η συνέντευξη

Ερ.: Είναι αντιστρέψιμη η πολιτική κατάσταση, κύριε υπουργέ; Με ποιες κινήσεις και προϋποθέσεις;

Απ.: Οι εθνικές εκλογές είναι μια τελείως διαφορετική μάχη από τις ευρωεκλογές. Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ποια θα είναι η κυβέρνηση της χώρας για την επόμενη τετραετία και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει. Αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια επούλωσης των κοινωνικών πληγών που προκάλεσε η χρεοκοπία της χώρας από το σύστημα ΝΔ ΠΑΣΟΚ ή θα γυρίσουμε πίσω στην εποχή της κοινωνικής αναλγησίας και του «πάρτι» με το δημόσιο χρήμα. Αν θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα για μια στιβαρή ανάπτυξη για όλους ή θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Σε αυτό το δίλημμα ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ελάφρυνση των βαρών για τα μεσοστρώματα, νέες θέσεις εργασίας με αυξημένο μισθό και ουσιαστικά δικαιώματα και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Πολιτικές δηλαδή που ήδη γίνονται πράξη και έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα. Αυτό το σχέδιο θα παρουσιάσουμε στους πολίτες και θα το αντιπαραβάλουμε με εκείνο της ΝΔ, το φανερό και το κρυφό. Γιατί μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να υπόσχεται γενναίες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη -αν και στην πραγματικότητα αυτές αφορούν κυρίως τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα- χωρίς όμως να μας λέει ξεκάθαρα το πώς θα τις χρηματοδοτήσει.

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, ή και κρίνοντας από αυτά που τους ξεφεύγουν, είναι σαφές ότι το κρυφό κομμάτι του προγράμματός τους είναι οι δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και η αύξηση της φορολογίας των πιο αδύναμων στρωμάτων.

Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε πλήρως τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών, θα θυμίσουμε επίσης όλα όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια: την ανάταξη της οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την έξοδο από τα μνημόνια που μας επιτρέπουν σήμερα να σχεδιάζουμε το μέλλον με πολύ καλύτερους όρους από ό,τι το 2015, όταν, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ,η χώρα ήταν χρεοκοπημένη, με τα ταμεία άδεια και την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση. Για όλα αυτά λοιπόν θα μιλήσουμε τις επόμενες βδομάδες και παρότι θα είναι μια δύσκολη μάχη, πιστεύω ότι μπορούμε να την κερδίσουμε γιατί οι πολίτες διαθέτουν και κρίση και μνήμη και δεν θα επιτρέψουν την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Ερ.: Πάντως, σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου του 2015, δεν τον ψήφισε τώρα, ενώ κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για «πρόωρη γήρανση» του κόμματός σας. Πώς τα ακούτε όλα αυτά;

Απ.: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για οκτώ χρόνια η ελληνική κοινωνία βρέθηκε σε καθεστώς μνημονιακής εξαίρεσης, ο δε ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του να εφαρμόσει ένα επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής. Παρά το ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, οι συσσωρευμένες δυσκολίες της κρίσης για σημαντικό μέρος των πολιτών συνεχίστηκαν, έστω και με πολύ μικρότερη ένταση από ότι την περίοδο 2010-2014. Είναι φυσιολογικό λοιπόν να υπάρχει δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στην ευρωκάλπη.

Δεν πιστεύω ωστόσο ότι όλος αυτός ο κόσμος έχει διαρρήξει τους δεσμούς του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κατά κύριο λόγο ένα μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο αποδοχή της παρωχημένης και επικίνδυνης λιτότητας που πρεσβεύει η ΝΔ. Μας κρίνει αυστηρά ο κόσμος -και καλά κάνει- αλλά γνωρίζει ότι είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δεν είπε ψέματα όσον αφορά τις προθέσεις της, που ζήτησε την εντολή του σε κάθε αποφασιστική στροφή και που κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας στις πιο δύσκολες στιγμές της και την έβγαλε στο ξέφωτο με την κοινωνία όρθια. Κυρίως όμως γνωρίζει, ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις μας, είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που πορεύεται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή και το αποδεικνύει στην πράξη, με τα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόζει μετά την έξοδο από τα μνημόνια και το πρόγραμμα που καταθέτει για το αύριο της χώρας.

Ερ.: Έχετε ενεργό συμμετοχή τόσο στη σύνταξη του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ όσο όμως και στην καθημερινή διαχείριση της προεκλογικής καμπάνιας. Πώς θα ξαναπιάσετε το «νήμα» με τη μεσαία τάξη, με τους νέους κ.α.;

Απ.: Μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 δεσμευτήκαμε ότι η έμφαση πλέον θα δοθεί στη στήριξη της μεσαίας τάξης. Αναφέρομαι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που σήκωσαν μεγάλο μέρος της προσαρμογής το προηγούμενο διάστημα και ακόμα τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Θα εξηγήσουμε σε αυτό τον κόσμο ότι προτεραιότητά μας το προηγούμενο διάστημα ήταν η στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας – γιατί μια κοινωνία δεν μπορεί να παραμείνει συνεκτική και να οραματιστεί ένα πιο ασφαλές και δημιουργικό μέλλον όταν ένα μεγάλο κομμάτι της βρίσκεται στο περιθώριο. Θα τονίσουμε όμως, επίσης, ότι ήδη προχωρήσαμε στην επαναφορά της 13ης σύνταξης, στη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, τη σταδιακή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, τις 120 δόσεις για εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε και νέα στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης για αυτούς τους συμπολίτες μας καθώς και για την τόνωση της ανάπτυξης.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια για τη μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και το άνοιγμά τους σε παραγωγικά στρώματα που μέχρι πρότινος ήταν αποκλεισμένα, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι νέοι επαγγελματίες. Και φυσικά τη δημοσιονομική εξυγίανση που μειώνει το κόστος δανεισμού και για τις επιχειρήσεις και ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας

Σε ό,τι αφορά τη νεολαία, αυτό που προέχει είναι η δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η ανεργία είναι ακόμη πολύ υψηλή αλλά μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, προχωρήσαμε στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της ντροπής του υποκατώτατου για τους νέους και έχουμε δεσμευτεί για νέες αυξήσεις μέχρι να αποκατασταθούν όλες οι μνημονιακές απώλειες. Αυξήσαμε ακόμη και για πρώτη φορά, τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία στο 1% του ΑΕΠ και υπερτριπλασιάσαμε τα κονδύλια για υποτροφίες σε ερευνητές και ακαδημαϊκά προγράμματα, με στόχο την ανάσχεση του braindrain. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, μια σειρά από σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που υλοποίησε η κυβέρνησή μας και αποδεικνύουν την προσήλωσή της σε μια προοδευτική και συμπεριληπτική αντίληψη για τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.

Ανταποκριθήκαμε στην προσδοκία των νέων της χώρας μας να μεγαλώσουν ισότιμα και να δημιουργήσουν μαζί, ανεξάρτητα του αν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, του φύλου τους και του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Και σκοπεύουμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόκειται λοιπόν, για ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών που εξασφαλίζουν βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους, αίρουν σταδιακά τις μνημονιακές αδικίες, εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και δίνουν προοπτική στη νεολαία μας.

Πολιτικές που βρίσκονται στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων της ΝΔ με την εμμονή στη μείωση των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών, που όπου και όποτε εφαρμόστηκαν δεν έφεραν ανάπτυξη και δουλειές αλλά ύφεση και το… ΔΝΤ. Επιπλέον, η ρητορική της ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, να στρέψει τον δικαιολογημένο θυμό των μεσαίων στρωμάτων προς τα πιο αδύναμα στρώματα. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη τακτική, που κινδυνεύει να επαναφέρει τη χώρα σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας και αναταραχής, την οποία πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε. Πιστεύουμε βαθιά ότι η κοινωνία μπορεί να κοιτάζει το μέλλον της με αισιοδοξία μόνο όταν δεν αφήνει κανέναν και καμία μας πίσω.

Ερ.: Επί τη ευκαιρία πόσο υλοποιήσιμα είναι τα θετικά μέτρα που υπόσχεστε στον ελληνικό λαό, με δεδομένη την …κίτρινη κάρτα των Βρυξελλών;

Απ.: Τα μέτρα που ψηφίσαμε και όσα θα ανακοινώσουμε τις επόμενες βδομάδες είναι πλήρως κοστολογημένα και εντός του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήσαμε. Η δουλειά της Κομισιόν είναι να ανησυχεί και να είναι συντηρητική στις εκτιμήσεις της, ενώ η δικιά μας, όπως έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια είναι να πιάνουμε τους στόχους και να εφαρμόζουμε και μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αξίζει όμως να σημειώσουμε, ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εμφανίστηκαν και πάλι οι γνωστές συντηρητικές φωνές στους κόλπους των θεσμών και ζητούν την επιστροφή στις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές: απολύσεις στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. Τις πολιτικές δηλαδή στις οποίες κλείνει το «μάτι» η ΝΔ. Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων, από το φιλικό προς την αξιωματική αντιπολίτευση, Τύπο, που κάνουν λόγο για υποτιθέμενες δημοσιονομικές νάρκες και αδυναμία επίτευξης των στόχων που θα καταστήσουν «αναγκαία» νέα μέτρα λιτότητας μετά τις εκλογές. Προετοιμάζουν δηλαδή το έδαφος, σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και να εφαρμόσει το πραγματικό της πρόγραμμα που ταυτίζεται με τις πιο ακραίες συνταγές του ΔΝΤ.

Ερ.: «Ναι» στο debate, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όχι τετ-α-τετ με τον κ. Τσίπρα. Θα αποδεχθεί την πρόκληση ο ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί κάθε πρόταση για πολιτική – προγραμματική αντιπαράθεση. Ο κ. Μητσοτάκης αντίθετα, αποφεύγει συστηματικά να βρεθεί τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό και να αντιπαραβάλει το σχέδιο του στο δικό μας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν τιμά την παράταξη της ΝΔ με αυτή του τη στάση. Προτιμά την ασφάλεια των φιλικών προς τη ΝΔ, ΜΜΕ που ποτέ δεν θα του κάνουν τις δύσκολες ερωτήσεις. Όμως, αν κάτι χρειάζεται η πατρίδα μας σήμερα είναι πολιτικούς με ανοιχτά «χαρτιά», σε επικοινωνία με τους πολίτες, με ξεκάθαρες θέσεις και ατζέντα. Στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να γυρίσουμε στις εποχές που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν πίσω από κλειστές πόρτες προς όφελος λίγων επιχειρηματιών χωρίς καμιά ουσιαστική μέριμνα για την τύχη της χώρας. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Ερ.: Σφοδρή η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για τη Δικαιοσύνη. «Έχει κάτι να φοβάται η ΝΔ;», ακούμε συχνά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο όμως δεν θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς και για το δικό σας χώρο;

Απ.: Η κυβέρνηση προχώρησε στον ορισμό της νέας ηγεσίας των ανώτερων δικαστηρίων της χώρας, ως όφειλε, τηρώντας το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος αλλά και των αποφάσεων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η οποία είναι διακομματική. Για να διαλύσει μάλιστα κάθε υποψία, η κυβέρνηση κάλεσε τη ΝΔ να επιλέξουμε από κοινού τον επόμενο Πρόεδρο και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, στη βάση των προτάσεων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ποιος σέβεται τους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών και ποιος αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως κομματικό λάφυρο. Προφανώς, η σπουδή της ΝΔ να καθορίσει τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη δεν είναι άσχετη με τις υποθέσεις που διερευνώνται τελευταία (NOVARTIS, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ) και στις οποίες εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της.

Ερ.: Στελέχη του κόμματός σας σχολίασαν ότι η κυρία Γεννηματά συνέχισε την αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική, αλλά με τον κ. Βενιζέλο εκτός κόμματος πλέον. Ποια εκτιμάτε πως θα είναι η πορεία του ΚΙΝΑΛ ως τις εκλογές, και κυρίως μετά από αυτές;

Απ.: Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ συνεχίζει τον μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σε πλήρη αναντιστοιχία με την επιθυμία των προοδευτικών πολιτών αλλά και την τάση στην Ευρώπη για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, απέναντι στον κίνδυνο της ακροδεξιάς και της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Ζούμε το παράδοξο φαινόμενο όλες οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης να επιδιώκουν στενότερες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και να αναφέρονται με θετικά σχόλια στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην Ελλάδα το ΚΙΝΑΛ να πολεμά με μανία την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπρόσθετα, οι αντιδεξιές κορώνες είναι εντελώς υποκριτικές, από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ αποκλείει κάθε διάλογο και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχω την εντύπωση όμως, ότι η στάση αυτή της κ. Γεννηματά, εκπορεύεται περισσότερο από την αγωνία της να διατηρήσει πάση θυσία τον έλεγχο του κόμματος, έστω και με κόστος τη συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛ και τη μετατροπή του σε άτυπο δεκανίκι της ΝΔ. Δεν εκφράζει τους προοδευτικούς πολίτες αυτή η στρατηγική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Ροή Ειδήσεων