υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στη συνέντευξη του στην ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «μετά από χρόνια περικοπών, δημιουργήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης. Από τον Φιλόδημο κατευθύνονται το 2018 στους δήμους και τις Περιφέρειες περισσότερα από 1,7 δισ. ευρώ για την υλοποίηση βασικών υποδομών στην ύδρευση, την αποχέτευση, την αντιπλημμυρική προστασία».
Χαρακτηρίζοντας κεντρική προτεραιότητα τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης εν όψει των συνεδρίων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ ξεδιπλώνει πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής με συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής. Ο ίδιος μιλάει για το πρόγραμμα «Φιλόδημος» υποστηρίζοντας ότι «πρώτη φορά η Αυτοδιοίκηση βλέπει τόσους πολλούς και στοχευμένους σε πραγματικές ανάγκες πόρους».
Δίνοντας το στίγμα του ο υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη χωρίς αποκέντρωση». Αναφερόμενος στην εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο Αλ. Χαρίτσης υποστηρίζει ότι η συζήτηση για τους υποψηφίους μετατοπίζεται από τα πρόσωπα στα προγράμματα, με τις συνεργασίες να χαράσσονται στην βάση των «ξεκάθαρων προγραμματικών αρχών».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση:
Περάσαμε στη μνημονιακή εποχή. Είναι προτεραιότητα η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, εάν ναι, με ποιον τρόπο;
Είναι κεντρική προτεραιότητα. Θυμίζω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Τα πρώτα χρόνια της κρίσης η κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ περικόπηκε κατά 60%, ενώ το πάγωμα των προσλήψεων δημιούργησε τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Υπεύθυνα δεν ήταν μόνο τα Μνημόνια, αλλά και οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που στόχευαν στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης μέσα από την αφαίμαξη των ΟΤΑ από πόρους και προσωπικό.
Εμείς, αντίθετα, θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή και ανεξάρτητη, πλαισιωμένη με τα απαραίτητα μέσα και τους ανθρώπους που θα της επιτρέψουν να επιτελέσει αποτελεσματικά τον κρίσιμο ρόλο της. Συστηματικά, βήμα το βήμα, αντιμετωπίζουμε τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα των ΟΤΑ – την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.
Αυξήσαμε, μετά από χρόνια περικοπών, τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ και δημιουργήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης. Από τον Φιλόδημο κατευθύνονται το 2018, στους δήμους και τις Περιφέρειες περισσότερα από 1,7 δισ. ευρώ για την υλοποίηση βασικών υποδομών στην ύδρευση, την αποχέτευση, την αντιπλημμυρική προστασία.
Πρώτη φορά η Αυτοδιοίκηση βλέπει τόσους πολλούς και στοχευμένους σε πραγματικές ανάγκες πόρους και αυτό αναγνωρίζεται από όλον τον αυτοδιοικητικό κόσμο, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Επιπλέον προχωράμε σε νέες προσλήψεις με βάση τις ανάγκες που οι ίδιοι οι ΟΤΑ προσδιορίζουν και βάζουμε τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρείας για χιλιάδες συμβασιούχους που είχε παγιωθεί στην Αυτοδιοίκηση.
Για μας είναι σαφές: Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη χωρίς αποκέντρωση και ενίσχυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής. Είναι απαραίτητο να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να κατοχυρώσει τον κρίσιμο ρόλο που της αναλογεί ως του επιπέδου της διοίκησης που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Τα περιφερειακά συνέδρια που οργανώσαμε τον τελευταίο χρόνο σε όλη τη χώρα είχαν αυτόν ακριβώς τον ρόλο. Θα συνεχίσουμε στην ίδια λογική και το επόμενο διάστημα.
Πώς σχολιάζετε την πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. για απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους με ταυτόχρονη περικοπή των ΚΑΠ;
Καταστροφική για την Αυτοδιοίκηση. Θα σημάνει τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης των δήμων, αφού τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ υπολείπονται κατά πολύ των ΚΑΠ, αλλά και την εκτόξευση της ανισότητας μεταξύ των διαφόρων περιοχών της χώρας. Οι πλούσιοι δήμοι με υψηλής αξίας ακίνητα θα αυξήσουν τα έσοδά τους, ενώ οι λαϊκές συνοικίες και οι μικροί απομακρυσμένοι δήμοι θα βρεθούν χωρίς πόρους και θα αναγκαστούν είτε να συρρικνώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν είτε να τις εκχωρήσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα, με τον λογαριασμό να καταλήγει στους δημότες.
Όπως δε είχαμε επισημάνει από την αρχή, η πρόταση αυτή είναι καταφανώς αντισυνταγματική. Το σύνταγμα ορίζει ότι η επιβολή και η είσπραξη των φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους και δεν μεταβιβάζεται. Αυτό αναγνωρίζεται πλέον και επίσημα από τη Ν.Δ. καθώς στις προτάσεις που κατέθεσε για τη συνταγματική αναθεώρηση περιλαμβάνει και το σχετικό άρθρο 102.
Εν τέλει η «τολμηρή» ιδέα του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν παρά ένα πυροτέχνημα που αποκαλύπτει τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία αλλά και την προχειρότητα με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης.
Αποκατάσταση των αδικιών ήταν η προκήρυξη για τους 8.500 εργαζόμενους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, αλλά οι οριστικοί πίνακες δεν έχουν ακόμη εκδοθεί. Πότε αναμένεται η οριστική λίστα; Επίσης πότε θα εκδοθεί η προκήρυξη για τους 3.000 εργαζόμενους στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”; Εξετάζετε να εκδώσετε προκήρυξη για τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων;
Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με το ΑΣΕΠ, το οποίο «τρέχει» κατ’ απόλυτη προτεραιότητα τον συγκεκριμένο διαγωνισμό -τον μεγαλύτερο, τονίζω, από καταβολής ελληνικού κράτους- και πολύ σύντομα θα έχουμε τα οριστικά αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τις επόμενες ημέρες φέρνουμε στη Βουλή τη σχετική ρύθμιση για να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη των θέσεων. Παράλληλα συνεργαζόμαστε στενά με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την εκπόνηση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού προσλήψεων ώστε να καλυφθούν όλες οι βασικές ανάγκες.
Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε κρίσιμες λειτουργίες οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους ΟΤΑ σε μαρασμό – οι στοχευμένες προσλήψεις είναι λοιπόν αναγκαία συνθήκη για να παίξει η Αυτοδιοίκηση τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο που οραματιζόμαστε.
Η απλή αναλογική υποχρεώνει τους υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε συγκλίσεις. Εκτιμάτε ότι υπάρχει σήμερα το υπόβαθρο για προοδευτικές συμμαχίες;
Η απλή αναλογική δεν είναι απλώς ένα άλλο εκλογικό σύστημα, αλλά μια προοδευτική, δημοκρατική τομή για τις τοπικές κοινωνίες. Βάζει τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο και τη λογική «ο νικητής τα παίρνει όλα», σπρώχνει σε συνεργασίες και την ίδια στιγμή τις πολιτικοποιεί μετατοπίζοντας τη συζήτηση από τα πρόσωπα στα προγράμματα.
Κυρίως όμως διευρύνει το πεδίο της συμμετοχής δίνοντας την ευκαιρία σε αποκλεισμένες μέχρι τώρα δυνάμεις να πάρουν μέρος στα αυτοδιοικητικά πράγματα διατηρώντας το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα. Δημιουργεί δηλαδή ένα πολύ πιο ευνοϊκό έδαφος για την ανάπτυξη ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών στις τοπικές κοινωνίες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουμε στις εκλογικές μάχες που έρχονται.
Ποιο είναι το πολιτικό προφίλ των υποψηφίων που θα θέλατε να στηρίξετε στις εκλογές; Ή μήπως δεν πρέπει να υπάρχουν χρίσματα;
Η Αριστερά δεν δίνει χρίσματα, αυτός είναι ο τρόπος του παλιού πολιτικού συστήματος, που βλέπει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως μια απλή προέκταση των εθνικών και αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση ως σκαλοπάτι για το χτίσιμο πολιτικής καριέρας.
Για τον δικό μας χώρο, αντίθετα, το κρίσιμο είναι η συστηματική παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες στη βάση ξεκάθαρων προγραμματικών αρχών. Τον πρώτο λόγο έχουν προφανώς τα αυτοδιοικητικά σχήματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν αναπτύξει μια πολυσχιδή δράση στα συγκεκριμένα τοπικά ζητήματα αλλά και σε ευρύτερα διακυβεύματα, όπως το προσφυγικό, τα δικαιώματα, η πάλη ενάντια στον εθνικισμό και την Ακροδεξιά. Μέσα από αυτή την παρέμβαση θα προκύψουν τα πρόσωπα και οι συνεργασίες με τις οποίες θα πάμε στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα έχουν οι προγραμματικές συμφωνίες και η κοινή δράση και μετά έρχονται τα πρόσωπα.
Άλλοι μιλούν για σκάνδαλα και άλλοι για σκανδαλολογία. Εσείς τι απαντάτε;
Για σκανδαλολογία κάνουν λόγο όσοι δεν θέλουν να διερευνηθούν τα σκάνδαλα γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος ή, ακόμη χειρότερα, επειδή κρύβουν σκελετούς στις ντουλάπες τους.
Η πλήρης διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη όλων των υποθέσεων διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος είναι πάνδημο αίτημα της κοινωνίας. Είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί το πληγωμένο αίσθημα δικαίου των πολιτών και να εμπιστευθούν ξανά τους θεσμούς. Είναι, επιπρόσθετα, μια μεγάλη ευκαιρία ώστε να θωρακίσουμε θεσμικά τον δημόσιο βίο απέναντι σε εκφυλιστικά φαινόμενα που πλήγωσαν τους πολίτες.
Όσο αυτό δεν γίνεται, τόσο θα απαξιώνεται συνολικά το πολιτικό σύστημα στη λογική του «όλοι ίδιοι είναι», φουσκώνοντας τα πανιά της αντιπολιτικής και της Ακροδεξιάς.
Τρεις και πλέον μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος, φαίνεται ότι στο εκλογικό σώμα υπάρχει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. Πώς θεωρείτε ότι θα μπορέσει να τους προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή πάνω στην οποία θα καλέσετε τους πολίτες να τοποθετηθούν;
Είναι λογικό ο κόσμος να είναι μουδιασμένος, βγαίνουμε από μια πρωτοφανή κρίση που δοκίμασε, και πολλές φορές ξεπέρασε, τα όρια αντοχής της κοινωνίας. Τώρα οι πολίτες περιμένουν να δουν στην πράξη τι σημαίνει το τέλος των Μνημονίων. Να δουν βελτίωση στα εισοδήματά τους, στις συνθήκες εργασίας, στο κοινωνικό κράτος και εκεί ακριβώς επικεντρώνουμε.
Αυτές τις μέρες ψηφίζονται στη Βουλή όλα τα μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: η στοχευμένη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων των ασθενέστερων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το κοινωνικό μέρισμα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι αυξήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.
Η Ν.Δ. αυτά τα βαφτίζει παροχολογία και αντιπροτείνει την ακόμα μεγαλύτερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, την περαιτέρω συρρίκνωση του Δημοσίου, τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Ταυτόχρονα συμπορεύεται με τις πιο ακραίες και αντιδραστικές φωνές στα εθνικά θέματα, στα δικαιώματα, στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας δίνοντας επικίνδυνη ώθηση στην Ακροδεξιά και τον νεοφασισμό.
Στις ερχόμενες εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην Αριστερά, που οδηγεί τη χώρα σε μια νέα προοδευτική πορεία με προτεραιότητα τις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας, τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την ειρήνη και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, και από την άλλη σε μια σκληρά νεοφιλελεύθερη Δεξιά, που θέλει να μας γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές, στην εθνικιστική περιχαράκωση και τη συντηρητική αναδίπλωση. Η απάντηση που θα δώσουν θα καθορίσει το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.