Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, το εμβόλιο, αλλά και τα επιπλέον μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση.
Ο Στέλιος Πέτσας παρέθεσε τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, δείχνοντας ότι υπάρχει μικρή, αργή αλλά σταθερή βελτίωση, ωστόσο ανέφερε ότι είναι ανησυχητική η κατάσταση στην Κοζάνη και τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο τοπικών αυστηρών lockdowns. Οπως είπε «δεν αποκλείεται σε περιοχές που αντί να υπάρχει ύφεση, υπάρχει αύξηση να υπάρξουν πιο σκληρά μέτρα».
Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» -Δεν αποκλείονται αυστηρότερα μέτρα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε αυστηρότατο μήνυμα, τονίζοντας πως σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.
Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.
Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα.
Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί, είναι επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση.
Εκκληση για τις ημέρες των εορτών -Αν δεν προσέξουμε θα κινδυνέψουμε
Ο κ.Πέτσας τόνισε επίσης πως αυτές τις διαφορετικές γιορτές, ας μην επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να γιορτάσει.
Ας κρατήσουμε κλειστό τον κοινωνικό μας κύκλο.
Και κάθε οικογένεια, ακόμη και αν επιθυμεί να βρεθεί με μία άλλη στο γιορτινό τραπέζι, ας μείνει με μόνο μια συγγενική ή φιλική οικογένεια.
Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Κάνουμε έκκληση προς όλους, να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές.
Τα στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση
Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία επιδείνωσης με ρεκόρ θανάτων.
Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Μ. Βρετανία, η Σκωτία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ρωσία, η Τσεχία, η Ιταλία αναγκάζονται να προχωρήσουν σε πρόσθετα, ακόμη πιο αυστηρά, περιοριστικά μέτρα.
Στη χώρα μας η επιδημιολογική κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία της 16 Δεκεμβρίου 2020, έχει ως εξής:
Tα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (15.420 στις 9/12).
Oι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39%, έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (3.849 στις 9/12).
O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των 7 ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (1.522 στις 9/12).
O δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.
O κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων 7 ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως, αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).
O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.
Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των διασωληνομένων συμπολιτών μας είναι 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.
Δείτε την ενημέρωση από τον Στέλιο Πέτσα
Άλλα σημαντικά σημεία της εισαγωγικής τοποθέτησης:
Αντιφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Τα πρώτα 6 αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο του 2021 με ρυθμό 1 ανά μήνα.
Οι πρώτοι 4 πιλότοι θα μεταβούν για εκπαίδευση στη Γαλλία στις αρχές του 2021.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στις 1015 στη σύσκεψη για τον κορωνοϊό και τη στρατηγική εμβολιασμού στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.
Εξετάζεται γιατί υπάρχουν αποκλίσεις σε τοπικό επίπεδο από τη γενική επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων η κυβέρνηση θα αποφασίσει ενδεχομένως σε τοπικό επίπεδο. Δεν εξετάζεται κάτι άλλο αυτή τη στιγμή σε γενικό επίπεδο.
Η Ελλάδα προμηθεύεται εμβόλιο όπως κάθε άλλο μέλος της ΕΕ.
Από τον Φεβρουάριο και μετά περιμένουμε πολύ περισσότερα εμβόλια.
Σε ερώτηση αν ο μειωμένος αριθμός εμβολίων προκαλέσει προβλήματα στον στόχο για τον εμβολιασμό. Θα έχουμε 25 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος Ιουνίου σύμφωνα με το αρχικό πλάνο. Σχεδιάζουμε τον εμβολιασμό με αυτό που έχουμε στα χέρια μας. Φυσικά είναι μέσα στην προτεραιοποίηση το υγειονομικό προσωπικό.
Σε ερώτηση του iefimerida πότε θα έχει η Ελλάδα τα εμβόλια αν εγκριθούν στις 21 Δεκεμβρίου ο κ. Πέτσας απάντησε: Είναι πιθανό να έχουμε τα πρώτα εμβόλια πριν το τέλος του έτους. Πιθανότητα την εβδομάδα πριν την πρωτοχρονιά.
Σε ερώτηση για το αν είναι οριστική η απόφαση για τα 9 άτομα στο ρεβεγιόν απάντησε: Αυτό που είναι κρίσιμο αυτές τις μέρες είναι περιορίσουμε τον στενό κοινωνικό κύκλο. Αν κάνουμε Χριστούγεννα με μία οικογένεια δεν πρέπει να κάνουμε με άλλη την Πρωτοχρονιά. Η αύξηση του αριθμού των προσώπων που βλέπουμε είναι αυτή που θα θρέψει τον κορωνοϊό.
Δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε σπίτι.
Οι πρώτες μέρες έχουν δείξει μία καλή λειτουργία του click away.
Όταν αρχίσει ο εμβολιασμός θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η ανοσία θα αργήσει να έρθει γιατί χρειάζεται να εμβολιαστεί ικανός αριθμός συμπολιτών. Άρα για αρκετούς μήνες ακόμα θα χρειάζεται να τηρούμε τα μέτρα. Η τήρηση των μέτρων θα ρίξει το επιδημιολογικό φορτίο.
Βασικό στοιχείο να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και για το καλοκαίρι. Εφόσον έχει αρχίσει να χτίζεται ένα τείχος ανοσίας θα είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για το καλοκαίρι.