Οριστικά διευθετήθηκε δικαστικά η αντιπαράθεση σχετικά με την αξιολόγηση στα σχολεία και του εκπαιδευτικού έργου σε αυτά, καθώς κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή από τις διαδικασίες αυτές.
Αρμόδιες επί του θέματος πηγές αναφέρονται στο ζήτημα με αφορμή την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κατά της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.
Μάλιστα, παρατίθεται το ιστορικό με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την αξιολόγηση, τις κινήσεις που έκανε το υπουργείο Παιδείας για να εφαρμοστεί, μέχρι και τη σημερινή απόφαση.
Συγκεκριμένα, σημειώνεται:
Οριστική είναι πλέον η διευθέτηση της δικαστικής αντιπαράθεσης αναφορικά με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, αφού κρίθηκε οριστικά παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή από τις διαδικασίες αυτές, κλείνοντας αυτό τον κύκλο.
Η αξιολόγηση αποτελεί ψηφισμένο νόμο του κράτους και θα εφαρμοστεί. Παρά την αντίδραση της ηγεσίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όλο και περισσότερα σχολεία μετέχουν στην αξιολόγηση.
Περίπου 6.500 σχολεία έχουν ήδη υποβάλει την πρώτη αναφορά αξιολόγησης και αυτή είναι η πιο ηχηρή απάντηση στις πιέσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών.
Η αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σκοπός της αξιολόγησης είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
Προβλέπεται η καταγραφή από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς της πορείας του εκπαιδευτικού έργου σε τομείς όπως η εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών, η καλλιέργεια δεξιοτήτων των μαθητών, η υποστήριξη ένταξης ευάλωτων ομάδων μαθητών, η ενασχόληση με ομίλους, η συμμετοχή σε σχολικούς διαγωνισμούς, η σχολική διαρροή, οι σχέσεις μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα (π.χ. ERASMUS).
Δεν υπάρχει καμία τιμωρητική διάσταση από τα αποτελέσματα της εφαρμογής της αξιολόγησης (είναι καθαρά βελτιωτικού χαρακτήρα), και η αξιολόγηση δεν επηρεάζει επ’ ουδενί τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ είχαν κηρύξει απεργία-αποχή διαρκείας κατά της αξιολόγησης σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου. Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων προσέφυγε με κατεπείγουσα αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η «απεργία-αποχή» που στοχεύει στη μη εφαρμογή του ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων νόμου για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου. Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της Υπουργού, κρίνοντας την απεργία παράνομη.
Παρά τη δικαστική αυτή απόφαση, οι συνδικαλιστικές ενώσεις ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει νέα, πανομοιότυπη, απεργία-αποχή για να «καλύψει» τους εκπαιδευτικούς (κατά τα λεγόμενα στο εξώδικο της ΑΔΕΔΥ). Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε αγωγή, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η νέα αυτή πανομοιότυπη απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης. Κατήγγειλε ότι πρόκειται για μεθόδευση, καθώς η εν λόγω απεργία-αποχή γινόταν για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με τα ίδια ακριβώς αιτήματα που προέβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών στη δική τους απεργία-αποχή που κρίθηκε παράνομη μόλις πριν 6 ημέρες.
Τέθηκε και πάλι το ζήτημα της εφαρμογής ή μη νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων, δεδομένου ότι η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε απεργία-αποχή ακριβώς για αυτό, δηλ. για την κατάργηση των ψηφισμένων νομοθετικών διατάξεων για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχθηκε ότι η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ είναι παράνομη και καταχρηστική, ιδίως επειδή αξιώνει την κατάργηση των ψηφισμένων νομοθετικών διατάξεων για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου και είναι, ως εκ τούτου, απαγορευμένη πολιτική απεργία. Γι’ αυτό το δικαστήριο απαγόρευσε την έναρξη της απεργίας-αποχής αυτής, απείλησε σε βάρος της ΑΔΕΔΥ χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση της απόφασής του και διέταξε η απόφασή να είναι άμεσα εκτελεστή.
Εν τω μεταξύ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή τους, και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων άσκησε αντέφεση, ζητώντας την επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη.
Οι Ομοσπονδίες υπέβαλαν αίτημα αναβολής της συνεδρίασης, το οποίο και το Δικαστήριο απέρριψε.
Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, το Εφετείο Αθηνών έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών κατά της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου. Απαγορεύει τη συνέχισή της και ορίζει ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση της απόφασης.
Πηγή: www.iefimerida.gr