Έναν καρχαρία μήκους 2,5 μέτρων έπιασαν στα δίχτυα τους οι ψαράδες ενός αλιευτικού ανοιχτά του Αγία Ανδρέα προς το Παράλιο Άστρος, στο βόρειο τμήμα των παράλιων του Νομού Αρκαδίας.
Όπως γράφει το AstrosNews.gr, οι ψαράδες δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους, όταν αντίκρυσαν την ψαριά…
Ο καρχαρίας που έπιασαν ανήκει στο γένος Αλωπίας (Alopias), το οποίο περιλαμβάνει καρχαρίες που είναι γνωστοί και ως αλεποκαρχαρίες, αλεπόσκυλοι και καρχαρίες θεριστές ή καρχαρίες -αλεπού.
Οι ψαράδες ανέφεραν ότι ο καρχαρίας ήταν ζωντανός όταν τον έπιασαν και ότι χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για να τον ανεβάσουν στο σκάφος τους. Στη συνέχεια, τον απελευθέρωσαν πίσω στη θάλασσα.
Ο καρχαρίας αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους καρχαρίες που υπάρχουν στον κόσμο. Μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 7 μέτρα και ζυγίζει έως και 450 κιλά. Είναι γνωστός για τα μεγάλα του δόντια, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 30 εκατοστά σε μήκος.
Καρχαρίες των ελληνικών θαλασσών
Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, στο Αιγαίο και στο Ιόνιο μπορούμε να συναντήσουμε 43 είδη καρχαριών. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξομειωθεί ανά πάσα στιγμή, εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία.
Οι καρχαρίες ζουν κατά κύριο λόγο στις ανοιχτές θάλασσες, πολλοί από αυτούς όμως, εισέρχονται συχνά και σε κλειστούς κόλπους (π.χ. Κορινθιακός, Παγασητικός, Σαρωνικός), με σκοπό κυρίως την αναπαραγωγή.