Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αρχίσει. Για την ακρίβεια βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια εβδομάδα περίπου από τώρα, για το πρόσωπο που θα επιλέξει.
Είναι άγνωστο ακόμη ποιο θα είναι αυτό το πρόσωπο, αλλά και το πότε θα ανακοινωθεί. Η ονοματολογία καλά κρατεί αλλά οι υποψιασμένοι κρατούν μικρό καλάθι: «Τα… όμορφα ονόματα, όμορφα καίγονται» λένε με νόημα.
Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στην απόφασή του.
Οπως δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος (Real fm) «ο χρόνος έχει πλησιάσει, διότι η κυβέρνηση έχει πει ότι η ανακοίνωση θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, η οποία θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου, επομένως μια εβδομάδα υπομονή και θα μάθουμε την απόφαση του Πρωθυπουργού».
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά στο briefing απάντησε: «Η συνταγματική προθεσμία είναι μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Το οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι τη συνταγματική προθεσμία είναι ανοιχτό».
Το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου, μια ημέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο. Δεν είναι όμως ακόμη σαφές αν θα κάνει εκεί την σχετική ανακοίνωση. Την επομένη, 22 Ιανουαρίου, ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος και ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί για το Νταβός, όπου θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Εκεί θα έχει επιχειρηματικές συναντήσεις αλλά και πολιτικό πρόγραμμα. Εν συνεχεία θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 25 του μηνός για να αναχωρήσει στις 27 Ιανουαρίου για Πολωνία, όπου θα επισκεφθεί το Αουσβιτς και θα επιστρέψει αυθημερόν. Εν συνεχεία στις 29 Ιανουαρίου θα πετάξει για Παρίσι. Από το πρόγραμμα Μητσοτάκη προκύπτουν οι εξής «κενές» ημερομηνίες, οι οποίες είναι «ύποπτες» για να κάνει την ανακοίνωση: Οι ημέρες ως τις 22 Ιανουαρίου, αν δεν γίνει στην ΚΟ της ΝΔ, η Κυριακή 26 Ιανουαρίου και μετά τις 30 του μηνός με αρχές Φεβρουαρίου. Η επίσημη προθεσμία εκπνέει στις 13 Φλεβάρη.
Τα κριτήρια
Ολα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στο όνομα που θα προτείνει, λαμβάνοντας υπόψιν του συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως τις έχουν περιγράψει υπουργοί και στενοί του συνεργάτες: Πολιτικό πρόσωπο ευρύτερης υποδοχής, προκειμένου «τα κόμματα να δυσκολευτούν να ερμηνεύσουν την άρνησή τους να τον ψηφίσουν». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα». Το ένα δεδομένο είναι αυτό.
Η στάση ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ
Το δεύτερο δεδομένο είναι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να προτείνει ανανέωση της θητείας του νυν ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, αλλιώς δεν θα συναινέσει.
Το ΚΙΝΑΛ, από την πλευρά του έχει θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Οπως δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στη συνέντευξή της στο iefimerida.gr δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόσωπο προερχόμενο από την παράταξη της ΝΔ. Αρα αποκλείει να στηρίξει πρόσωπα όπως εκείνα του Προκόπη Παυλόπουλου, του Αντώνη Σαμαρά, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Κώστα Καραμανλή, του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ούτε και τον Σταύρου Δήμα, ασχέτως εάν τον είχε προτείνει το 2014 ο Α. Σαμαράς και το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου για το προεδρικό αξίωμα.
Απομακρύνεται το σενάριο Παυλόπουλου;
Οπως όλα δείχνουν απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επαναπροτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης τον Προκόπη Παυλόπουλο, – άλλωστες ήταν και ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δε είχε ψηφίσει τον κ.Παυλόπουλο το 2015. Ο ίδιος ο νυν ΠτΔ την Κυριακή από τον Βελβεντό Κοζάνης ερωτηθείς αν θα είναι ξανά πρόεδρος, απάντησε: «Ο θεός ξέρει».
Οι εισηγήσεις για μη πολιτικό πρόσωπο
Από εκεί και πέρα υπάρχουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να επιλέξει ένα πρόσωπο μη πολιτικό, χαμηλών τόνων που δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός κόμματος. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα ονόματα του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του άλλοτε προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Βασίλη Σκουρή, της επικεφαλής του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Η επιλογή πολιτικής ενηλικίωσης του Μητσοτάκη
Είναι προφανές ότι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θελήσει να κάνει την υπέρβαση, την τομή και να σηματοδοτήσει την πολιτική «ενηλικίωσή του» από τις φυλές της ΝΔ (καραμανλικοί, σαμαρικοί κλπ) τότε θα θελήσει να επιβάλλει ένα δικό του πρόσωπο, αποκλειστικά δικής του επιλογής. Ενα πρόσωπο που ίσως δεν έχει ακουστεί ακόμη, ένα πρόσωπο-έκπληξη.
Η περίπτωση Βενιζέλου
Σε αυτή τη χορεία προσώπων -η γκάμα είναι περιορισμένη αλλά όχι μικρή – λένε αρκετοί ότι εντάσσεται ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρόκειται για μια διακριτή επιλογή, που συσπειρώνει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
Μια τέτοια επιλογή θα την στήριζε η Φώφη Γεννηματά, όπως έχει δεσμευτεί δημοσίως (το ίδιο ισχύει και για Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου), ενώ θα γινόταν δεκτή με ανακούφιση και από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Ευ. Βενιζέλο με τον οποίο συγκυβέρνησε επί δυόμιση χρόνια. Ισως μάλιστα να είναι η μόνη -εκτός ΝΔ – επιλογή στην οποία δεν θα αντιδρούσε ο κ. Σαμαράς. Ωστόσο, λένε πολλοί από την κυβερνώσα παράταξη, η επιλογή Βενιζέλου θα σηματοδοτούσε πολιτική ένταση στο καραμανλικό στρατόπεδο αλλά και θα ήταν μια επιλογή από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό που έχει δώσει το στίγμα του στην περίοδο της κρίσης.
Η επιλογή ισορροπιών
Αν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να κρατήσει τις κομματικές ισορροπίες, αλλά και να ικανοποιήσει την κομματική του βάση τα πρόσωπα που θα υπηρετούσαν μια τέτοια λογική θα ήταν ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην υπουργός Σταύρος Δήμας, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Παναγιώτης Πικραμμένος.
Οι Κεντροαριστεροί «υποψήφιοι»
Από τον χώρο της κεντροαριστεράς αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα πρόσωπα που καλύπτουν τα κριτήρια που θέτει ο Κ. Μητσοτάκης θα μπορούσαν να είναι η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρώην επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου με την οποία ο πρωθυπουργός διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις. Επίσης η Μαρία Δαμανάκη, η οποία θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ Μάλιστα, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε και τις δύο «άξιες» για τον προεδρικό θώκο. Επίσης, παίζει ακόμη και η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά σε νέα δήλωσή της το Σάββατο περιόρισε τον κύκλο των υποψηφιοτήτων που θα συναινούσε. Οπως είπε θα πρέπει το πρόσωπο να προέρχεται από «την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης». Πηγές της Χ. Τρικούπη διευκρίνιζαν πως το μήνυμα Γεννηματά «απευθυνόταν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν σημαίνει ότι όποιον προτείνει από την ευρύτερη παράταξη, εμείς θα πούμε αυτομάτως “ναι”», έλεγαν χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά η Φώφη Γεννηματά θέλησε να περιορίσει τον κατάλογο των ονομάτων στα οποία θα συγκατένευε και να αποκλείσει πρόσωπα. Για παράδειγμα, φαίνεται να διαμηνύει στον πρωθυπουργό ότι -για διαφορετικούς λόγους- δεν θα συναινούσε στη Μαρία Δαμανάκη ή στην Άννα Διαμαντοπούλου.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/arhise-i-antistrofi-metrisi-gia-ptd-poia-onomata-paizoyn