• Αναζήτηση

Αρχαία Μεσσήνη: Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την αποκατάσταση μνημείου

Μια σειρά από εντυπωσιακές φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν την πορεία αποκατάστασης του ηρώου – μαυσωλείου του Σταδίου της Αρχαίας Μεσσήνης, δημοσιεύει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο αρχαιολόγος, Πέτρος Θέμελης.

Ο κ. Θέμελης, σε σχετικό σημείωμα που συνοδεύει το φωτογραφικό υλικό, σημειώνει: «Πολλές φίλες και φίλοι με ρωτούν συχνά, σε ποια κατάσταση βρισκόταν το ναόσχημο δωρικού ρυθμού Μαυσωλείο της οικογένειας των Σαιθιδών καθώς και το υψηλό podium, πάνω στο οποίο εδράζεται, όταν ήλθε στο φως με τις πρώτες ανασκαφές μας στο νότιο πέρας του Σταδίου.
Αναρτώ ορισμένες έγχρωμες απόψεις που εικονίζουν «περιληπτικά» και συμπυκνωμένα την πολύχρονη κοπιώδη διαδικασία της ανασκαφής και της πλήρους σε συνέχεια αποκατάστασης της μορφής του μνημείου αυτού, της γέννησής του δηλαδή μέσα από έναν άμορφο σωρό λίθων και σπασμένων αρχιτεκτονικών μελών».

 

*Το ηρώο – μαυσωλείο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του Σταδίου. Είχε τη μορφή πρόστυλου τετρακιόνιου δωρικού ναού. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του σταδίου κτισμένος πάνω σε ορθογώνιο πόδιο, που προεξέχει από το τείχος σαν προμαχώνας. Το ναόσχημο κτίσμα ήταν ταφικό, αποτελεί ένα είδος ηρώου-μαυσωλείου, που εντάσσεται στην παράδοση των μικρασιατικών μαυσωλείων. Σε ορισμένα στοιχεία του σχετίζεται και με το Ηρώο της Καλυδώνος. Προσωπικότητα με πλούτη και επιρροή, στην οποία απένεμαν οι Μεσσήνιοι κατά την πληροφορία του Παυσανία (4. 32,2) τιμές ήρωος, ήταν ο Μεσσήνιος ισόβιος αρχιερέας και ελλαδάρχης Σαιθίδας. Είναι επομένως βέβαιο ότι το ηρώο-μαυσωλείο του Σταδίου ανήκε στην οικογένεια των Σαιθιδών. Σε αυτό ενταφιάζονταν και δέχονταν ηρωικές τιμές τα επιφανή μέλη της οικογένειας, από της ίδρυσης του Ηρώου τον 1ο αι μ.X. ως τα χρόνια τουλάχιστον της επίσκεψης του Παυσανία (155-160 μ.X). (πηγή). 

Ροή Ειδήσεων