Αν μείνει κανείς στην επικεφαλίδα της έρευνας για τη φτώχεια, θα σχηματίσει την εντύπωση ότι αργά αλλά σταθερά, μετά την πολυετή κρίση, αυτοί οι κοινωνικοί δείκτες επανέρχονται σε μια κανονικότητα.
Η εικόνα αλλάζει ή μάλλον ανατρέπεται, όταν ανατρέξει κανείς στους επιμέρους δείκτες, ειδικά σε εκείνους που φανερώνουν το πρόβλημα επιβίωσης των ευάλωτων νοικοκυριών.
Στο σύνολο του πληθυσμού, ο κίνδυνος φτώχειας υποχώρησε στο 17,9% από 18,5% το 2018 και 23,1% που ήταν στο pick της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η τάση είναι εντυπωσιακά αυξητική για την “ευαίσθητη” ομάδων των μονογονεϊκών οικογενειών, γεγονός που αναδεικνύει την απουσία αποτελεσματικής προστατευτικής “ομπρέλας”. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με έναν ενήλικα και τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί σημείωσε αύξηση της τάξεως των 4,1 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2018 και ανέρχεται σε 36,9%!!!
Σε υψηλότερα ή πολύ υψηλότερα επίπεδα του μέσου όρου διαμορφώνονται τα ποσοστά φτώχειας και για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, σε μια ακόμα απόδειξη του ότι η αλλαγή που έγινε στο πλαίσιο των επιδομάτων τέκνων βελτίωσε, μεν, την κατάσταση για νοικοκυριά με ένα ή δύο παιδιά αλλά οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι έχουν εισοδηματικές απώλειες.
Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τους ανέργους και τους οικονομικά μη ενεργούς (νοικοκυρές κ.λπ.). Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους εργαζομένους ανέρχεται σε 10,2%, σημειώνοντας μείωση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018. Μείωση κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τις εργαζόμενες γυναίκες, ενώ για τους εργαζόμενους άνδρες παρουσίασε μείωση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες δηλαδή σε 8,1% και 11,7% αντίστοιχα. Για τους ανέργους, ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται σε 44,9%, παρουσιάζοντας σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών (51,3% και 39,3% αντίστοιχα).
Σοκ προκαλεί ο υπολογισμός του ποσοστού φτώχειας στον πληθυσμό, αν γίνει η αναγωγή στα εισοδηματικά κατώφλια του 2008, δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση, καθώς εκτιμάται σε 42%! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το 42% του πληθυσμού του έτους 2019 θα κατατασσόταν ως εκτεθειμένο στον κίνδυνο φτώχειας με βάση τις συνθήκες του έτους 2008. Σήμερα το κατώφλι της φτώχειας για μονοπρόσωπο νοικοκυριό διαμορφώνεται στις 4.917 ευρώ και για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά μικρότερα των 14 ετών, στις 10.326 ευρώ. Τα κατώφλια του 2008 διαμορφώνονταν στις 6.480 ευρώ και 13.608 ευρώ αντιστοίχως.